討論南韓/香港CG概況

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

討論南韓/香港CG概況

文章bibibubu » 17日 3月 2014年, 10:41

連結至影片網頁

係CGV Main Page見到南韓CG SHOWREEL, 發現佢地D野真係做得好好...
我都知全世界邊到做CG都係辛苦架喇, 不過如果辛苦得黎被人過程同結果都被人專重, 咁其實已經好多人覺得值得...
南韓政府利用創意文化作為戰略外交, 間接/直接令後期行業發展迅速
http://www.titx.tku.edu.tw/web/files/10 ... ral/05.pdf
呢個絕對係一個令南韓後期創意產業如坐火箭發展迅速原因

而呢條係我好鍾意既Short film
Short film - Social Network
https://vimeo.com/78029639

因為以上種種原因令我好有興趣了解南韓CG既真實環境
唔知呢到有無人了解過呢?

我地又睇返香港

係香港口口聲聲支持, 實際上太有創意又唔比, 政府同大財團以自身利潤為先, 學校就每年學生收足,BUMP一千幾百人出黎. 出到黎又搵唔到野做. 又話有前途又剩...心照啦...香港做CG個個都關關難過關關難, CUT人手, D客要求又奇怪, AGENT又日日發夢溝通有問題(最大問題係無後期知識),唔好彩有時連導演都以為D野ON/OFF就會出黎(Preset黎姐, 呃我唔到既...)

CG係香港唔會無得做, 不過係大圍政策"配合"下, 似乎昔日既光輝已經過去
大攪作似乎唔會有, 不過搵下食都可以既...

大家又點睇?
bibibubu
討論區新秀
討論區新秀

外號: bubu喵星人

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 討論南韓/香港CG概況

文章waterchan10 » 17日 3月 2014年, 13:12

一個是國家,一個是「城市」。在這個搵快錢、什麼都「炒」的市場下,香港能夠發展到這工業,已經可算是奇蹟。
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

文章h2o » 17日 3月 2014年, 17:37

有樣要承認既事實係香港地貴, 租金貴.... 喺呢個大前提下, 的確難有大作為, 但小規模式發展仍然可以

講南韓創意既發展, 唔止 CG, 仲有 interactivity, game, multimedia art 都唔錯
不過有個問題我都唔明, 如果講商業運作, 南韓有政府 support, 發展得好唔難理解. 但睇學校或學生參與活動方面, 南韓都比香港積極, 如果有去 Asia SIGGRAPH, 更加覺得香港學生好似消失左咁.....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章CraZ3D » 17日 3月 2014年, 17:49

不過有個問題我都唔明, 如果講商業運作, 南韓有政府 support, 發展得好唔難理解. 但睇學校或學生參與活動方面, 南韓都比香港積極, 如果有去 Asia SIGGRAPH, 更加覺得香港學生好似消失左咁.....

人地國家既人覺得有希望、有未來 .. 會更加積極 !! 即係我係學校勁 出泥大把人掙 ...

相反 香港太多負面情緒 ( 當然唔單只呢行 ) 總之做CG好 , 或是藝術家 , 運動員 係香港都好似比人判左"死路一條"咁 ... :cry:
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章bibibubu » 17日 3月 2014年, 17:54

所以我地香港CGers都係以個人, 小型公司發展係大方向喇... *^*
我從認為香港學生唔積極, 可能因為佢地對自身呢行係香港應該發展有疑惑
你睇10個有9個都係到問呢行會搵到幾多/前路如何,
佢地自己都唔了解行業, 淨係知IMAGI執O左...
我地行頭又分散, 好難怪佢地, 都唔知自己做CG為乜(廣告?電影?電視?短片?建築?產品?遊戲?...)

其實係咪好少知南韓個面係點? 本人好有興趣了解 XD, 係咪都係好多國內精英係入面, 工時/製作過程...
bibibubu
討論區新秀
討論區新秀

外號: bubu喵星人

文章nin » 17日 3月 2014年, 18:26

文章由 waterchan10 » 17日 3月 2014年, 13:12
一個是國家,一個是「城市」。在這個搵快錢、什麼都「炒」的市場下,香港能夠發展到這工業,已經可算是奇蹟。

我就覺得唔關城市/國家事. 重點係當地政府 sup唔support.
新加坡 你叫佢城市又好,國家又好. 點解人地又有 Dneg, ilm?

人地國家既人覺得有希望、有未來 .. 會更加積極 !! 即係我係學校勁 出泥大把人掙 ...

相反 香港太多負面情緒 ( 當然唔單只呢行 ) 總之做CG好 , 或是藝術家 , 運動員 係香港都好似比人判左"死路一條"咁 ... :cry:

韓國打機都可以叫電子競技,有國家/贊助商support, 佢地會對自己感到自豪.
睇翻香港, 一般人一聽倒"港產片" "香港cg", 第一件事聯想到一個字 ---- "爛".
學生/從業員點會唔頹..
nin
討論區新秀
討論區新秀

文章Lyy » 17日 3月 2014年, 23:34

你睇人地好姐,新加坡Dneg , ilm 都只能做外國大製作中的工廠式、死士工作。只少我們還有點主動發展的機會。
無疑香港的技術不及外國,不過從頭開始都不是打技術啦。
Asia SIGGRAPH 主辦係新加坡,過半都係那個圈子的人,中國學生都係其他科的博士生來港⋯不太作準⋯
但的確很深層的問題,香港學生真不夠熱充CG,無好根底⋯
反問機會同資金流失,係我地做不到定有人太崇外,大投資的效果又如何?《風暴》不是很好的製作嗎?
Lyy
討論區新秀
討論區新秀

外號: Lyy

文章HapZungLam » 23日 6月 2015年, 07:24

係,韓國CG好勁
要諗嘅, 唔係去諗點解人哋咁勁
係要諗點樣先可以好似人哋咁勁

香港冇禁youtube吓嘛. youtube好多嘢學㗎喎
我過去一年喺youtube學倒嘅嘢比之前果十年學倒仲多

去多啲polycount又得
頭像
HapZungLam
討論區主持
討論區主持

回到 C G 討論版

誰在線上