香港遊戲行業大不如前?

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

香港遊戲行業大不如前?

文章ayakiryu » 6日 10月 2015年, 09:03

琴日同朋友傾關於香港遊戲點解唔可以同人競爭,已下佢有兩個結論

1)好少人材, 要搵人超難,搵到都唔是做game多,例如電影CG出身
2)最困難本地水平同世界競爭唔到,文化是一個死症,好多人冇留意本土人文化點樣搞死這行。
3) 做事方式要變,如果唔是冇意思,唔會幫到本地
因為香港人係game這行都10幾20年

其實我覺得人材可以後天努力培養番來,不可能靠香港咩咩course 。我自己覺得要進步可以non stop 地做自己作品,比賽同請教高手。
另外,出post 的原因都係想睇吓大家有乜野睇法?
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 香港遊戲行業大不如前?

文章ayakiryu » 6日 10月 2015年, 12:33

更正

係三個結論

同香港人喺10 幾20年都谷唔起
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CraZ3D » 8日 10月 2015年, 13:39

App game 流行的關系 , 其實Game 公司已比之前多了 , 當然只是中小型公司 .
無人投資無大公司支持, 傳統PC或console Game製作香港一向缺乏 , 所以亦無乜呢方面人o既林材 , 即使現在多了機會 , 但已算起步遲了...

如果外國有公司在香港設製作部的話 , 成長一定快好多 , 問題係老外公司點解要來香港...

唔少做Game 的朋友(progammers) 很久以前已不在香港做Game , 他們在國內, 甚至外國也揾到工作 . :(
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章ayakiryu » 8日 10月 2015年, 19:23

一半同意即使多左mobilegame app 公司唔代表情況好轉,始終香港人社會唔多唔少令到game在香港谷唔起。因為大家看利益好重。不過有一點要強調就係香港人終意喜歡用最少的利益換取最大回報。試味好的遊戲怎會成功呢?

唔好講做game ,講做創意都係一樣,好似Ffx個單野用900 元雯就想做到韓國mv咁,真係有點兒那個

不過培養人材,我認為技術可以後天培養做練習,問高手。切記唔好怕蝕底。好似而家參加的比賽咁遇到暴雪同riot game 的artist 咁,佢地比左好多advice比我。

anyway 講到尾來緊呢兩年狂操3d,目標想去到外國junior artist 的一般要求
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ayakiryu » 8日 10月 2015年, 19:32

其實都留意到另一個現象係香港人對designer 的感覺就好似魔術師變魔術。如果香港一直都係咁,唔好講做game做film 都唔掂,對嗰d有心做的人真是唔公平
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bbkill » 9日 10月 2015年, 01:42

現實與理想總有落差。想做動畫做特效或者做遊戲唔係話唔得,除非你可以為理想付出,付出金錢,付出時間,付出生活,無話咩唔得。
大不如前唔係好覺,香港一路都係咁上下,有時有宣傳價值既咪俾乜局物局拎來表揚下,以顯乜局物局既重要性。
但確實係見到行業痿縮轉型,大既做唔住,中型得返十隻手指數晒,細既就努力賣力地做做做...
有心有力有勇氣咪出去外國做,不乏香港師兄師姐。如果想繼續響香港食呢行飯,真係要搵到自己既價值至做得高興囉。
小弟不才,早已半腳踏出呢行,面對人生不同階段需要調整生活態度。人大左覺得時間愈唔夠使,所以亦要改變你付出珍貴時間既對象。
響乜都似才禁制做到,五百大元拍個mv,幾十蚊執張相既環境下,你只能自我增值,人做你唔做,要做就做最專最獨門,你至有你既存在價值...sorry 我可能講得太誇張離左題,冇法,中年危機係咁上下,哈。
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bbkill » 9日 10月 2015年, 01:43

另外祝你快人一步,理想達到
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ayakiryu » 9日 10月 2015年, 08:54

首先多謝你先。我係比人鬧得多先會有番已前有的熱血。其實幾年前嗰陣都係火狗,oppus的天下直到智能電話出現。大家開始研究用unity做mobilegame,貪佢夠平回報率高.但是技術欠佳往往就係隻game做到唔似game.就係呢個原因或先覺得真係大不如前。

其實好認同師兄講往往都是嗰d自稱咩咩局鐘意宣傳會幫年青人創業,最後就係大隻講。

Anyway 我利申重來沒有睇唔吓起香港莫論係遊戲或類似的行業,高手大把人在。
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CraZ3D » 9日 10月 2015年, 16:39

off topic ...
之前ayakiryu 提到 FFX 單野 , 我覺得值得去探討一下 , 首先讀多媒體或者拍片o既學生唔多唔少都會遇過拍膊頭0既Job , 一來當經驗 , 又可學下野, 當中無錢0既JOB 都唔少 ,
問題都唔係呢度 ... 我想講o既係就算係拍膊頭Job . 其實都係一套自己o既作品(條片都有自己個大名) , FFX條MV 最後拍成咁款 , 又唔係難攪到要上高山落大海 , 但就係錯漏百出 ,仲要成村人拍都攪成咁....
..想講既係..接得個job 真係唔好太求其 ... 有時好容易比藉口自己求其做 ...

眼見好多新一代做野之無心及求其 ,真係覺得好無奈 ...... :roll: :roll:
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章ayakiryu » 9日 10月 2015年, 17:59

正如我一開始講用最低成本拿最大回報,坦白唔能夠怪佢地只係怪一個咩野都要快,靚,正的社會造就這些人出來。仲有,個D咩咩院校其實根本唔知咩野係靚,老實講你比我自修一年分分鐘都好過佢地
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ayakiryu » 9日 10月 2015年, 19:22

補充少少其實有D靚仔覺得求其搵到野讀,唔駛比父母煩,所以讀書一定馬馬虎虎
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ak47 » 2日 11月 2015年, 23:59

好奇一問.......香港遊戲業有好過嗎? XD :roll:
ak47
討論區新秀
討論區新秀

外號: ONBEAN

文章ayakiryu » 3日 11月 2015年, 08:59

如果有好過都唔會喺度出post
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ak47 » 3日 11月 2015年, 10:40

遊戲行業大不如前.......
前面都不見得有多好 :)
ak47
討論區新秀
討論區新秀

外號: ONBEAN

文章kingnt66 » 12日 11月 2015年, 08:47

香港冇得做㗎啦, 如果真係想做game,去外面發展啦。 去到歐美當然最好,如果唔係大陸都ok, 人工冇咁高,但起碼生活唔成問題,而且亦有需求。 響歐美game developer and artist 人哋會treat you as professional. 但響香港當你廉價勞工咋,分分鐘人工都唔想俾,淨係俾like你
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客