5份vfx苦工...

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

5份vfx苦工...

文章stantang » 31日 3月 2010年, 19:43

一篇對vfx行頭幾深入又有趣嘅介紹, 可能有D地方同香港有些少分別, 但系對於未入行或想入行嘅朋友黎講應該會幾有用。

http://www.cracked.com/article_18486_th ... le_p1.html
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Wolf » 1日 4月 2010年, 17:25

多年前我已經用“CG民工”形容呢類工作,以勸啲小朋友唔好冒然踩入去,原來英文叫VFX peon,哈哈。
Wolf
討論區主持
討論區主持

動畫筆記本

文章herison » 8日 4月 2010年, 10:02

有位台灣動畫人經常將外國有趣的動畫/CG資訊翻譯上載,這是The 5 Miserable VFX Jobs That Make Movies Possible 簡單的中文翻譯。
http://chihmingchang.blogspot.com/2010/04/5.html
herison
討論區新秀
討論區新秀

文章kelvincai » 8日 4月 2010年, 12:30

http://www.huffingtonpost.com/lee-stran ... 51922.html

They might be starting an union for cg artists in the states.
kelvincai
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 8日 4月 2010年, 12:33

咁多位cg師傅...
香港cg民工(動畫師) 除左animation外, 已經包括以上5頂工序
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 8日 4月 2010年, 13:08

外國開始將 roto, matchmove 呢種"厭惡性"工作外判到亞洲地區, 遲D大把都有得你做....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章sobig » 9日 4月 2010年, 01:53

h2o 寫:外國開始將 roto, matchmove 呢種"厭惡性"工作外判到亞洲地區, 遲D大把都有得你做....

已經做左好多年....唔洗等遲d...... :oops:
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章Wolf » 9日 4月 2010年, 10:12

果篇文章冇提到,做過的人都知,其實砌model,執uv,執texture,大部分的animation都系苦工,只有少量創意可言,更冇乜直接科技成分。但呢D工有一種莫名其妙的魅力,好搞笑,每日推拉vertex,徘徊在呆滯與創意之間,盡量唔諗未來事業發展的空白。其他論壇周不時都有人話唔介意去Pixar免費做洗潔工人,雖然白癡到極,但可以睇到好多人沉迷CG勞動的背後心理因素,求份唔洗太費心的工作,最後成品要有某D程度的勁(雖然唔系好清楚個勁的源頭系邊),自己要有參與的小小滿足感。有D似... 響法拉利廠扭螺絲,雖然工種同其他千千萬萬扭螺絲冇分別,但個成品的優越感就莫名其妙滲入個工作。

CG工種地位之低,一路都有跡可見,有趣的是從業者由上至下都極力維護呢個現象。比如聽得最多嘅系學歷唔緊要,最重要嘅系砌條勁showreel。極之短視,同一般比較受尊重的職業脫節不得止,仲誤解咗受教育的意義,同埋長遠事業策劃的重要性。而且論壇常講將人地寄去的showreel當垃圾咁劈一邊,仲要限時“唔好蹝我時間睇”果種輕視。再講,再勁的showreel,去搵其他工有鬼用?而且showreel的期限好短,斷一年就當廢。都系果句,趁後生,認真諗點用余下時間做D對自己有利的事,唔好再沉迷CG夢。
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章cheungcheung » 9日 4月 2010年, 12:29

我覺得制作cg最有趣既時候, 就系制作個人作品
所有idea 同design都系自己既, 就算自己左改右改, 只要自己唔滿意, 由頭黎過都唔會介意, 因為個樂趣就系制作緊自己喜歡既畫面。
就算系roto 都roto得爽d。而且唔洗做死一范, 乜都有得玩, 冇人迫你作出d自己唔願意既修改, 又唔洗成日捱夜。

至於做job嘛, another story.
頭像
cheungcheung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 9日 4月 2010年, 13:06

返工系練技術 & 搵飯食

自己野就可以玩天馬行空, 只系..... 依家返工時間長過鬼, 有人想做自己野平衡下都冇精力, 最後只會愈做愈厭 :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章johngalliano » 9日 4月 2010年, 17:50

系香港做cg下游工作, 你要唔至在份工先得, 唔系話唔至在人工, 而系冇咗份工你都唔會死。 可惜人大咗, 負擔自然大咗, 有d人冇咗份工真系會死, 所以人工低又做, 工時不合理又做, 更可惜系香港人受日本人影響嚴重, 將睇送食飯當做不負責任, 更傻仔的是香港人標榜自己肯博肯捱, 實際系俾人剝削緊仲以為自己好有責任感。忘記咗work hard不如 work smart. 近年更興講work hard play hard, 但系就冇study hard, 冇input, 點output。什麼燃燒生命, 盡情發光發熱亦系搵自己健康作賭注。 再睇睇d請人廣告, 最後一項系咩? -- able to meet tight deadlines and work under pressure. 我見到就想小, 系咪請人一定要做死佢先叫抵請? 佢日日都唔想返工系咪對公司好?
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章anipak » 9日 4月 2010年, 18:33

講到俾人剝削緊仲以為自己好有責任感, 我又覺得嚴重左
我都做過類似既事, 與其話責任感... 我覺得自己系想令成品更加好 多於責任
所以往往 系為自己做 多於為公司而做

當然~ 好難一慨而論
有人為左份一工
有人為左個機會
有人為一個夢想

唔同人追求唔同目標 願意付出既野有唔同都無可口非
anipak
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 9日 4月 2010年, 18:52

有時D 野, 公司系為左 "quality" 定系"不停接爆廠搵多D 錢" 系睇得出既....

但依家無辦法 bor, 市場僧多粥少 :-|
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 9日 4月 2010年, 20:33

上面 wolf 講既例子, 令我諗起日本 Bandai 工廠做野既人....

圖檔

圖檔

入面做野既員工, 可以買到限定版模型, 所以好多發燒友想入去做 :mrgreen:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章anipak » 10日 4月 2010年, 01:34

人手供過於求真系好頭痛....
相反有d地方無乜人手供應
又搞到d 人hea到爆 交流野 都安然無恙....
anipak
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客