大學生原創動畫大賽獲獎作品被確認抄襲

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

大學生原創動畫大賽獲獎作品被確認抄襲

文章wenzi » 1日 10月 2009年, 00:11

畫畫是我生命的全部,我愛繪畫!!
wenzi
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

搞笑

文章wenzi » 1日 10月 2009年, 00:13

比較搞笑是呢句話: 東軟信息學院就此事作出回應時表示,目前已接獲網友多宗關於此事件的投訴,院領導組織調查和處理確認,《創造天空》確與國外某作品存在雷同。雷同?明明就是盜用.
wenzi
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 1日 10月 2009年, 00:38

被抄襲的 <kiwi>
[flash width=425 height=344 loop=false]http://www.youtube.com/v/sdUUx5FdySs[/flash]

最初看還以為下載了人家片段參賽, 但定格比較下, 原來燈光是有分別的.... :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章leonatam » 1日 10月 2009年, 01:29

h2o 寫:被抄襲的 <kiwi>
最初看還以為下載了人家片段參賽, 但定格比較下, 原來燈光是有分別的.... :-|

呢條片好熱門.. 在youtube search "animation" 即刻見到

佢唔系諗住會被人發現唔到ar
頭像
leonatam
討論區新秀
討論區新秀

文章jovifish » 1日 10月 2009年, 02:09

其實會唔會系當時個學生只系依照內地院校慣常既做法臨摹kiwi, 俾d唔知乜野系animation 既學校管理層見到, 拎左去參賽, 點知lai野喇, 就老屈個學生抄..
jovifish
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 1日 10月 2009年, 02:15

其實國內同胞們d技術系唔差,只系唔明點解可以咁無恥,照抄拿去比賽,重要抄d咁多人識的作品!!
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 1日 10月 2009年, 09:50

d抄襲事件真系多到見怪不怪 :roll:
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

學生為了拿獎,就無恥到這種地步了.

文章wenzi » 1日 10月 2009年, 11:04

如果不是有人揭露,恐怕這個謊言還會繼續下去.居然還是銅獎....搞笑,那麼出名都沒看過,什麼評委.
wenzi
討論區新秀
討論區新秀

不是這樣.

文章wenzi » 1日 10月 2009年, 11:06

wkin99 寫:其實國內同胞們d技術系唔差,只系唔明點解可以咁無恥,照抄拿去比賽,重要抄d咁多人識的作品!!
其實是技術差不學無術的想出名就抄.技術好的好像沒多少抄的.
wenzi
討論區新秀
討論區新秀

Re: 不是這樣.

文章wkin99 » 1日 10月 2009年, 13:27

wenzi 寫:
wkin99 寫:其實國內同胞們d技術系唔差,只系唔明點解可以咁無恥,照抄拿去比賽,重要抄d咁多人識的作品!!
其實是技術差不學無術的想出名就抄.技術好的好像沒多少抄的.

咁我同你對"技術"的定義不同了. :lol:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bc_ip2004 » 2日 10月 2009年, 18:28

勁!!!copy and paste?睇唔到有咩唔同?
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客