港產特技大作 - 機械俠 Poster

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章contaxnikon » 28日 8月 2009年, 02:43

h2o 寫:
soSmall 寫:
contaxnikon 寫:
cktm20xx 寫:
stantang 寫:
h2o 寫:節錄自: <劉鎮偉:不是“山寨” 而是“中國特色”>
...其實,就如同韓國拍攝《漢江怪物》一樣,他們也是自知特技不如好萊塢,但依然大膽去做。嚴格意義上來說,《漢江怪物》的特效也有些“山寨”,但導演以劇情和演員的表演彌補了技術上的先天不足,同樣創造了票房口碑雙贏的結果。

又再澄清一次... 漢江怪物/韓流怪嚇/The Host 系美國The Orphanage做VFX架,真系頂唔順D人一味唱好韓國片...

http://www.theorphanage.com/vfx/index.html

Thanks Stan for the research. 唔好意思我之前唔會O左, 我以為韓流怪嚇全部都系韓國人拍的,不過拍的話我諗都系韓國人吧,他們的制作真系都幾認真,認真到會用到機器呢, 大浪O既船如果系香港的話...都唔知佢地會唔會都系用最土炮O既----用人手拉... :oops: 比例都唔知會唔會做,佢地先系CAD度起模,再建實體模型加機械,之後再系電腦做CG, 這感覺真系好PRO :P

睇見呢d post 就嬲,人地外國野就乜都好,香港人就乜都唔掂咁。
咩叫 " 認真到會用到機器" ?用機器就認真?香港人拍野唔駛用機器咩?咁機器組系做咩架?先力沙龍恆運又做咩架?
咩叫"最土炮O既----用人手拉"?用人手拉野就土炮?全部野唔粉駛用手做架?時間tight演員冇期又冇錢,邊個咁得閒同你次次整mechanics? 呢d 系flexible
你如果對拍攝冇任何認識你憑咩咁大口氣質疑人地?
邊個話香港人拍野唔"專業"?
我唔系做電影既,但我唔會咁大口氣lor,做人虛心d 唔好長他人志氣。你試下響片場人地響度拉緊威也,你響度講"咁乜土炮架....." 咁丫,好彩你呢d 人系去做死一世cg,你去跟電影,三個鍾就比人炒喇。

我覺得EQ高D人先可以去"跟"電影,
否則拍拍嚇實會走去槍殺一眾電影人。

只要你知道班幕後大佬點睇 cg 組就識點做, 佢地會覺得 cg 系阻佢地收工, 所以做野要快手 - 癡 checker, 影 lighting reference 唔好下下要成村人等咁耐.

同埋多d 同機燈組吹水, 關系好d 唔會比人"小"得咁甘 :lol:

班電影crew 點睇跟shoot 人系一會事,
系我唔明點解呢d cg 香港人系都要睇死自己香港個班拍電影既人,覺得香港人拍野唔認真、唔專業、土炮,點都系外國貨好d。一系就呢班cg 人好討厭做香港電影,見乜都鬧,如果唔系就系呢d 人未去跟過拍野,人雲亦雲,一收到片就狂小人地唔識拍、導演唔識夾cg,乜都鬧。

呢d cg 人,如果佢未跟過香港戲,更加唔會跟過外國人拍戲,跟本唔知拍野系乜,點解可以狂踩香港人又狂贊外國人呢?佢地所謂知道人地點拍,咪又系靠上網睇同埋聽人亂講!
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Dxxk Mx » 28日 8月 2009年, 02:44

cktm20xx 寫:
stantang 寫:
h2o 寫:節錄自: <劉鎮偉:不是“山寨” 而是“中國特色”>
...其實,就如同韓國拍攝《漢江怪物》一樣,他們也是自知特技不如好萊塢,但依然大膽去做。嚴格意義上來說,《漢江怪物》的特效也有些“山寨”,但導演以劇情和演員的表演彌補了技術上的先天不足,同樣創造了票房口碑雙贏的結果。

又再澄清一次... 漢江怪物/韓流怪嚇/The Host 系美國The Orphanage做VFX架,真系頂唔順D人一味唱好韓國片...

http://www.theorphanage.com/vfx/index.html

Thanks Stan for the research. 唔好意思我之前唔會O左, 我以為韓流怪嚇全部都系韓國人拍的,不過拍的話我諗都系韓國人吧,他們的制作真系都幾認真,認真到會用到機器呢, 大浪O既船如果系香港的話...都唔知佢地會唔會都系用最土炮O既----用人手拉... :oops: 比例都唔知會唔會做,佢地先系CAD度起模,再建實體模型加機械,之後再系電腦做CG, 這感覺真系好PRO :P

睇見呢d post 就嬲,人地外國野就乜都好,香港人就乜都唔掂咁。
咩叫 " 認真到會用到機器" ?用機器就認真?香港人拍野唔駛用機器咩?咁機器組系做咩架?先力沙龍恆運又做咩架?
咩叫"最土炮O既----用人手拉"?用人手拉野就土炮?全部野唔粉駛用手做架?時間tight演員冇期又冇錢,邊個咁得閒同你次次整mechanics? 呢d 系flexible
我唔系做電影既,但我唔會咁大口氣lor,做人虛心d 唔好長他人志氣。你試下響片場人地響度拉緊威也,你響度講"咁乜土炮架....." 咁丫,好彩你呢d 人系去做死一世cg,你去跟電影,三個鍾就比人炒喇。

一睇就知"機器"系指氣壓控制個只搖黎搖去個只, 咁"先力沙龍恆運"做唔做到呀?

