香港遊戲行業大不如前?

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

Re: 香港遊戲行業大不如前?

文章ayakiryu » 12日 11月 2015年, 09:22

正正為去外國的目標而去奮鬥,因為想去外國junior artist的水平
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章kingnt66 » 12日 11月 2015年, 10:24

唔係想潑你冷水,但係junior level水平係唔夠㗎. Junion level 本地人大把,點解人哋要請你一個外地人? 除非你有個人之處或者某方面特別出色。 你諗住做邊方面嘅野?
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ayakiryu » 12日 11月 2015年, 11:52

其實主要係想做character 同props design 的那個方向
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ayakiryu » 12日 11月 2015年, 11:56

加上而家想做埋其他style 的game model.例如做league if leagend 的character
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kingnt66 » 14日 11月 2015年, 03:15

加油,網上有好多tutorials可以學,夠勤力一定有成績! 希望你早日達到理想 :D
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章HapZungLam » 16日 11月 2015年, 12:04

其實我總係覺得香港3D技術硬係掙啲野, 掙啲咩又講唔出, 總係有啲唔同
頭像
HapZungLam
討論區主持
討論區主持

文章ayakiryu » 16日 11月 2015年, 14:32

如果要講是重量不重質
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ayakiryu » 16日 11月 2015年, 18:09

我覺得主要係香港人唔太瞭解造game的程序係點,例如我只要讀2d,3d course ,讀article就可以造game.往往就係攪死一隻game,甚至乎一間公司的原因。

題外話試個一個畢業生來過我公司見工。佢自稱可以造到darksoul 的style。但系只不過係zbrush 到 unwrap 個model 然後drag 個alpha 上去。如果真係去in 外國公司其實已經唔請佢。

呢度唔想話香港人點造得唔好。想講本身環境同心態係另一個攪死本土創意的主要原因
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kingnt66 » 17日 11月 2015年, 03:32

其中一點主要係要求唔夠高,又或者上面冇空間同resource俾artist去fine tune一啲detail. 往往水準只到6, 7成就收貨。
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客