香港幾時先可以做到"變形金剛"的水准?

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

香港幾時先可以做到"變形金剛"的水准?

文章Calvinprince » 4日 7月 2009年, 08:21

好似香港的cg同hollywood的差距越來越遠... :-?
Calvinprince
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 香港幾時先可以做到"變形金剛"的水准?

文章EricLo » 4日 7月 2009年, 10:44

Calvinprince 寫:好似香港的cg同hollywood的差距越來越遠... :-?

I think so many hong kong artist have talent to be hollywood CG level. But HK boss don't understand what is good cg workflow and management. They think that R&D is wasting money and don't need. They just said we merely use oversea great 3D plugin. I think that plugin is used to at least 3month to 2 year to development and debug! And then it was used to almost few month to do promotion in cg market! That plugin was used to post to market almost 2 to 3 version then our bosses think it will be stable version and bug it! So we never can use newest tool to fix cg problem in HK. Our HK production house have not great R&D to do great software and plugin to impovement our CG work management and workflow!

My thinking don't mean HK production never to be good quality VFX, At least, Our CG managment people, Don't change our cg pipeline and R&D or about it! then we able to do great CG and VFX so far away in HK. By the way i knew Tranformer 2 had almost few HK artist to participate in VFX part. So I never undervalue our HK artist's protential. :mrgreen:
Challenge Everyday!!
明天會更好!!
頭像
EricLo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 4日 7月 2009年, 10:47

放心, 唔會做唔到, 到 d 現成 Software 同 Hardware 進步多一段時間, 香港就會做到... 只不過到時荷裡活已經唔再系今日 Transformers o既水平之 ma :lol:

十幾年前睇 Toy Story 都好震撼 ga, 當時都冇諗過香港做到 ga, 而家香港已經做到當年o既 Toy Story 咁啦... 只系所有o野都慢人地十幾年之 ma :lol:
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 香港幾時先可以做到"變形金剛"的水准?

文章bbkill » 4日 7月 2009年, 11:05

Calvinprince 寫:好似香港的cg同hollywood的差距越來越遠... :-?

個個乜乜導演乜乜客都以為做到左架,睇reference時仲話唔要似o個o的添,幾威呀。
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 4日 7月 2009年, 11:13

Our HK production house have not great R&D to do great software and plugin to impovement our CG work management and workflow!

冇計 ga bor, 人地 ILM o既 R&D... 只計人數都多過某香港大公司。人地請o既又系全世界最 Top o既科學家同工程師, 又同頂級大學合作。人地 R&D 分工又分得好細, 一個專家可以專注研究一門學問, 唔會要你乜都識, 乜都唔叻... 就算唔系專家, 只系 R&D Engineer/Programmer 都好, 都有分寫 Pipeline Tools, User Interface, Simulator, Renderer 之類o既工種啦。

人地咁疊友疊水先可以長期養得住班高人去 Support 一個最 Top o既平台o俾班 Artists 發揮, 如果呢舊 R&D 錢放落香港, 已經可以養好多間 Studio o既 Artists lor... 冇水就唔夠人打, 唔夠人打就更加冇水...

EricLo 你都應該體驗過港式 R&D o系點 ga la, 用o黎寫o下小 MEL 或者系 Fix Problem 之 ma, 一系就隊幾個開唔到o既 Maya Scene 俾你, 同你講: "喂, 你幫我開一開個 File 佢呀, 一開就爆曬 d Error 出o黎" :lol: 一系就俾個未用過o既 Software 你試o下用唔用得... 算吧啦, 呢 d 系鬼 R&D, 個名系 R&D 之 ma... 真系個個都以為 R&D 系做呢 d o野 ga... 香港點比呀, 我成日都講笑話可能去 ILM 倒夜香都要有 PhD 呀...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章EricLo » 4日 7月 2009年, 14:07

Marco 寫:
Our HK production house have not great R&D to do great software and plugin to impovement our CG work management and workflow!

