港產特技大作 - 機械俠 Poster

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章EricLo » 28日 8月 2009年, 14:16

luxoJr 寫:如果仲唔明白咩叫合作, 系絕對唔會做到出色的作品

I think all forum member also wish HK cg industry keep to improve! I also agree with luxoJr. If HK cg production can provide more good suggestion and communication with HK film director! I think HK VFX film will be keep improvement. :-|
Challenge Everyday!!
明天會更好!!
頭像
EricLo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章cktm20xx » 28日 8月 2009年, 14:47

contaxnikon 寫:
cktm20xx 寫:
stantang 寫:
h2o 寫:節錄自: <劉鎮偉:不是“山寨” 而是“中國特色”>
...其實,就如同韓國拍攝《漢江怪物》一樣,他們也是自知特技不如好萊塢,但依然大膽去做。嚴格意義上來說,《漢江怪物》的特效也有些“山寨”,但導演以劇情和演員的表演彌補了技術上的先天不足,同樣創造了票房口碑雙贏的結果。

又再澄清一次... 漢江怪物/韓流怪嚇/The Host 系美國The Orphanage做VFX架,真系頂唔順D人一味唱好韓國片...

http://www.theorphanage.com/vfx/index.html

Thanks Stan for the research. 唔好意思我之前唔會O左, 我以為韓流怪嚇全部都系韓國人拍的,不過拍的話我諗都系韓國人吧,他們的制作真系都幾認真,認真到會用到機器呢, 大浪O既船如果系香港的話...都唔知佢地會唔會都系用最土炮O既----用人手拉... :oops: 比例都唔知會唔會做,佢地先系CAD度起模,再建實體模型加機械,之後再系電腦做CG, 這感覺真系好PRO :P

睇見呢d post 就嬲,人地外國野就乜都好,香港人就乜都唔掂咁。
咩叫 " 認真到會用到機器" ?用機器就認真?香港人拍野唔駛用機器咩?咁機器組系做咩架?先力沙龍恆運又做咩架?
咩叫"最土炮O既----用人手拉"?用人手拉野就土炮?全部野唔粉駛用手做架?時間tight演員冇期又冇錢,邊個咁得閒同你次次整mechanics? 呢d 系flexible
你如果對拍攝冇任何認識你憑咩咁大口氣質疑人地?
邊個話香港人拍野唔"專業"?
我唔系做電影既,但我唔會咁大口氣lor,做人虛心d 唔好長他人志氣。你試下響片場人地響度拉緊威也,你響度講"咁乜土炮架....." 咁丫,好彩你呢d 人系去做死一世cg,你去跟電影,三個鍾就比人炒喇。

nikon兄你都唔需要咁動氣, 其實我都跟過場, 我諗我都唔會好似你所咁,三個鍾就俾人炒呢.其實我諗你都應該知道,香港導演有多大,做細O既系冇say的,CG人都系一樣,個design唔ok但個客好鬼buy你都會照樣做,你估cg人就唔識同唔知電影系點拍O架咩?我呢D cg small potato, 只要follow, 唔可以say no. 冇人會理會你有幾professional, 只要你做,做得好都唔會贊好,做得唔好你就OH NO~~~~
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 28日 8月 2009年, 15:12

ed209 寫:想做得迫真D, C記既員工可以參考一下呢條片, 包保迫真
http://www.break.com/index/awesome-halloween-costume.html

嘩...好得意
有冇K1 , K88 version? :lol:
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章leeho » 28日 8月 2009年, 17:36

cktm20xx 寫:
contaxnikon 寫:
cktm20xx 寫:
stantang 寫:
h2o 寫:節錄自: <劉鎮偉:不是“山寨” 而是“中國特色”>
...其實,就如同韓國拍攝《漢江怪物》一樣,他們也是自知特技不如好萊塢,但依然大膽去做。嚴格意義上來說,《漢江怪物》的特效也有些“山寨”,但導演以劇情和演員的表演彌補了技術上的先天不足,同樣創造了票房口碑雙贏的結果。

又再澄清一次... 漢江怪物/韓流怪嚇/The Host 系美國The Orphanage做VFX架,真系頂唔順D人一味唱好韓國片...

