又系港產巨作 "未來警察"

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

又系港產巨作 "未來警察"

文章soSmall » 5日 7月 2009年, 13:11

據介紹,該片特技鏡頭高達900多個,特技投資高達5000萬元,創下國產片單片特技數量紀錄。

而該片的後期制作,則將交由好萊塢《蝙蝠俠前傳2:黑暗騎士》的特效團隊打造。該片有望明年賀歲檔期在兩岸三地同步公映。

特效由Double Negative造打
http://www.dneg.com/
(曾參與Hellboy II、10,000 BC、 Cloverfield、Harry Potter and the Half-Blood Prince 和參與Iron Man 2 中)

故事:
該片講述劉德華飾演的一名2085年的未來警察,為了保護一名能源專家回到2015年,與邪惡勢力所派殺手展開了殊死搏斗。

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章stantang » 5日 7月 2009年, 14:43

咁樣只能算半港產 :mrgreen:
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章Sunny Boy » 5日 7月 2009年, 15:24

做咩唔香港自己做返?
Sunny Boy
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 5日 7月 2009年, 18:55

Sunny Boy 寫:做咩唔香港自己做返?

可能王晶要求高瓜~ :lol:
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 又系港產巨作 "未來警察"

文章ykcaj » 6日 7月 2009年, 17:36

系咪拍完發覺奶野, 急急搵特效公司補鑊? 睇到 D chormakey 布已經唔開胃.
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 6日 7月 2009年, 17:54

就咁睇造型, 我覺得好攪笑 wow, 呢套唔系串高科技既笑片咩? :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章wkin99 » 6日 7月 2009年, 18:30

圖檔

個"微波爐"怪人........:lol: 都唔知講乜好,睇d劇照,令我想起幾廿年前套"小露寶"! :roll:
最後由 wkin99 於 7日 7月 2009年, 02:13 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bc_ip2004 » 7日 7月 2009年, 01:02

d 服裝設計...特技點好都救唔返 :lol:
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 7日 7月 2009年, 18:59

wkin99 寫:個"微波爐"怪人........:lol: 都唔知講乜好,睇d劇照,令我想起幾廿年前套"小露寶"! :roll:

中間位人兄只左手, 好似我屋企把直立式風扇 :lol:

如果 double negative 可以將呢套片起死回生, cgv 第一時間要訪問間公司喇 :lol: :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

Re: 又系港產巨作 "未來警察"

文章cktm20xx » 4日 9月 2009年, 15:37

圖檔
圖檔
個做型好正呀,見到只手,我就諗起巴魯坦星人,不過我都系比較鍾意巴魯坦星人多D :mrgreen:
最後由 cktm20xx 於 4日 9月 2009年, 15:51 編輯,總共編輯了 1 次。
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 4日 9月 2009年, 15:44

呢個我唔知系咩 website, 總之有關於<未來警察>既資料睇啦
http://www.weilaijingcha.com
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章ATOM2003 » 15日 1月 2010年, 11:33

轉載至 http://www.cosrider.com/viewthread.php? ... tra=page=1

這勉強應該也算是一部特攝片吧!! 但故事好似.....

劇情簡介
本片由王晶最新編導作品,程小東擔任動作導演,預算號稱六億台幣。劉德華將扮演來自2080年的警察,意外回到2020年,和大S飾演的女警合力追緝國際犯罪集團。
西元2085年的未來世界,人類仰賴著高科技太陽能天幕籠罩著才得已有生存空間,這項技術是由馬博士(馬精武 飾)研發而成,但這樣的技術亦引起部分油商重大損失,於是油商派改造人卡龍(樊少皇 飾)及斐娜(唐一菲 飾)一行改造人兵團到會議中心行刺馬博士。未來警察周志豪(劉德華 飾)與妻子美莉(范冰冰 飾)負責保護馬博士的安危,雙方激戰下,改造人軍團被消滅,但是美莉不幸被殺,而卡龍之弟卡豹則死在周志豪手中,雙方結下深仇。
政府研究時空倒轉的技術,不慎遭到油商的竊取。為的是要帶領一批用未來技術改造的半機械人,回到西元2015年,去刺殺少年馬博士。政府收到此情報後,將周志豪換上機械腿及機械臂成為超級戰士,派他回到2015年與之對抗。
2085年的警察周志豪(劉德華飾演)不惜穿越時空,設法拯救馬博士,為掩人耳目他化身為平庸的交通警察,但上司年輕警官小馬哥(賀軍翔 飾)及便衣女警探娥姐(徐熙媛 飾)對他關懷備至。而娥姐更芳心暗許,對於娥姐的一往情深,周志豪會如何回應呢?周志豪如何找到少年馬博士,擊敗改造人呢?女兒淇淇身上有一個重大秘密,又會在何時揭開呢?一切將會在《未來警察》中揭曉!
ATOM2003
討論區新秀
討論區新秀

文章charterleung » 15日 1月 2010年, 14:43

體完之後,想“種”人!
形象既設計一D都唔明顯!
charterleung
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 15日 1月 2010年, 15:41

咦.... 突然頂左呢個 thread 上黎既

呢度仲有 trailer 既討論
http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=11522
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章wkin99 » 15日 1月 2010年, 15:46

ATOM2003 寫:轉載至 http://www.cosrider.com/viewthread.php? ... tra=page=1

這勉強應該也算是一部特攝片吧!! 但故事好似.....

劇情簡介
本片由王晶最新編導作品,程小東擔任動作導演,預算號稱六億台幣。劉德華將扮演來自2080年的警察,意外回到2020年,和大S飾演的女警合力追緝國際犯罪集團。
西元2085年的未來世界,...............

好一套王晶式炒雜錦電影 :lol:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot] 和 11 位訪客