港產特技大作 - 機械俠 Poster

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章cktm20xx » 27日 8月 2009年, 18:05

h2o 寫:haha 我講下姐

如果 cg 同拍差不多價的話, 一定系實拍, 因為導演有自己既班底, 有錢搵梗系益自己友啦.

嘩你都好得閒喎... 回POST回得咁密GE
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章LoGao » 27日 8月 2009年, 18:06

sobig 寫:
LoGao 寫:終於睇o左.
好過情癲.算有進步.

有冇包到場呀? :lol:

竟然有半院.
o的人仲笑得好開心添.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 27日 8月 2009年, 18:20

cktm20xx 寫:

如果 cg 同拍差不多價的話, 一定系實拍, 因為導演有自己既班底, 有錢搵梗系益自己友啦.

彼此彼此啦 :lol:

公司冇 render 機, 成日要用自己機 render, 唯有上住網等啦.... :oops:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章cktm20xx » 27日 8月 2009年, 18:29

h2o 寫:
cktm20xx 寫:

公司冇 render 機, 成日要用自己機 render, 唯有上住網等啦.... :oops:

你份工都幾好做喎 HAHA 8)
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 27日 8月 2009年, 18:32

cktm20xx 寫:
h2o 寫:
cktm20xx 寫:

你份工都幾好做喎 HAHA 8)

原來做CG咁好、吾怪之得咁多年青人爭住入呢行La~
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 27日 8月 2009年, 18:48

LoGao 寫:
sobig 寫:
LoGao 寫:終於睇o左.
好過情癲.算有進步.

有冇包到場呀? :lol:

竟然有半院.
o的人仲笑得好開心添.

都系既...d人唔停咁keep住笑, 離場都有人贊, 可能旺角場d人high d
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章stantang » 27日 8月 2009年, 22:16

cktm20xx 寫:
stantang 寫:
h2o 寫:節錄自: <劉鎮偉:不是“山寨” 而是“中國特色”>
...其實,就如同韓國拍攝《漢江怪物》一樣,他們也是自知特技不如好萊塢,但依然大膽去做。嚴格意義上來說,《漢江怪物》的特效也有些“山寨”,但導演以劇情和演員的表演彌補了技術上的先天不足,同樣創造了票房口碑雙贏的結果。

又再澄清一次... 漢江怪物/韓流怪嚇/The Host 系美國The Orphanage做VFX架,真系頂唔順D人一味唱好韓國片...

http://www.theorphanage.com/vfx/index.html

睇來各下對D韓國人有D唔順咁,唔通各下做過韓國人D JOB收唔到錢 :mrgreen:

明明唔系韓國人做又硬要入佢地數,唔通各下系韓國人 :mrgreen:
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章soLost » 27日 8月 2009年, 22:45

stantang 寫:
cktm20xx 寫:
stantang 寫:
h2o 寫:節錄自: <劉鎮偉:不是“山寨” 而是“中國特色”>
...其實,就如同韓國拍攝《漢江怪物》一樣,他們也是自知特技不如好萊塢,但依然大膽去做。嚴格意義上來說,《漢江怪物》的特效也有些“山寨”,但導演以劇情和演員的表演彌補了技術上的先天不足,同樣創造了票房口碑雙贏的結果。

又再澄清一次... 漢江怪物/韓流怪嚇/The Host 系美國The Orphanage做VFX架,真系頂唔順D人一味唱好韓國片...

http://www.theorphanage.com/vfx/index.html

睇來各下對D韓國人有D唔順咁,唔通各下做過韓國人D JOB收唔到錢 :mrgreen:

明明唔系韓國人做又硬要入佢地數,唔通各下系韓國人 :mrgreen:

又唔系唱好既...藉此鼓勵下香港同業o者.... 何必咁勞氣
頭像
soLost
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 27日 8月 2009年, 22:47

路過無聊講兩句... so 氏家族好強大 :o
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章stantang » 27日 8月 2009年, 22:56

soLost 寫:
stantang 寫:
cktm20xx 寫:
stantang 寫:

