奧斯卡得獎背後!專訪《引力邊緣》Visual Effects 項目統籌(unwire.hk)

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

奧斯卡得獎背後!專訪《引力邊緣》Visual Effects 項目統籌(unwire.hk)

文章CraZ3D » 17日 3月 2014年, 17:55

http://unwire.hk/2014/03/14/gravity-vfx/people-interview/ppl_interview/
來源 : unwire.hk
圖檔

以 11 項提名成為今屆奧斯卡大熱門的《引力邊緣》(Gravity),最終捧 7 獎成大贏家。相信大家看這部電影的時候,明知是特技效果,但卻迫真的讓人以為置身在太空中!當中「最佳視覺效果」可說是毫無懸念的得獎,而上台領獎的只有數位代表,但原來團體中有一位是香港人 Bonnie。她除了分享作為得獎團隊的感受外,也道出了奧斯卡得獎背後不為人知的辛酸。

沒想過的荷里活夢
Bonnie 是在倫敦替著名的 Framestore 工作,職位是《引力邊緣》的 Visual Effects Senior Coordinator,雖然不是落手做 Effect,但所有工序和流程都會很熟悉。「除了管理日常的工作流程,團隊中的設計師遇上甚麼問題我也要立即幫忙解決。另外不同效果的做法我都要很清楚,如某個工序明明只需 3 日,但有設計師會騙我一星期,如果不懂的就會被騙,哈哈!」

能夠參與荷里活製作是不少人的目標,入行 8 年的 Bonnie 也負責過不少大型 Project,但當初她卻沒想過會做到奧斯卡的電影。「我是在澳洲讀 Media & Communication,畢業後回港撞正 SARS,找工不易,本來銀行請人但又不想當 OL,最後去了 Imagi(意馬)動畫工作室見工。」Bonnie 喜歡嘗試新事物,不是讀 VFX 出身卻去了當時全港最大型的動畫工作室 Imagi 見工作動畫師。「雖然沒經驗,但 Imagi 就請了我做 PA。當時他們要做 DreamWorks 的《Father of the Pride》的製作,需要一個英文程度較高的人來幫手,我就邊做邊學。」在港版夢工場工作了 2 年多,負責完《忍者龜》後便離開,開始了像其他行家那樣要周遊列國地開工,去完新加坡的 Lucasfilm (星戰的製作室) 和澳洲等地後,最近就是在英國參與《引力邊緣》,但也是她最後一個 Project。

奧斯卡背後的辛酸
《引力邊緣》片長只有 90 分鐘,但從構思、拍攝到後期製作歷時 7、8 年,單是 Bonnie 要負責的部份也做足一年。「我要統籌的團隊是負責光效,很少電影的場景全是假的,當中他們製作了一個 Light Box,模擬出太陽的光線,例如哪一秒哪一個位置出現太陽光,都要計算得好清楚。」《引力邊緣》那些天衣無縫的 CG,不論技術和創意都超水準,這也是 Bonnie 首次參與到奧斯卡得獎電影,但在訪問中途卻透露了這也是她最後一個 Project,現在已轉行。「其實返工時好好玩,大家就好像中學那樣的氣氛,有講有笑。但《引力邊緣》的工序真的很繁重,除了朝 9 晚 9 每天不停地與不同部門開會,Lunch 也沒時間食,頭 4 個月連續無假放,星期六、日都要工作。」原來因為新出爐金像導演 Alfonso Cuaron 的特色,後期製作上難度就幾得十分高。「一般個半鐘的電影,平均會有 500 – 1000 shots,但《引力邊緣》就只有 150 個 shots,所以每個 shot 都好長。」

大家都知電影中差不多所有景物都是假,所以每個 shot 都會有很多特效,當特效越多,Rendering (影片輸出) 所需時間就越久。Bonnie 苦笑:「試過有一個 shot,24 小時不停『ren片』都要一星期,但 Rendering 時很易會死機,我的工作也要不斷查看片段的情況,有事就要立即解決。其中有一位同事,就是專責在晚上看著電腦,因為如果片段在晚上停止 Rendering,到第二朝才重開就會拖慢進度。」Bonnie 還說時常有在「ren片」途中,其他人會走來加改 Model、加細節,她就要時刻應付這些情況。
特效工業的困境
其實入得這一行,Bonnie 都預了是辛苦,但最辛苦並不是工作時間長,而是這行業令到從業員無所適從,居無定所。「以前這些 VFX 的工作室主要是在美國加州、倫敦、澳洲等地,但加拿大、新加坡政府為了吸納相關人材,在當地開設特效公司就會有稅金上的補貼,好像加拿大有 30% 免稅,越來越多 Studio 在不同的國家。」對於年輕人來說,可以在不同國家工作可說是夢寐以求,Bonnie 本身也是這樣,在英國做《引力邊緣》時還想著下一份工作可能要去加拿大,但之後卻決定離開這行業。

