Andrew+Jack+Purehay+H2o+Kamanwilliam

CG Education
討論有關CG課程,不論初學者/持續進修/ 學位或碩仕課程 ; 以及本地,國內或外地升學等.

Re: Andrew+Jack+Purehay+H2o+Kamanwilliam

文章3dmaxya » 10日 8月 2011年, 04:19

siuchris 寫:
h2o 寫:
siuchris 寫:你好! 我想請問高級文憑 同專業文憑有咩分別...?
咁專業文憑 同 大學degree 又有咩分別??

喺 ktvtc 制度黎講, 係由 diploma > advanced dip > professional dip 咁樣上既

而大學 degree 係另一樣野, ktvtc 係教 drawing & design 為主, 交功課係圖多過字, 大學就字多過圖, 可以當係上 degree 前, 練好基本功既地方 :mrgreen:

多謝解答 =P
加油呀各位師兄!

想問問F9343 動畫概念設計高級文憑都係你地教嗎?
advanced dip同professional dip兩個課程有幾個必修科係同名(eg.服裝設計,道具設計...),
內容係唔係一樣,
定professional dip會深D呢?
3dmaxya
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Andrew+Jack+Purehay+H2o+Kamanwilliam

文章eyey » 16日 8月 2011年, 14:47

想問evening course 出左schedule 未呀?
宜家仲有冇得報?
eyey
討論區新秀
討論區新秀

外號: eyey

文章h2o » 17日 8月 2011年, 18:50

3dmaxya 寫:想問問F9343 動畫概念設計高級文憑都係你地教嗎?
advanced dip同professional dip兩個課程有幾個必修科係同名(eg.服裝設計,道具設計...),
內容係唔係一樣,
定professional dip會深D呢?

Advanced Dip 其實係新開既 "動畫概念設計" 2 年制課程.... 原意係諗住掌握好 design 前期 (research, history, visual culture... etc), 多D 時間消化, 之後學 character, machine design 會多D 發揮

但因為今年轉 334, advanced dip 暫時未收夠學生.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章h2o » 17日 8月 2011年, 18:53

eyey 寫:想問evening course 出左schedule 未呀?
宜家仲有冇得報?

日間既出左, evening 都快有.... 報名就係開學 (9月1日) 前, 但要預約時間 interview :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章禪與靜 » 17日 8月 2011年, 20:35

h2o 寫:
eyey 寫:想問evening course 出左schedule 未呀?
宜家仲有冇得報?

日間既出左, evening 都快有.... 報名就係開學 (9月1日) 前, 但要預約時間 interview :wink:

網上interview得唔得呀?
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 18日 8月 2011年, 12:13

我地唔係 遙距授課 bor ......
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章禪與靜 » 18日 8月 2011年, 13:48

h2o 寫:我地唔係 遙距授課 bor ......

人地要人抽時間出來
個導師又要抽時間出來見面
你估人人都就啱個時間咩

咁不如係網上先睇睇d作品為第一輪
如果合適既咪再約出來面試為第二輪
總好過去到先話你知你唔適合

跟本跟遙距授課冇關係
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 18日 8月 2011年, 15:23

禪與靜 寫:

人地要人抽時間出來
你估人人都就啱個時間咩

跟本跟遙距授課冇關係

唔係約我地 interview, 請睇前文.... 有間學校比你打電話, 約 系主任 interview or 搵過時間擺低 DVD 去 office, 呢D 係人與人之間既誠意, 唔係下下上網可以取代

有時學生作品係比較差, 但都主動要求面對面 interview. 見面時佢地 show 到熱誠, 肯學, 肯比時間追, 我地都會收, 因為個 course 對佢有幫助, 開發思維
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章tooner » 18日 8月 2011年, 16:11

how can I registrar this evening course? could anyone tell me? Thanks.
tooner
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 18日 8月 2011年, 16:29

tooner 寫:how can I registrar this evening course? could anyone tell me? Thanks.

由於呢個同夜校課程唔同, 係日校 + evening..... 所以要打電話去 office 問

都係嗰句 ~~~ 要預時間做功課, 練習.... 如果唔係 tutors 比唔到意見你 :wink:

BTW. 我係咪見過你?
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章禪與靜 » 18日 8月 2011年, 18:11

h2o 寫:
禪與靜 寫:

人地要人抽時間出來
你估人人都就啱個時間咩

跟本跟遙距授課冇關係

唔係約我地 interview, 請睇前文.... 有間學校比你打電話, 約 系主任 interview or 搵過時間擺低 DVD 去 office, 呢D 係人與人之間既誠意, 唔係下下上網可以取代

有時學生作品係比較差, 但都主動要求面對面 interview. 見面時佢地 show 到熱誠, 肯學, 肯比時間追, 我地都會收, 因為個 course 對佢有幫助, 開發思維

明白了
咁我遲下去預約先
謝謝詳細的回覆
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章禪與靜 » 18日 8月 2011年, 20:42

h2o 寫:有時學生作品係比較差, 但都主動要求面對面 interview. 見面時佢地 show 到熱誠, 肯學, 肯比時間追, 我地都會收, 因為個 course 對佢有幫助, 開發思維

我記得前年都唔係咁
我send左e-mail比你地睇
你地話要有畫底先收
而我畫果d只係sketch
結果比你地out左

今年轉左收生方式?
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 22日 8月 2011年, 13:42

禪與靜 寫:
h2o 寫:有時學生作品係比較差, 但都主動要求面對面 interview. 見面時佢地 show 到熱誠, 肯學, 肯比時間追, 我地都會收, 因為個 course 對佢有幫助, 開發思維

我記得前年都唔係咁
我send左e-mail比你地睇
你地話要有畫底先收
而我畫果d只係sketch
結果比你地out左

今年轉左收生方式?

睇番你 post 既 2D works.... 你 interview 唔駛急住 show "digital painting" 作品, 如果你覺得手繪易掌握D 的話, 可以先從素描個類入手
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 22日 8月 2011年, 13:49

Course Schedule

Day Time:
Tue - Cultural Studies & Field Research; Costume Design
Thu - Props Design

Evening (19:30-22:30):
Mon - Scene Design (Kaman William)
Tue - Matte Painting (Pure Hay)
Wed - Machine Design (Pure Hay)
Thu - Speed Painting (Andrew Lee)
Fri - Character Design* (Jack Lee)

註: Character Design 只剩 2個名額
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章禪與靜 » 22日 8月 2011年, 16:39

h2o 寫:Course Schedule

Day Time:
Tue - Cultural Studies & Field Research; Costume Design
Thu - Props Design

Evening (19:30-22:30):
Mon - Scene Design (Kaman William)
Tue - Matte Painting (Pure Hay)
Wed - Machine Design (Pure Hay)
Thu - Speed Painting (Andrew Lee)
Fri - Character Design* (Jack Lee)

註: Character Design 只剩 2個名額

報夜間課程需唔需要面試
我頭先打去問點解佢話唔洗?
禪與靜
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 課程及進修交流

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客