意馬的終結會為香港CG界帶來什麼影響??

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

意馬的終結會為香港CG界帶來什麼影響??

文章h2o » 8日 2月 2010年, 17:12

好多會員喺其他 post 都有提過下, 呢度唔追究過去既得失, 一齊討論下黎緊既變化啦!

骨牌效應將會開始!! :(

伸延閱讀:

如果唔知意馬發生咩事, 請看呢個 post
http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=11826

會員 dxxk mx 分享了學校收生太多問題
http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=11702
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章吳多明 » 8日 2月 2010年, 18:05

局外人系唔系已經討論得太多呢 ? 局內人呢個時候會唔會仲想討論呢 ? 我估搵工緊要口的啦。再在這裡討論他人不愉快的事 ,好比在他人的傷口曬鹽。至於局外人又豈能知妥所有內情 ? 胡亂猜測和發表自以為是的偉論,可能令正在旁惶的朋友更感雪上加霜。除非你是唯恐天下不亂之徒,否則此時此刻,似是無聲勝有聲。
乜咁搞法呀。
吳多明
討論區新秀
討論區新秀

文章hk1973 » 8日 2月 2010年, 18:08

相信不會帶來什麼重大的影響. 意馬一向以來都是比較獨立, 沒有外判工作給同行. 從這方面看, 沒有其他二判商受影響已是萬幸.

再者, 就算意馬有著業界少林寺的形像, 但在市場上卻看不到太多人材是由意馬訓練出來. 這可能是他們的"一人一技能"模式與本港的"張張刀"模式(利與否)有所出入的關系.

真正受影響的可能是校院如IVE等吧. 沒有了意馬去作龍頭大量吸納畢業生(其實只是大約每年整年計一佰個吧), 到底還有沒有動機去開設大量動畫課程?

至於剛失了業的年青人, 還年輕呀. 可以先泠靜想一想到底自己是否真正喜歡繼續做動畫 (和有沒有天份), 才決定去那裡闖吧.
hk1973
討論區新秀
討論區新秀

文章Dxxk Mx » 8日 2月 2010年, 18:21

吳多明 寫:局外人系唔系已經討論得太多呢 ? 局內人呢個時候會唔會仲想討論呢 ? 我估搵工緊要口的啦。再在這裡討論他人不愉快的事 ,好比在他人的傷口曬鹽。至於局外人又豈能知妥所有內情 ? 胡亂猜測和發表自以為是的偉論,可能令正在旁惶的朋友更感雪上加霜。除非你是唯恐天下不亂之徒,否則此時此刻,似是無聲勝有聲。

你知唔知咩叫”CG業界”,咩系”同行”?點解要分局內局外人?

大家坐埋同一條船共同討論有咩問題?現實系殘酷,受左傷包住就可以解決問題?傷口好番就代表雨過天晴唔洗面對?

唔好咁天真啦小朋友,脫離左溫室就要睇下出面咩世界,要有心理准備。個CG海嘯唔止影響意馬同事,仲會影響依家做緊的同行。

版主都講明唔提過去,就系想理性討論將來出現的問題,盡量減輕對現有同行的壓力。  :evil:
不要迷戀哥 哥只是個傳說
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 8日 2月 2010年, 18:27

hk1973 寫:再者, 就算意馬有著業界少林寺的形像, 但在市場上卻看不到太多人材是由意馬訓練出來. 這可能是他們的"一人一技能"模式與本港的"張張刀"模式(利與否)有所出入的關系.

意馬早幾年吸納左唔少其他公司既人材, 依家佢地出番黎, 一時三刻各 cg production 未必有合適既位置啱佢地. 如果有公司 or 有人知道邊度需要人, 請通告一下, 謝謝!

hk1973 寫:真正受影響的可能是校院如IVE等吧. 沒有了意馬去作龍頭大量吸納畢業生(其實只是大約每年整年計一佰個吧), 到底還有沒有動機去開設大量動畫課程?

唔止 100人呀....有關課程起碼有 200人,一直以黎都話學校諗住有意馬做靠山系好危險. 除左影響今年畢業生外, 我估下年既都有影響. 現只希望學校方面都有相關配合, 睇下有咩辦法可以叫D 學生試試其他既范疇.....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章俊565 » 8日 2月 2010年, 21:38

h2o 寫:
hk1973 寫:再者, 就算意馬有著業界少林寺的形像, 但在市場上卻看不到太多人材是由意馬訓練出來. 這可能是他們的"一人一技能"模式與本港的"張張刀"模式(利與否)有所出入的關系.

