E行前景我真係睇唔到

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

E行前景我真係睇唔到

文章paperalpha » 10日 6月 2015年, 11:18

入左間香港cg公司,係咁做 , ot 冇停手,同一個職位,工作量都好唔同,  同埋發現好多吹水人,小圈子, 能力唔高但做supervisor,  我個心真係好灰, 係我眼中, 佢地能力只係剛到senior , e 行前景我真係睇唔到
paperalpha
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: E行前景我真係睇唔到

文章CraZ3D » 10日 6月 2015年, 12:30

:roll: .... 又唔好咁灰住 ....
其實去到邊間公司(唔單係CG) 都有呢類問題 :
1 ) 同一個職位,工作量都好唔同 2 ) 好多吹水人 3 ) 小圈子 4 ) 能力唔高但做supervisor

做得唔開心可以轉下工 , 改變工作環境 , E 行的確係難撈行業之一 , 所以係要諗D 方法去令自己做得開心D 。 :oops: :oops:
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章andthenisaid » 10日 6月 2015年, 12:45

paperalpha 寫:入左間香港cg公司,係咁做 , ot 冇停手,同一個職位,工作量都好唔同,  同埋發現好多吹水人,小圈子, 能力唔高但做supervisor,  我個心真係好灰, 係我眼中, 佢地能力只係剛到senior , e 行前景我真係睇唔到

遇到哩啲垃圾冗員同濕鳩公司,即刻走啦
最撚憎啲靠年資同關係上位既庸才
公司出現咁既寄生蟲都唔方係好公司
有技術有能力洗乜擔心冇野撈
哩個forum已經係一漳死水,冇生氣冇活力
圖檔
andthenisaid
討論區新秀
討論區新秀

外號: andthenisaid

文章faitheleader » 10日 6月 2015年, 13:36

自己做老細, ㄧ次過解決曬你既問題 ,前路由你創 :)
faitheleader
討論區新秀
討論區新秀

文章ayakiryu » 10日 6月 2015年, 14:03

回樓主
其實呢一刻你有沒有諗過你形容的人咁乞你增,佢地可以一樣咁樣諗你,老實講香港做野文化已經係咁,倒不如嘗試改變自己,例如點樣令自己的cg進步,試吓接觸唔同的事物,做一個令人會覺得你係一個有價值的
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章paperalpha » 10日 6月 2015年, 15:14

好多時都係接受, 講真又冇做錯, 但要改變去接受佢地, 有咩用, 學多d 又點, 有價值又點, 都係輪為工作機器, 上位冇你份, 都講左小圈子law, 做老闆我冇咁ge 資金, 加上多咁ge 人才, 開黎都係等倒閉, 政府又唔支持,我只係想講出現況, 只係好可惜香港係咁 自私自利
paperalpha
討論區新秀
討論區新秀

文章ayakiryu » 10日 6月 2015年, 16:04

我覺得你誤會左我意思,唔好為別人改變,為自己而改變。講真有沒有一份工係寫包單係沒有人事問題先。唔同行業一定係會有呢d情況出現,老實講香港咩環境係人都知。但係唔係首先点學習做人正面d
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章paperalpha » 10日 6月 2015年, 18:06

做好自己本份,專心工作,努力學習, 很正面,我講實況,我係咪要講雖然有好多人事問題,但我要正面d 面對問題, 去解決去呢, 有d 事情唔係正面d 就可以解決到, 我出post 講個事實,唔代表我唔正面
paperalpha
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 10日 6月 2015年, 22:15

有 d 公司真係好似黑店咁, 雖然唔知樓主遇到係咪全行最黑個幾間. 依家唯有睇下有冇同自己相同睇法嘅同事, 夾計跳船或者一齊另組公司

但現實係, 近幾年真係好多新公司, 而我又唔覺得依家咩咩支援計劃幫到好多. 我自己都唔多做 local 香港 jobs, 不過外國 jobs 真係有唔少, 識得叫價的確係比香港好 pay. (利申: 外國客都有唔少仆街會以為撳個掣就有)
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章醬爆 » 11日 6月 2015年, 09:41

嘥氣~~邊間公司無廢人丫 , 就算 weta 同 ILM 都一定有廢人 , 有靠關系上位o既人 .... 大公司文化 , 一定係咁, 全世界都有 , 並唔係乜野黑店 !!!

上面有條友話"公司出現咁既寄生蟲都唔方係好公司" , 真係幼稚都爆 !!!!