又唔系唱好既...藉此鼓勵下香港同業o者.... 何必咁勞氣

勞氣? haha... 我睇到嘅唔系鼓勵香港同業,而系用其他亞洲地區作品同香港作品比較,但系又用錯哂例子
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章contaxnikon » 27日 8月 2009年, 23:02

cktm20xx 寫:
stantang 寫:

Thanks Stan for the research. 唔好意思我之前唔會O左, 我以為韓流怪嚇全部都系韓國人拍的,不過拍的話我諗都系韓國人吧,他們的制作真系都幾認真,認真到會用到機器呢, 大浪O既船如果系香港的話...都唔知佢地會唔會都系用最土炮O既----用人手拉... :oops: 比例都唔知會唔會做,佢地先系CAD度起模,再建實體模型加機械,之後再系電腦做CG, 這感覺真系好PRO :P

睇見呢d post 就嬲,人地外國野就乜都好,香港人就乜都唔掂咁。
咩叫 " 認真到會用到機器" ?用機器就認真?香港人拍野唔駛用機器咩?咁機器組系做咩架?先力沙龍恆運又做咩架?
咩叫"最土炮O既----用人手拉"?用人手拉野就土炮?全部野唔粉駛用手做架?時間tight演員冇期又冇錢,邊個咁得閒同你次次整mechanics? 呢d 系flexible
你如果對拍攝冇任何認識你憑咩咁大口氣質疑人地?
邊個話香港人拍野唔"專業"?
我唔系做電影既,但我唔會咁大口氣lor,做人虛心d 唔好長他人志氣。你試下響片場人地響度拉緊威也,你響度講"咁乜土炮架....." 咁丫,好彩你呢d 人系去做死一世cg,你去跟電影,三個鍾就比人炒喇。
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 27日 8月 2009年, 23:26

C記為《機器俠》設計兵器:
(REF:http://ent.sina.com.cn/m/c/2009-08-19/23522660809.shtml)

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔
最後由 soSmall 於 27日 8月 2009年, 23:37 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章soSmall » 27日 8月 2009年, 23:35

contaxnikon 寫:
cktm20xx 寫:
stantang 寫:

Thanks Stan for the research. 唔好意思我之前唔會O左, 我以為韓流怪嚇全部都系韓國人拍的,不過拍的話我諗都系韓國人吧,他們的制作真系都幾認真,認真到會用到機器呢, 大浪O既船如果系香港的話...都唔知佢地會唔會都系用最土炮O既----用人手拉... :oops: 比例都唔知會唔會做,佢地先系CAD度起模,再建實體模型加機械,之後再系電腦做CG, 這感覺真系好PRO :P

睇見呢d post 就嬲,人地外國野就乜都好,香港人就乜都唔掂咁。
咩叫 " 認真到會用到機器" ?用機器就認真?香港人拍野唔駛用機器咩?咁機器組系做咩架?先力沙龍恆運又做咩架?
咩叫"最土炮O既----用人手拉"?用人手拉野就土炮?全部野唔粉駛用手做架?時間tight演員冇期又冇錢,邊個咁得閒同你次次整mechanics? 呢d 系flexible
我唔系做電影既,但我唔會咁大口氣lor,做人虛心d 唔好長他人志氣。你試下響片場人地響度拉緊威也,你響度講"咁乜土炮架....." 咁丫,好彩你呢d 人系去做死一世cg,你去跟電影,三個鍾就比人炒喇。

我覺得EQ高D人先可以去"跟"電影,
否則拍拍嚇實會走去槍殺一眾電影人。
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章siufei » 27日 8月 2009年, 23:41

h2o 寫:路過無聊講兩句... so 氏家族好強大 :o

呢期阿SO紅嘛
待業中
siufei
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 28日 8月 2009年, 02:17

soSmall 寫:
contaxnikon 寫:
cktm20xx 寫:
stantang 寫:

我覺得EQ高D人先可以去"跟"電影,
否則拍拍嚇實會走去槍殺一眾電影人。

只要你知道班幕後大佬點睇 cg 組就識點做, 佢地會覺得 cg 系阻佢地收工, 所以做野要快手 - 癡 checker, 影 lighting reference 唔好下下要成村人等咁耐.

同埋多d 同機燈組吹水, 關系好d 唔會比人"小"得咁甘 :lol:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客