冇計 ga bor, 人地 ILM o既 R&D... 只計人數都多過某香港大公司。人地請o既又系全世界最 Top o既科學家同工程師, 又同頂級大學合作。人地 R&D 分工又分得好細, 一個專家可以專注研究一門學問, 唔會要你乜都識, 乜都唔叻... 就算唔系專家, 只系 R&D Engineer/Programmer 都好, 都有分寫 Pipeline Tools, User Interface, Simulator, Renderer 之類o既工種啦。

人地咁疊友疊水先可以長期養得住班高人去 Support 一個最 Top o既平台o俾班 Artists 發揮, 如果呢舊 R&D 錢放落香港, 已經可以養好多間 Studio o既 Artists lor... 冇水就唔夠人打, 唔夠人打就更加冇水...

EricLo 你都應該體驗過港式 R&D o系點 ga la, 用o黎寫o下小 MEL 或者系 Fix Problem 之 ma, 一系就隊幾個開唔到o既 Maya Scene 俾你, 同你講: "喂, 你幫我開一開個 File 佢呀, 一開就爆曬 d Error 出o黎" :lol: 一系就俾個未用過o既 Software 你試o下用唔用得... 算吧啦, 呢 d 系鬼 R&D, 個名系 R&D 之 ma... 真系個個都以為 R&D 系做呢 d o野 ga... 香港點比呀, 我成日都講笑話可能去 ILM 倒夜香都要有 PhD 呀...

U are right! But I never talk about negative thinking with HK Artist! Because i don't like just say never ... never... ! I wish hk artist to roll thier cg dream : )
Challenge Everyday!!
明天會更好!!
頭像
EricLo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 4日 7月 2009年, 14:32

荷理活既特技系一個teamwork合作的成果, 除左cg之外, 仲有props, puppets, 軍火專家, 特技化妝, miniature......成個行業好成熟, 專業
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章zodiac » 4日 7月 2009年, 14:36

如果香港仲系以為咩都用電腦就做得到既話, 永遠都唔得.
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

文章Marco » 4日 7月 2009年, 14:57

代碼: 選擇全部
如果香港仲系以為咩都用電腦就做得到既話, 永遠都唔得.

同意, 不過我以前o系一間會做特技化妝, Animatronics 同模型o既公司做過, 個老細成日都同我講 d 人越來越依賴電腦, 搞到佢覺得前景好灰... 佢話 d 人可以用電腦o既都用電腦做, 唔滿意又可以改, 又可以整 d 好超現實o既o野... 近年, 我已經唔覺佢有電影 job lu...

有時都好難怪點解香港冇乜人做呢 d o野, 個個一開口都話用電腦...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 4日 7月 2009年, 15:24

香港電影自己都做唔住, 好難怪其他周邊的公司無好日子過
同埋teamwork, 合作真系好重要
如果連CG公司入面都A team 唔妥 B team, B team 唔妥 C team,你想我死, 我想你死, 咁都唔洗諗點同其他人合作la :roll:
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 4日 7月 2009年, 15:25

Marco 寫:有時都好難怪點解香港冇乜人做呢 d o野, 個個一開口都話用電腦...

因為做 props/ 特技化妝, 改野要加錢, 我指重做新 design 個種..... 但香港做 cg 咁樣改法, 好少 case 可以加錢 :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章mUser » 4日 7月 2009年, 16:01

唉~ 拎荷裡活電影黎比其實好唔公平:
錢(利潤、成本)、人材、制度、教育...太大分別了!
我認為唔可以怪曬d老細,講真大家d經驗都系差唔多,你怪老細時,佢又可能怪你唔掂.
:-|
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 4日 7月 2009年, 16:45

無話公唔公平, 最後在戲院都系同樣比幾十蚊買張飛..
香港有自己優點, 最緊要系正視問題, 盡量改善
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 4日 7月 2009年, 17:17

:mrgreen: 人才 ...人家有人才多的是
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kamanwllllam » 4日 7月 2009年, 19:40

比例上人類gee數字都比唔上la,何況人才 :D
頭像
kamanwllllam
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 地獄小威廉

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客