土炮系指本地制作, 本身無任何貶義, 唔識中文仲咁大聲 :lol:

你真系唔識電影喎.... 機器組佢地自己都會話用土炮方法做野, 香港拍戲成日都出土炮呢招
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章contaxnikon » 28日 8月 2009年, 02:51

Dxxk Mx 寫:
cktm20xx 寫:
stantang 寫:

一睇就知"機器"系指氣壓控制個只搖黎搖去個只, 咁"先力沙龍恆運"做唔做到呀?

土炮系指本地制作, 本身無任何貶義, 唔識中文仲咁大聲 :lol:

你真系唔識電影喎.... 機器組佢地自己都會話用土炮方法做野, 香港拍戲成日都出土炮呢招

haha,無言。你d 中文咁好,又咁熟電影。咩叫"出土炮呢招"?呢招系點?點出?咩情況下導演會同機組or 制片組講要准備好" 土炮" 呢樣野?
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 28日 8月 2009年, 02:53

contaxnikon 寫:呢d cg 人,如果佢未跟過香港戲,更加唔會跟過外國人拍戲,跟本唔知拍野系乜,點解可以狂踩香港人又狂贊外國人呢?佢地所謂知道人地點拍,咪又系靠上網睇同埋聽人亂講!

外國 crew 好多都跟慣d 戲有 cg, 而且都幾尊重 cg 組, 好少會"小" cg 組阻住哂, 心裡面諗我就唔理啦. 當然導演既態度都好重要, 有d 導演既班底真系會咩都"小"一餐.....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章h2o » 28日 8月 2009年, 02:55

contaxnikon 寫:haha,無言。你d 中文咁好,又咁熟電影。咩叫"出土炮呢招"?呢招系點?點出?咩情況下導演會同機組or 制片組講要准備好" 土炮" 呢樣野?

hahaha 我遇過土炮 motion control :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Dxxk Mx » 28日 8月 2009年, 03:00

Dxxk Mx 寫:
cktm20xx 寫:
stantang 寫:

haha,無言。你d 中文咁好,又咁熟電影。咩叫"出土炮呢招"?呢招系點?點出?咩情況下導演會同機組or 制片組講要准備好" 土炮" 呢樣野?

我笑了 :lol:
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ed209 » 28日 8月 2009年, 04:17

想做得迫真D, C記既員工可以參考一下呢條片, 包保迫真
http://www.break.com/index/awesome-halloween-costume.html
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章waterchan10 » 28日 8月 2009年, 05:51

contaxnikon 寫:睇見呢d post 就嬲,人地外國野就乜都好,香港人就乜都唔掂咁。

哈~你d 問題咁funny~行內人一睇就明啦~
頭像
waterchan10
討論區新秀
討論區新秀

外號:

文章cktm20xx » 28日 8月 2009年, 11:49

Dxxk Mx 寫:
cktm20xx 寫:
stantang 寫:

小弟見識少,請問究竟先力沙龍恆運又做咩架?
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 28日 8月 2009年, 12:16

其實香港都好專、
只不過吾識死、
無錢、但又要學人拍乜拍物、
結果拍出來D野得啖笑 :lol:

圖檔

圖檔
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Dxxk Mx » 28日 8月 2009年, 12:23

cktm20xx 寫:小弟見識少,請問究竟先力沙龍恆運又做咩架?

電影器材租賃, 但香港貨倉選擇唔多, 大陸好齊但要試真D, 有好多次貨

先力
http://www.cinerent.net/profile01.html

沙龍
http://www.salonmedia.com/swf/company_intro.html

恆運
http://www.hangwan.com.hk/web-chi/index_company.html

mechanics 佢地唔做亦唔系佢地專長
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Dxxk Mx » 28日 8月 2009年, 12:29

h2o 寫:hahaha 我遇過土炮 motion control :lol:

呢招系點?點出?咩情況下導演會同機組or 制片組講要准備好"土炮" 呢樣野? :lol: :lol: :lol:
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 28日 8月 2009年, 12:37

如果仲唔明白咩叫合作, 系絕對唔會做到出色的作品
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章siufei » 28日 8月 2009年, 13:26

ed209 寫:想做得迫真D, C記既員工可以參考一下呢條片, 包保迫真
http://www.break.com/index/awesome-halloween-costume.html

Awesome
待業中
siufei
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cktm20xx » 28日 8月 2009年, 13:58

luxoJr 寫:如果仲唔明白咩叫合作, 系絕對唔會做到出色的作品

咁...你系唔系即系話導演同唔到C記合作到呀? :mrgreen:
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客