http://www.theorphanage.com/vfx/index.html

Thanks Stan for the research. 唔好意思我之前唔會O左, 我以為韓流怪嚇全部都系韓國人拍的,不過拍的話我諗都系韓國人吧,他們的制作真系都幾認真,認真到會用到機器呢, 大浪O既船如果系香港的話...都唔知佢地會唔會都系用最土炮O既----用人手拉... :oops: 比例都唔知會唔會做,佢地先系CAD度起模,再建實體模型加機械,之後再系電腦做CG, 這感覺真系好PRO :P

睇見呢d post 就嬲,人地外國野就乜都好,香港人就乜都唔掂咁。
咩叫 " 認真到會用到機器" ?用機器就認真?香港人拍野唔駛用機器咩?咁機器組系做咩架?先力沙龍恆運又做咩架?
咩叫"最土炮O既----用人手拉"?用人手拉野就土炮?全部野唔粉駛用手做架?時間tight演員冇期又冇錢,邊個咁得閒同你次次整mechanics? 呢d 系flexible
你如果對拍攝冇任何認識你憑咩咁大口氣質疑人地?
邊個話香港人拍野唔"專業"?
我唔系做電影既,但我唔會咁大口氣lor,做人虛心d 唔好長他人志氣。你試下響片場人地響度拉緊威也,你響度講"咁乜土炮架....." 咁丫,好彩你呢d 人系去做死一世cg,你去跟電影,三個鍾就比人炒喇。

nikon兄你都唔需要咁動氣, 其實我都跟過場, 我諗我都唔會好似你所咁,三個鍾就俾人炒呢.其實我諗你都應該知道,香港導演有多大,做細O既系冇say的,CG人都系一樣,個design唔ok但個客好鬼buy你都會照樣做,你估cg人就唔識同唔知電影系點拍O架咩?我呢D cg small potato, 只要follow, 唔可以say no. 冇人會理會你有幾professional, 只要你做,做得好都唔會贊好,做得唔好你就OH NO~~~~

:mrgreen: 正番句潮語先 , 十卜
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章insomnia » 28日 8月 2009年, 18:51

h2o 寫:
contaxnikon 寫:呢d cg 人,如果佢未跟過香港戲,更加唔會跟過外國人拍戲,跟本唔知拍野系乜,點解可以狂踩香港人又狂贊外國人呢?佢地所謂知道人地點拍,咪又系靠上網睇同埋聽人亂講!

外國 crew 好多都跟慣d 戲有 cg, 而且都幾尊重 cg 組, 好少會"小" cg 組阻住哂, 心裡面諗我就唔理啦. 當然導演既態度都好重要, 有d 導演既班底真系會咩都"小"一餐.....

跟過廣告冇跟過電影, 我見過導演小自己crew人
其實都系想做野爽手d o者
對事唔對人就得, 到收工都冇左件事啦

都見唔少cg同行響背後小人, 仲圍埋一齊小, 小得好開心咁添,
因乜俾人小就好大件事, 自己小人就好似好應份咁呢 :-|

可能部份香港電影crew系未慣有cg既拍法,
但唔試過就唔會有經驗,
拍開廣告有d已經好慣拍綠地,etc.
有時佢地都幾好奇cg人拎d器材去有乜用
大家互相尊重體諒, 多d溝通下啦~
insomnia
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 28日 8月 2009年, 19:09

廣告D 人好好多 :mrgreen:

拍電影D 人特別"惡"有好多因素, 例如 17年前演藝圈游行果件事; 拍外景好多時系偷雞, 所以時間好緊迫; 天氣又會影響進度... 等等.

拍廣告通常 10-20人左右, 而且唔一定涉及大明星, 有時 delay 左對支出影響唔系太大. 但電影就唔同 lor, 你要多一日拍野, 幾十人開支又大, D 大明星又未必有期, 所以做電影真系好大壓力架!

其實"小"呢家野我都見慣哂, 演員 take 左十幾個 take 都做唔到導演要求會被人"小"; 機組部 cam 冇電又"小"; 燈組 set 燈 set 耐左又"小"; 做 cg 既朋友, 跟 shoot 做定心理准備啦, 唔"小"唔會大麻 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章stantang » 28日 8月 2009年, 20:04

insomnia 寫:
h2o 寫:
contaxnikon 寫:呢d cg 人,如果佢未跟過香港戲,更加唔會跟過外國人拍戲,跟本唔知拍野系乜,點解可以狂踩香港人又狂贊外國人呢?佢地所謂知道人地點拍,咪又系靠上網睇同埋聽人亂講!