「人大了就會想,這樣可以持續多久?初時可能覺得周圍去很好玩可以見擴闊見識,但每搬一次你都要找屋,要想年租還是月租呢?好像《引力邊緣》這個 Project 原本是簽一年,但工作提早完成兩個月,公司又未有新 Project 可做,突然就會通知你要早走。在英國生活費好貴喔,如果沒工作就只好立即回港。」每次 Project 都要去不同的國家,Bonnie 說在這行不少人都是與家人分隔兩地,有朋友兩公婆都是做這行,一個要在加拿大,另一個在澳洲,這種情況並不罕見。「在英國時常想著,這樣做有甚麼意思呢?因時差關係,很難就到時間與家人聯絡。雖然工作時很開心,但我不想好像被人控制生活,生活當然應由自己 Take Control。」幸好 Bonnie 多才多藝交遊廣闊,喜歡影相的她現時留港當攝影師,就算負責的項目得了奧斯卡,也決定不會再做回 VFX。

入行最好有 Degree
雖然 Bonnie 在這行再找不到意義,但 VFX 還是不少年青人的夢想,不過 Bonnie 坦言香港無得做:「香港的定位好尷尬,講靚不會及外國的製作,講便宜也不夠大陸鬥,就連 Imagi 都要清盤。」現時香港的大學都提供 VFX 的課程,Bonnie 笑說教的那些人她都識的,但她指出 Degree 也很重要。「很多人覺得做這行最緊要 Portfolio 夠靚,學位根本不重要。但我就試過在美國工作時公司原本想請一個人,他在這行做了 10 年,作品都很厲害,但美國竟然不給他工作簽證,原因竟然是因他沒有 Degree。」Bonnie 要負責請人,除了看技術,性格也很重要。「很多香港人太保護自己,不肯同人溝通,好像在新加坡工作時,香港人就只會同香港人一齊玩。但在這行你要與很多不同國家的人合作,Team Work 非常重要。」如果你現時做不相關的行業,想轉做 VFX,Bonnie 就提供了一個 Tips:「我請過一個原本是做電腦 Technician 但轉了來做 VFX 的人。他是在網上學校 Animation Mentor 自學的,做好的功課會由 Pixar 和其他大製作室的高層給意見,出來的學生水準也很高。」

後記:
小編識到 Bonnie 是一個奇遇,早前去採訪 Sogo 的 Hello Kitty Cafe,Bonnie 就是其中一位店員。正如 Bonnie 所說,她很喜歡識朋友,那天就主動和小編「吹水」,原來她只是來幫朋友,正職是 VFX,那時小編心想這麼厲害的人為甚麼會來做店員呢?(笑) 到了《引力邊緣》得獎就立即約訪問,才知她已經沒做了。Bonnie 笑說:「其實父母一直都不知我做甚麼,但這次帶了他們去看《引力邊緣》,看完後終於可對他們說這部戲就是我去了倫敦 10 個月的工作,哈哈。」雖然可惜,不過相信 Bonnie 在攝影方面一樣可大展拳腳。

大家要睇埋D - FaceBook留言 !! :P
http://unwire.hk/2014/03/14/gravity-vfx/people-interview/ppl_interview/
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 奧斯卡得獎背後!專訪《引力邊緣》Visual Effects 項目統籌(unwire.hk)

文章Ray Leung » 28日 3月 2014年, 01:19

嘩,有位前輩D留言好惡喎.........
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 奧斯卡得獎背後!專訪《引力邊緣》Visual Effects 項目統籌(unwire.hk)

文章mUser » 28日 3月 2014年, 15:44

:D :D :D :D :D
睇D留言好鬼好笑~~

不過如果講到VFX無得做,難免刺到不少人o既神經~~ "吓 ? 無得做 ? 咁我日日係到做乜輪野 ?"

如果對VFX無興趣o既 , 真係好難做落去。

:lol: :lol: :lol:
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 28日 3月 2014年, 16:07

唔係話冇得做嘅,要做到外國嘅質素就難D囉.....

始㚵外國project budget大,一個shot可以執幾百次,香港地就算有咁嘅人材同技術,D老細都唔會俾你咁燒錢啦!

唔係話想批評嗰位前輩,但係佢自己都講佢唔係好識電影製片,同埋唔係好鍾意做電影......