意馬早幾年吸納左唔少其他公司既人材, 依家佢地出番黎, 一時三刻各 cg production 未必有合適既位置啱佢地. 如果有公司 or 有人知道邊度需要人, 請通告一下, 謝謝!

hk1973 寫:真正受影響的可能是校院如IVE等吧. 沒有了意馬去作龍頭大量吸納畢業生(其實只是大約每年整年計一佰個吧), 到底還有沒有動機去開設大量動畫課程?

唔止 100人呀....有關課程起碼有 200人,一直以黎都話學校諗住有意馬做靠山系好危險. 除左影響今年畢業生外, 我估下年既都有影響. 現只希望學校方面都有相關配合, 睇下有咩辦法可以叫D 學生試試其他既范疇.....
唔止200人, 最少都300
俊565
討論區新秀
討論區新秀

文章Dxxk Mx » 9日 2月 2010年, 00:10

俊565 寫:
h2o 寫:

唔止200人, 最少都300
死火
畢業=失業
不要迷戀哥 哥只是個傳說
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章macrossmo » 9日 2月 2010年, 00:49

其實對業界黎講, 呢次未必系一個海嘯, 我覺得只系一個巨浪, 好快會平息....
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章pioneer133 » 9日 2月 2010年, 01:12

hk1973 寫:相信不會帶來什麼重大的影響. 意馬一向以來都是比較獨立, 沒有外判工作給同行. 從這方面看, 沒有其他二判商受影響已是萬幸.

再者, 就算意馬有著業界少林寺的形像, 但在市場上卻看不到太多人材是由意馬訓練出來. 這可能是他們的"一人一技能"模式與本港的"張張刀"模式(利與否)有所出入的關系.

真正受影響的可能是校院如IVE等吧. 沒有了意馬去作龍頭大量吸納畢業生(其實只是大約每年整年計一佰個吧), 到底還有沒有動機去開設大量動畫課程?

至於剛失了業的年青人, 還年輕呀. 可以先泠靜想一想到底自己是否真正喜歡繼續做動畫 (和有沒有天份), 才決定去那裡闖吧.

每年走咁多人出黎好有問題, 如果因為咁樣每年少咗百幾2百人, 都唔系壞事.
pioneer133
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 9日 2月 2010年, 08:26

影響總會有的 :-?

Imagi 這幾年間在國際動畫圈子裡的是較多人認識的香港制作公司 , 這不是其他本地公司一時三刻能去到的位置 ..
就如新加坡的 LucasFilm animation, 台灣的 CGCG . 外地制作人/投資者必然會因 imagi 而有興趣想認識香港的動畫 。

沒有了 Imagi , 香港少了一個在國際動畫電影圈立足及認同的據點 .. 這是非常可惜的事.

被遣散的員工中,有唔少系o系post production 做了多年才入 Imagi , 制作經驗都有八到十年以上 , 他們失去imagi 工作自然會回到電影或其他制作岡位。他們要回到岡位必然的是會引起其他較無經驗的CG人被淘汰。
在職的CG人不要以為 Imagi 記關門影響唔到你..。

教學方面 , 簡單道理 , 沒有人選讀 , 開班不足, 影響的其實是一群教動畫的教師.. 而當中亦有部份都是在業界打滾了一段時間富制作經驗的CG人 , 收不夠學生沒書教亦會跑出來做回其他制作剛位..

這麼多有經驗的人跑出來 , 但是又有幾多工作呢 ?

再加上其他百幾人~~~有d可能較專門的 (如imagi 的Animation人材不能小看..) , 或者剛畢業的學生..但當中都絕對有可以即時投入制作的人。
~~人湧出來了, 必然是供過於求....結果是價低者得, 或是斗平接 job..

要數影響還有很多...
..例如對整個行業o既長遠信心問題 , 這可能對一般 CG制作人無直接關系 , 但對一些有關動畫發展的投資, 軟/硬件的銷售 ,技術會議的舉行..等等 , 這只越來越難做 , 越來越少資源。
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 9日 2月 2010年, 11:04

有d意馬同事可能因為自己識既范疇比較窄, 怕搵唔到工. 如果唔介意出國工作的話, 可以試下 Lucasfilm Animation Company Singapore

https://www.lucasfilm.apply2jobs.com/Pr ... rentPage=1

個邊有唔少香港人做緊, 如有相關問題, 佢地都樂意解答架 :wink:

不過有人同我講過 <阿童木> 未出 dvd (3月16日出); 公司內部野... eg teaser, test, animatic 拎唔到出黎做 showreel.