外國 crew 好多都跟慣d 戲有 cg, 而且都幾尊重 cg 組, 好少會"小" cg 組阻住哂, 心裡面諗我就唔理啦. 當然導演既態度都好重要, 有d 導演既班底真系會咩都"小"一餐.....

都見唔少cg同行響背後小人, 仲圍埋一齊小, 小得好開心咁添,

但唔試過就唔會有經驗,

其實外國嘅月亮唔系特別圓,拍攝時一樣會小到無朋友,不過有一樣野就系佢地大部份都系工會人(union),所以每日有限定工作時數同OT有得計。既然有得pay,你地咪慢慢貼marker呀、睇下chroma ba唔balance囉... 所以一般小人嘅都系Director/producer甚或PA。
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 28日 8月 2009年, 21:40

h2o 寫:廣告D 人好好多 :mrgreen:

拍電影D 人特別"惡"有好多因素, 例如 17年前演藝圈游行果件事; 拍外景好多時系偷雞, 所以時間好緊迫; 天氣又會影響進度... 等等.

拍廣告通常 10-20人左右, 而且唔一定涉及大明星, 有時 delay 左對支出影響唔系太大. 但電影就唔同 lor, 你要多一日拍野, 幾十人開支又大, D 大明星又未必有期, 所以做電影真系好大壓力架!

其實"小"呢家野我都見慣哂, 演員 take 左十幾個 take 都做唔到導演要求會被人"小"; 機組部 cam 冇電又"小"; 燈組 set 燈 set 耐左又"小"; 做 cg 既朋友, 跟 shoot 做定心理准備啦, 唔"小"唔會大麻 :lol:

廣告系好d既....之前都見過個廣告導演"小"個男主角, "小"到佢喊,
都只不過roll左5,6次機, 好睇人

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 28日 8月 2009年, 21:44

stantang 寫:
insomnia 寫:
h2o 寫:

但唔試過就唔會有經驗,

其實外國嘅月亮唔系特別圓,拍攝時一樣會小到無朋友,不過有一樣野就系佢地大部份都系工會人(union),所以每日有限定工作時數同OT有得計。既然有得pay,你地咪慢慢貼marker呀、睇下chroma ba唔balance囉... 所以一般小人嘅都系Director/producer甚或PA。

外國個天大d,藍d tim,
因為d西人唔驚冇左份工,
香港OT冇補水, d人死忍又唔出聲, 都系為左保住飯碗,
賤物斗窮人在西人社會行唔通

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章soLost » 29日 8月 2009年, 01:03

ed209 寫:想做得迫真D, C記既員工可以參考一下呢條片, 包保迫真
http://www.break.com/index/awesome-halloween-costume.html

好攪笑ar! :o 咁矮ge"機械人"好得意
頭像
soLost
討論區新秀
討論區新秀

文章insomnia » 29日 8月 2009年, 01:38

soLost 寫:

好攪笑ar! :o 咁矮ge"機械人"好得意

香港都有架~ :D d fans真系好神心~
http://www.youtube.com/watch?v=m6Ho-iFaOY4
http://www.youtube.com/watch?v=qt9re2at ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=SNdCnqJ9WxU
insomnia
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 29日 8月 2009年, 13:05

圖檔

C記《機器俠》彊屍CG片段曝光!

[flash width=640 height=505 loop=false]http://www.youtube.com/v/3abTHqi4GKg[/flash]

C記《機器俠》其它CG片段

[flash width=640 height=505 loop=false]http://www.youtube.com/v/mzMYQgX9QYQ[/flash]

圖檔
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 29日 8月 2009年, 13:41

如果香港系拎呢條攪笑片做 trailer, 應該會多好多人入場 :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章soSmall » 29日 8月 2009年, 13:54

h2o 寫:如果香港系拎呢條攪笑片做 trailer, 應該會多好多人入場 :-|

然後再用上呢張"K戀"愛情味較重既Poster、香港就應該吾只得個一百萬多D既票房 :-?

圖檔
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章soSmall » 29日 8月 2009年, 14:10

或者呢張Poster。

劉大導於蘋果報紙訪問中、拒話其實想用呢幅愛情味重既Poster、
但拒話投資者吾想:-|
所以最後無用到。

圖檔
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客