港產特技大作 - 機械俠 Poster

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章sobig » 15日 8月 2009年, 14:23

嘩..d concept art咁快就公開哂 :oops:
通常唔系套戲上完一排先公開?

連環保袋都出埋?
遲d會唔會出限量版模型?
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章cktm20xx » 15日 8月 2009年, 15:36

奇怪 系facebook度個 (支持香港電影,罷睇爛片[機器俠]!!!) 開呢個組比人吊...不過我都唔明佢地做緊D乜...高人真系難明
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章cktm20xx » 15日 8月 2009年, 15:48

cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章cktm20xx » 15日 8月 2009年, 15:56

部戲竟然有其他討論區討論, 而且我覺得討論得都幾反映民意
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 15日 8月 2009年, 16:59

cktm20xx 寫:部戲竟然有其他討論區討論, 而且我覺得討論得都幾反映民意

d民意普遍對部戲抱負面看法. :!:

我唔會對戲內特技抱好大期望,總之唔好再玩之前"情"果D"愛你一萬年"爛橋就算啦!!!!!!
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 15日 8月 2009年, 17:03

wkin99 寫:
cktm20xx 寫:部戲竟然有其他討論區討論, 而且我覺得討論得都幾反映民意

d民意普遍對部戲抱負面看法. :!:

我唔會對戲內特技抱好大期望,總之唔好再玩之前"情"果D"愛你一萬年"爛橋就算啦!!!!!!

冇計...大社會文化偏向消極化,, 明系好野/正常野都會俾人吹到系爛野

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 15日 8月 2009年, 22:37

但 <機器俠> 開頭話系 東方版<變形金剛> (依家導演又叫人唔好同變形金剛比較 :lol: ), 造形又抄 A.I.... 大陸個邊d 人都唔鍾意呢套戲, 宣傳吹得好大, 觀眾期望落差更大, 自然鬧得甘
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章contaxnikon » 15日 8月 2009年, 23:22

h2o 寫:但 <機器俠> 開頭話系 東方版<變形金剛> (依家導演又叫人唔好同變形金剛比較 :lol: ), 造形又抄 A.I.... 大陸個邊d 人都唔鍾意呢套戲, 宣傳吹得好大, 觀眾期望落差更大, 自然鬧得甘

不過我估最尾d 人睇左應該會系贊多...

例牌d 人都系見乜都踩見乜都彈.......

機器俠、tmnt、astro boy 呢d,咪又系未出街先比人彈到僕街。

我都唔明點解,做cg 既人睇戲就淨系睇cg,唔系做cg 既人又淨系彈個導演,

點解唔可以將個眼光放大少少,一套戲好唔好唔系淨系得cg,唔系淨系得個導演,唔系淨系得劇本,唔系淨系得演員,你去睇下一套大片既crew list,除左crew list 既人之外,仲有好多發行、宣傳既人去為一套戲努力。唔系話佢地好努力,套戲就一定系好戲。

但如果大家由第一版開始睇哂呢一個thread,你會見到,呢度既人對睇套戲好唔好既定義跟本就是如此這樣的......................
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 15日 8月 2009年, 23:58

比e個post誤導左,以為戲名是機械俠,原來是機器俠至系,感覺縮曬水,由機械人變左家庭電器!! :lol:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章contaxnikon » 16日 8月 2009年, 17:00

wkin99 寫:比e個post誤導左,以為戲名是機械俠,原來是機器俠至系,感覺縮曬水,由機械人變左家庭電器!! :lol:

我諗系廣東話同國語既分別jei
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 16日 8月 2009年, 18:40

h2o 寫:但 <機器俠> 開頭話系 東方版<變形金剛> (依家導演又叫人唔好同變形金剛比較 :lol: ), 造形又抄 A.I.... 大陸個邊d 人都唔鍾意呢套戲, 宣傳吹得好大, 觀眾期望落差更大, 自然鬧得甘

你冇講錯wo....

圖檔

http://www.cns.hk:89/yl/dyzx/news/2009/02-24/1576091.shtml

新片暑假公映 劉鎮偉:"機器俠"絕不是變形金剛

投資1億人民幣的科幻大片《機器俠》昨日在京關機,劉鎮偉導演率主演胡軍、孫儷、鄭中基、甘薇、方力申、吳京悉數亮相。導演劉鎮偉現場妙語連珠,大有將“無厘頭”進行到底之勢。說回電影本身,他又立馬嚴肅起來,“這個‘機器俠’絕對不像變形金剛,也不像任何超人,它是很有中國特色的東方機器俠。”

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 16日 8月 2009年, 18:48

contaxnikon 寫:
wkin99 寫:比e個post誤導左,以為戲名是機械俠,原來是機器俠至系,感覺縮曬水,由機械人變左家庭電器!! :lol:

我諗系廣東話同國語既分別jei

人地有英文名
<<Metallic Attraction: Kungfu Cyborg>>
直接翻譯<<金屬吸引力之功夫半機械人>>

Cyborg全寫:cybernetic organism /半機械人

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章soSmall » 16日 8月 2009年, 19:13

機器俠、tmnt、astro boy 呢d,咪又系未出街先比人彈到僕街。

我都唔明點解,做cg 既人睇戲就淨系睇cg,唔系做cg 既人又淨系彈個導演,

點解唔可以將個眼光放大少少,一套戲好唔好唔系淨系得cg,唔系淨系得個導演,唔系淨系得劇本,唔系淨系得演員,你去睇下一套大片既crew list,除左crew list 既人之外,仲有好多發行、宣傳既人去為一套戲努力。唔系話佢地好努力,套戲就一定系好戲。

但如果大家由第一版開始睇哂呢一個thread,你會見到,呢度既人對睇套戲好唔好既定義跟本就是如此這樣的......................

好~
咁一於去欣嘗嚇劇本!
今集"一台好戲"就請左劉大導上拒地既節目、
大談有關故事所帶出的人生哲理、
及如何成為萬世歌訟的英雄!
圖檔

一台好戲 - 劉鎮偉拍《機器俠》想孕育第二個劉翔
http://www.mediafire.com/file/mtjjnzhgkzi/20090815D.mp3
http://www.xun6.com/file/09ea01f16/20090815D.mp3.html
http://www.megaupload.com/?d=R9HJS7FK
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ykcaj » 17日 8月 2009年, 04:41

呢度 D 人都系以事論事嗟, 唔系一面倒系彈架, TMNT tesser 一出果陣都好多人贊架
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 17日 8月 2009年, 12:47

我諗佢系話街外人勁彈..... 好似<機器俠>咁制作費話有 1億, <變形金剛 1> 制作費都系 1億2000萬, 人地會點睇呢? (唔知有冇扣贊助費)

另外制作時間街外人又系唔知, <機器俠>制作半年, <變形金剛 1>就2年左右; 上得戲院就一定會比較, 自作孽.....

我覺得套戲有問題彈導演好正常, 因為導演有最終話事權 (有時會系監制, 但睇名氣就知邊個食邊個), 請咩人都要導演睇過, 佢請左個人夾唔到或者做得唔好可以炒左佢; 劇本方面導演覺得唔好又可以改, 有時系個導演改左之後攪到仲衰.

行政方面都系幾重要, 識唔識宣傳 & 揀日子上映對票房影響好大, 但制作內容同佢地無關 wow.

套戲上映前, 個個都系睇 character design, 概括既內容, trailer, CG 勁唔勁, 真唔真. 依家睇個 trailer 都唔知佢想點, 一時又話科幻片, 一時又話愛情片, 但 trailer 兩頭唔到岸... 連導演都唔知想點時, 你叫觀眾又可以做咩呢.....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客