依家咁既情況下, 有冇得問公司拎出黎架?
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章安東 » 9日 2月 2010年, 11:15

macrossmo 寫:其實對業界黎講, 呢次未必系一個海嘯, 我覺得只系一個巨浪, 好快會平息....

同意macrossmo講法,一雞死一雞嗚,如果免費電視一發牌已經系一個新景象,香港問題在於無平台發表,只舞台出現,就會再出現更多生機。 :-|
安東
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 9日 2月 2010年, 18:41

mUser 寫:要數影響還有很多...
..例如對整個行業o既長遠信心問題 , 這可能對一般 CG制作人無直接關系 , 但對一些有關動畫發展的投資, 軟/硬件的銷售 ,技術會議的舉行..等等 , 這只越來越難做 , 越來越少資源。

我就覺得始終有一班人做過大型 production, 呢D 經驗系好難得. 無論系 CG, marketing, pipeline organization 等等. 正正因為有人行出第一步, 之後再投資既人會行少左冤枉路.

尋晚終於有心情睇上面<喜羊羊>訪問, 人地都有成功既地方值得我地借鏡 :D

另一方面, 中國今年開始大力發展電影業五年計劃. 增加數碼影院, 售票系統電腦化, 扶持制作公司, 要好好留意 8)
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 10日 2月 2010年, 14:31

透過大陸各地好友關系, 我正集合唔同 production 既招聘資料, 工作地點主要集中 北京同上海地區.

而呢D production 大部分系外國公司既中國分部, 職位都系 director, supervisor 之類. 要有良好英語, 普通話溝通能力. 半鹹淡普通話都得, 困你兩個月一定講到啦 :lol:

關於人工, 福利, 住宿, 稅制. 我或者我D朋友都可以幫下手解答, 唔會俾人打死狗講價.

由於春節關系, 要月底先有消息, 有意於大陸工作既朋友, 請耐心等候.

p.s. 好似有D off topic, 不過人才外流, 都算系影響卦.....
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 10日 2月 2010年, 19:10

影評人 郭繾澄於<明報>既文章

以漫畫推動動畫制作
投資五億拍《阿童木》的意馬動畫工作室清盤了。

去年12月已傳出財困,辭退了一百員工,現在有二百五十人因這次清盤而失業。

香港是否適合發展特技動畫呢?

董建華 年代,政府曾鼓勵本地電腦特技和動畫發展,看到了外國電腦特技的成功,內地又有大量動畫需求,以為這是香港電影工業的未來發展。

筆者不是輕視這方面的潛力,只是明白電腦特技和動畫是分兩部分,一是創作,二是技術,認為香港應發展創作,而不是把主力放在技術生產方面。

電腦硬件和軟件,有錢便可買得到,而且愈來愈便宜。制作動畫,是勞工密集的工作,需要數百人日以繼夜地在電腦上繪畫。

內地比香港更適合勞工密集式的動畫制作,成本肯定較便宜。

事實上,內地有比香港多的特技動畫生產線,只是缺乏創作。

香港創作力相對地較強,創作也享有較大自由度,應利用這方面的優勢。

美國、日本動畫成功,不是因為技術好,是有大量漫畫可供動畫改編。

香港如要發展動畫,必先做好創作,但漫畫工業近年一片沉寂,沒有與時並進。

能改編成電影或動畫的,來來去去都是十幾廿年前甚至更早期的作品。內地近年創作了《喜羊羊與灰太狼》,雖然畫工不算高明,但勝在創作好,贏得小朋友歡心,無論在電視及電影都賺大錢,一部電影可以收過億,而且長拍長有。

意馬動畫改編日本的《阿童木》,一蝕可以蝕掉整間公司。

香港有個別漫畫家在海外獲獎,功力不差,只是沒有適當的創作配合,政府在這方面應多加援手,以漫畫作先驅,推動動畫制作。

http://hk.news.yahoo.com/article/100209/4/gj2b.html
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客