中國6千萬打做阿凡達

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章anipak » 13日 1月 2010年, 14:37

好奇之下發現一d有趣資料
http://creativity.022china.com/2009/06-19/95659_0.html

1980年,金世一從韓國遠赴美國,在好萊塢動畫公司工作。18年裡,他參與了近百部動畫作品的導演、策劃、設計、編導制作工作,像《藍精靈》、《變形金剛》、《忍者神龜》、《機器人》、《原始人家族》等作品
anipak
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 13日 1月 2010年, 15:38

可能系我理解"創作"呢個字同佢地有出入, 呢D 片佢"有份做"真系唔出奇 :oops:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Re: 中國6千萬打做阿凡達

文章mUser » 13日 1月 2010年, 15:46

cktm20xx 寫:3D科幻巨片“阿凡達”(Avatar)據說斥資3億美元以上,但是大陸一位專家放豪語(黑龍江四維影像數碼科技有限公司總經理李學均):中國只需要花6000萬人民幣 (約878萬美元)就可以做出同樣的效果。

http://www.cna.com.tw/ShowNews/Detail.aspx?pNewsID=201001120092&pType0=aCN&pTypeSel=0

究竟系咪那個台灣網站老屈人地講過呢番說話呢 ?
睇黎李學均先生有需要系呢度開個"致CGVisual 讀者及CG同業"既Post 去澄清一下,以正視聽 ~~
>>> 好期待<<<
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章hk1973 » 13日 1月 2010年, 17:43

如果把中國的經典動畫如什麼"大鬧天宮", "小科斗"之類原版4D化, 即只是數碼修復, 重新數碼混音, 2D層次化和加上體感, 倒有看頭.

用3D再拍過就有點兒為CG而CG了.
hk1973
討論區新秀
討論區新秀

文章cktm20xx » 13日 1月 2010年, 18:33

h2o 寫:首先大家睇下由 上影集團上海美術電影制片廠、黑龍江省四維影像數碼科技有限公司、哈爾濱奇升世紀科技開發有限公司聯合出品既 《漁童》

圖檔

圖檔

立體動畫片《漁童》可供4D觀賞

從黑白到彩色,再到立體,這是人類視覺藝術影像作品的趨勢,立體影像發展已有近170年的歷史。傳統立體影片的制作必須用雙(多)鏡頭拍攝,從而決定無法用“虛擬”的辦法拍影片,導致成本倍增,用這種方式制作立體影片的成本是拍攝普通平面影片的10倍,而且周期也較長,就連迪斯尼這樣的影視帝國也是幾年才能拍一部十幾分鍾的立體片。

中國首部經典再現立體動畫電影《漁童》,便是運用了最前沿的4D技術。是以二維為基礎的剪紙動畫片《漁童》結合4D技術制作成的最新立體電影。由上海美術電影制片廠攝制的經典剪紙動畫片《漁童》(1959年),以其豐富的故事內容及深刻的立意主旨深深影響了幾代人,聯合出品方這次選取這部對人們影響深刻的動畫片,就是要將中國傳統的剪紙動畫片轉換成為一部結合當代最前沿4D技術的動畫電影,在把中國傳統優秀動畫作品帶給人們的同時,也帶給人們不同感官的視覺享受,吸引著人們對4D技術的關注與了解。影片《漁童》歷經數月的精心打造,即將作為首部經典再現並可供4D觀賞的立體影片推向市場,值得期待。同時,黑龍江四維影像數碼科技有限公司與上海美術電影制片廠聯合出品行動的立體動畫片《豬八戒吃西瓜》、《熊貓開百貨商店》、《三毛流浪記》等立體動畫片正在緊張地制作中,不久將與大眾見面。

佢應該唔會以為個角色可動, 用3d cam來render, 唔理套動畫的美工靚唔靚,做到了,就是阿凡達吧! @.@
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 13日 1月 2010年, 18:43

cktm20xx 寫:照估計, 可能佢應為個角色可動, 用3d cam來render, 唔理套動畫的美工靚唔靚做到了,就是阿凡達, oh~no~ @.@ 暈了....

我覺得個位李生, 已經分唔到咩叫 photoreal, 咩叫 shade mode.....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章cktm20xx » 13日 1月 2010年, 20:00

這裡已經一千萬了: :lol:
圖檔
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章pazu » 13日 1月 2010年, 20:28

睇完小李出品, 當堂明白曬可以點用6千萬就完成人地3億美金先可以完成既野既. 其實唔洗6千萬, 6千蚊都嫌多.
仲有可以唔洗帶眼鏡, 只要瞇細d只眼成一條線就OK

中國6千萬打做阿凡達, 有藍色既人, 有綠色既草

圖檔
同原裝比, 都系差唔多姐
圖檔
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章animatevincent » 13日 1月 2010年, 21:39

h2o 寫:李生仲話請左 <TMNT>, <Transformer> 創作者 韓國動畫大師金世一添.
http://comic.people.com.cn/BIG5/122400/ ... 81778.html

但本人孤陋寡聞, <TMNT> 漫畫原創者系 Kevin Eastman & Peter Laird, 搵唔到金世一. 而<Transformer>都搵唔到有關資料....失禮 :oops:

話唔定"TRANSFORMER"系講緊電視台播既TV版.....
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 13日 1月 2010年, 22:30

animatevincent 寫:
h2o 寫:李生仲話請左 <TMNT>, <Transformer> 創作者 韓國動畫大師金世一添.
http://comic.people.com.cn/BIG5/122400/ ... 81778.html

但本人孤陋寡聞, <TMNT> 漫畫原創者系 Kevin Eastman & Peter Laird, 搵唔到金世一. 而<Transformer>都搵唔到有關資料....失禮 :oops:

話唔定"TRANSFORMER"系講緊電視台播既TV版.....

金生睇黎似一位2D 動畫人, 除左來源全部來自"黑龍江"既新聞外, 我真系"搜尋"唔到佢其他有關既資料, 可能系d 隱世高手都未定. :oops:

我見大陸學院有請佢講 talk, 有時用"韓國中央大學漫畫影像學科教授"銜頭, 之不過我去 韓國中央大學搵唔到"漫畫影像學"呢一科 :roll:
http://neweng.cau.ac.kr/

又有時會用"好萊塢動畫導演"稱呼.... 唔知系咪每個人去過美國做野, 都會加"好萊塢"喺前面呢?
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 14日 1月 2010年, 01:04

cktm20xx 寫:這裡已經一千萬了: :lol:
圖檔

唔夠立體wo...有冇個勁d既version? :oops:
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章soSmall » 14日 1月 2010年, 01:10

拒不如買只老翻DVD直接crop上去咪算Lor 、成本仲平D~

圖檔
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CraZ3D » 14日 1月 2010年, 02:36

6千萬制作...街邊賣 9 蚊人仔...:cry:

圖檔
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章cktm20xx » 14日 1月 2010年, 16:57

預計全年可制作完成動畫片8100分鍾!!!
圖檔
http://news.17dm.com/200909/17620.shtml
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章pazu » 15日 1月 2010年, 00:23

CraZ3D 寫:6千萬制作...街邊賣 9 蚊人仔...:cry:

圖檔

又幾似喎
圖檔
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客