我覺得咁樣去批評一D比自己年資少嘅後輩,好似有失風度喎。
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sana_nuts » 28日 3月 2014年, 17:40

個人認為:
而家呢個時代更係有埋DEGREE係手就更好啦...多個DEGREE又唔係要你供我地讀
洗唔洗係咁批評呀...
VFX係香港事實個SCALE係細O左呀MA, 日日拎過去美好日子自HIGH
不如少D話人地, 多D做好野比人地睇啦 :(
sana_nuts
討論區新秀
討論區新秀

文章stantang » 31日 3月 2014年, 14:24

如果話而家要香港公司一手一腳"咩"起荷里活大片,咁又真係難d,就算人手技術上做到,但成個setup都冇乜辦法支持到。但係做vfx,又唔係淨係得荷里活片可以做,其實仲有其他出路,一句話香港無得做就好似籠統左d
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章stantang » 31日 3月 2014年, 14:32

另外想講一講佢提到degree個例子,其實美國勞工法例為左保障自己本土員工,所以要求申請H1B 工作簽證嘅人都要有degree,所以其實唔係美國公司唔想請,而係法例上根本唔容許
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 31日 3月 2014年, 19:27

唔止美國, 部分歐洲國家都有呢種 protection 措施, 但好多亞洲區 "外判" 公司又冇呢個限制....

我都有做美國 CG, 但我冇 degree, 係以自己公司 對 公司形式做野, 其實又冇咩分別. 只可以話個訪問講左成個行業既部分, 前輩講既又係另一個部分
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章stantang » 1日 4月 2014年, 02:30

工作簽證係俾外國人喺美國境內為特定嘅公司工作用,唔止至少有degree,人工亦唔可以低過某個水平同埋一年只有八萬個限額,當然同請境外嘅公司或所謂嘅independent contractor 提供服務唔同
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 1日 4月 2014年, 17:54

回應番段訪文, 其實依家好多地方都有份做 Hollywood Film, 唔係下下話一定要入美國做, 其他地方都有機會發展, 但當然要睇下人家有咩限制先啦

而且我覺得個記者好似未見過香港人做 Hollywood Film 咁, 某程度 miss/ 誤解左 Bonnie 講既野 (又或者 Bonnie 本身都唔了解哂除左電影外, CG 仲有咩發展)

btw, stan 兄, 八萬個限額係全國 or 某個行業 only?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章stantang » 1日 4月 2014年, 22:32

8萬額係全國,所以爭崩頭,手快有手慢無,申請之後仲等幾個星期甚至幾個月先批出,所以好多公司唔願意為左short term contractor申請
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章henrychan13 » 2日 4月 2014年, 22:51

如果只係講參與荷里活製作,好多香港公司都有條件能力做,因為荷里活製作有太多部份而且分工好細,根本好多東南亞國家都有份參與,而香港好似唔太多,我想信可以有好多其他原因,可能係價錢問題,可能係溝通聯絡......但如果想參與那些睇到人嘩嘩聲的 Money Shot,咁就真係要去外國,首先保護角度,精彩野當然係自己做返,用來打響個名都好; 其次有D技術莫講話香港跟唔到,有d效果就算美國都係得一兩個studio做到,而呢D技術上差距根本唔係咁易搞,因為資源分配已經有分別,以ILM為例, artist 與 R&D 比例係 6:4,呢個世界有幾多間公司做到? 而且佢開發完D野好多時都唔只係CG上用,有D會去到比國家天文台同NASA,所以又有返D資助或稅務優惠,始終CG係藝術+科技的行業,兩樣都需要極大資源時間去開發,並取得平衡...
頭像
henrychan13
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章henrychan13 » 2日 4月 2014年, 23:04

不過人地之所以有咁多資源搞咁多野,除左市場夠大,政府又幫手外,其中我覺得同亞洲公司最唔同,同埋亞洲公司比較少重視的一樣野,就係專利同版權上的收入,呢兩年其實都好明顯,係好多國際級的CG公司都出現財務問題的時候,某幾間公司不單沒叫救命,仲有錢賺下,而佢地都有一個共通點,就係公司擁有好多版權和專利,而且那些才是公司主要收入,又以ILM為例,如果唔係有STAR WARS,一早燒錢燒死左,所以呢D獨有資產才是真正的收入來源,CG是製造這些資產的工具...
頭像
henrychan13
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CraZ3D » 3日 4月 2014年, 11:54

DIGITAL DOMAIN (00547.HK) 2013 loss 192M
http://www.aastocks.com/EN/News/HK6/NOW.595793.html

水晶石“蒙塵”影視特效陷行業低谷--北京新浪網 (2014-03-28 01:50)
http://news.sina.com.tw/article/20140328/12081771.html

基本上全世界大既CG公司都難生存 .....
香港一樣 ......老牌CG公司相繼出事 , 不論人事定什麼原因 , 總之無乜運行 ...
不過一雞死一雞鳴 , 宜家多左唔少小型公司 ... 希望大家挨得過去.......

題外話 ....睇見呢D新聞都未算灰 ....
今日見倒 商務及經濟發展局局長蘇錦樑 繼呼籲市民「等多班車」後再爆一句「等多一班或多班車,能夠製造一個或多個就業機會畀有需要人士」
真係火都泥.....留係香港真係好難挨得過.... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 24 位訪客