樓主唯一解決方法就係唔好做 , 轉工 , 轉去細公司做 , 人少D 人事問題都會少D , 或者自己做老板

By the way , 其實好多CG撚(不論老屎忽定係剛學製作的人)都只係睇到其家人D野唔得,但自己又做D垃圾出黎。
我感覺到~~系呢個moment要~~~~~~~~~爆喇!!!!!
頭像
醬爆
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 11日 6月 2015年, 12:40

咁多年黎 CG 界有唔少黑店... 遲到罰錢、去廁所耐會比人話、出去食飯嫌太耐, 要強制留公司食、唔 OT 會鬧你、有啲連辭職時都會比人鬧, 真係聽得太多呢啲 cases

細公司就係要睇咩老闆, 有 d 老闆唔係呢行嘅人, 唔識但又要控制你做野, 就係我講嘅黑店 (當然見勢色唔對要即走啦 ~~~)

講真唔知樓主遇到咩 supervisor, 會唔會個 supervisor 係股東之一? 可能開公司時有份夾錢, 咁樣冇咩可以改變, 佢永遠都會係 supervisor

一間公司唔代表到咩前景, 前景係睇你搵到咩 jobs 做而已
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章paperalpha » 11日 6月 2015年, 13:21

有d 細公司一開始都會keep 到唔會有大公司問題, 但時間長左, 慢慢漸漸會走向大公司現有ge 問題, 好似循環不息咁, 好多人都會講自己做老細,, 如果多小圈子人, 吹水人多, 開公司都係倒閉, 可能有少部分會成功, 但真係睇唔到一間有規模ge 公司係少d 大公司問題, 自問我自己一個人ge 能力有限, 改變唔到e 個社會風氣, 如果我係富二代我會試, 可惜我唔係
supervisor 係股東之一 總會有咁ge 情況, 唔係股東之一 都有
好希望將來少d 小圈子人,吹水人, 做d 真係為cg 界好ge 事, 好討厭果d 只會叫人做自己又唔做ge 人,有事就你問題, 冇事就自己攞哂彩咁
paperalpha
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 12日 6月 2015年, 03:54

你講嘅問題, 外國唔止幾百人嘅 studio 係咁, 幾十人 studio 仔都有 (相對香港係大囉). 不過外國 overall 啲 jobs 嘅 schedule 冇咁緊, 吹下水, 玩一陣做一陣都得. 外國有時啲人工作能力係比較低, 但如果佢係一個 positive thinker, 或者係專門製造愉快嘅氣氛, 以公司文化上仍然會留住佢, 因為係對整個 production 嘅推動力有幫助. 呢樣野我相信香港大部分人唔多明白, 始終都係 tight schedule, 返工要不停手做野

不過另一個情況, 如果係說話上有骨, 圍威喂埋堆嗰啲人.... um.... 冇計啦
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章moc » 15日 6月 2015年, 14:39

靚仔,
對於你提出的問題,似乎並無一個"實得"方案,
人人都只係提自己個"折衷"方式,
你所講的環境,人事問題,確係度度都有,也好廣泛,
更甚是,即使你有能力做到,
居然會有人話你"做壞規矩",令到做不到的舊同事難堪,也令到老闆要求大家都達到,江湖從此多事....

我的折衷計係,公一份,私一份.
公的一份,Hea少少,間中稍稍表現一下.其餘時間只做該做的,
私的一份,就睇你整體能力值,識幾多泛,個人可以負載多少項目,人脈圈子有幾大,時間有幾多,體力有幾多.精神有幾好...

兩者多除少補,讓你可以生存,可以養家,當然有計劃的可以搞個人project,甚至搞個人公司仔...
你完全不用放棄任何認為值得去馬的方向或技術,
同時也不用太著意,呢行前景如何,所有雞蛋放一個籃,肯定係危險啦,
做得到,當然係綀多幾項,一項唔得,仲有另一項頂著.

係香港撈,好多中少型公司,並非要求你只"專強"一項,而係"泛強",
一個人能獨立基本攬起一整個流程,質量才緊隨其後,
尤其老闆及負責人普遍都只是半桶水,大都只在乎,你能否做到,能做到便有賣點有價值了.
找工作不難.價錢也不會太低.

至於人事問題,當你做耐了,要基本融入,鳩吹時鳩吹,燃叫時燃叫,
對於只吹水能上位,認屎認屁的人,啱用咪學習人地湊客之道,留給自己往後用...
祝你順利過渡...
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Appleboxman » 16日 6月 2015年, 16:15

老實講,其實所有工作都會有咁既情況...,只不過同創意有關既工作會多D這樣問題,我自已好多時都一樣過唔到自已個關
頭像
Appleboxman
討論區新秀
討論區新秀

外號: 蘋果箱人

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot] 和 14 位訪客