DD - aresca

3D數碼雕塑大賽 | 三維數字碼雕塑大賽
截止報名日期 : 09年7月10日 | 截止提交作品日期 : 09年7月20日
獎品 : 3D model printout | Wacom Intuos4 / Bamboo Fun | ATI FireGL V3350 | CGVCap

文章aresca » 24日 6月 2009年, 00:07

Day09

用左1,2個鍾做topo, import左入max, 聽日先執返對角, 細節同uv
附加檔案
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章wkin99 » 24日 6月 2009年, 00:46

前面系靚女,後尾枕系骷髏頭,這意念好正. :D
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章akin vong » 24日 6月 2009年, 09:13

你的設計真系好正呀!topo再UV再做細致!好清晰!如果我個女魔頭都用同樣方法應該可以解決到Polygon不平均的問題!但是做Topo我未做過又要學!好似好金喎!......唔!
等我試試學下!多謝分享!又學到野!加油!
:D
頭像
akin vong
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 24日 6月 2009年, 10:43

多口問句,前面美女有面骨,後面又系面骨,咁佢個腦會唔會好細呢... ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

BTW,個構思的確好吸引,努力。 :wink:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章leonatam » 24日 6月 2009年, 12:03

好像一個身體被魔鬼侵入了
利用善良的外表去作惡~~ 8)
頭像
leonatam
討論區新秀
討論區新秀

文章aresca » 25日 6月 2009年, 01:05

Day 10

多謝樓上幾位既誇贊 :oops: , 我會繼續努力

to陳根, 我諗系正常size共用吧, haha, 無考慮過 :lol:

用max執返對角出黎, 重執下d細節例如d vertex

然後做埋個uv, 用左3hr左右

yeah, 聽日又可以玩返zb
附加檔案
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bbkill » 25日 6月 2009年, 01:07

retopo 簡直系精神同肉體o既鍛練~~
機械式click point...click到傻,undo後又要click多幾下...
高手!!
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章akin vong » 25日 6月 2009年, 12:15

對!真系高手!我正頭痛Topoly!! :oops:
頭像
akin vong
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章白元 » 25日 6月 2009年, 23:09

個idea 好特別~ !加油!
終於找到一個落腳點
頭像
白元
討論區新秀
討論區新秀

文章aresca » 26日 6月 2009年, 00:42

Day 11

只要知左topo既理論+少少耐性其實無咩難度的, 小弟邊系咩高手... :oops:

今晚一開始覺得對角既shape唔系好順眼, 於是先花左唔少時間執佢同重新uv

所以zb方面都系做左好少野, 只系初步既雕刻
附加檔案
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 27日 6月 2009年, 12:34

Day 12

進一步雕琢做左4,5個鍾....

主要因為年輕人面部比較平滑既皮膚紋理好難掌握....

深d又會變粗糙無美感, 如果可以搵d sk2查下佢可能會好好多..=.=

太淺又無效果失真, 真系自己玩自己

開始既時候有d發皮4重新開始左兩次, 好在慢慢都有d感覺

我決定個骷髏同角唔系骨頭外露, 而系想好似有一層薄皮包主咁, 令成個頭有一至性.

暫時系咁先, 可能休息下or做其他野先, 之後先再黎細琢
附加檔案
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 2日 7月 2009年, 23:53

Day 13-17

停工幾日, 無咩大進展, test左下normal同lighting

覺得個樣唔順眼, 連uv返新左

uv加大左整個樣既size, 做起texture方便好多

順便加埋個身ready zb雕野
附加檔案
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章大國軍犬 » 5日 7月 2009年, 18:55

喔~~ 美形哦!!!! :o
頭像
大國軍犬
討論區新秀
討論區新秀

文章siriso » 20日 7月 2009年, 23:39

不知最後的樣子是怎樣?!好期待!!
siriso
討論區新秀
討論區新秀

文章aresca » 21日 7月 2009年, 01:19

Last Day...

有事無黎"寫blog"一段時間...

好在剛剛趕到deadline前交野...

正當我好自在咁食緊飯時gf打黎話deadline系11pm...great...唔系12咩幾時變左11...

7點開始render final...max又一直hang...最後攪左3個鍾final由原定既2100x2800px大幅降低到只有1125x1500px...

系度要多謝gf幫我寫左個description~

下面開始放返之前既WIP
最後由 aresca 於 21日 7月 2009年, 12:17 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 Devil in the Details - 3D Digital Sculpting Contest

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客