又抄野...

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

又抄野...

文章stantang » 15日 6月 2009年, 15:54

今日無意中睇到"羊遷華"個新廣告,有個shot咁熟口熟面嘅... 原來又系抄番黎...

"羊遷華"新廣告
[flash width=400 height=300 loop=false]http://www.youtube.com/v/k7ZpHO7anMo&start=15[/flash]

原裝
[flash width=400 height=300 loop=false]http://www.youtube.com/v/bVO8o_PKvVg[/flash]
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 15日 6月 2009年, 15:58

依家D creative 真系易做, 睇下 stash 個 d video magazine, 照 dup 就 sell 客 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章PetorialC » 15日 6月 2009年, 17:10

今次又好難話抄唔抄嘅
話曬佢系蘋果茶,而且那條子彈打穿蘋果嘅片都已經有左好耐lu

不過系咪睇左Blackberry那個先諗到咁拍個廣告就真系唔知喇
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章insomnia » 15日 6月 2009年, 18:55

hmmm..... 抄得更足既大有人在,
周不時響電視見到d靚少少既 tvc 都搵得番佢參考左邊條,
有時都幾無癮. :-?

香港節奏實在太急促,
搵條reference pitch到個客再跟住做系最安全+符合經濟效益既方法.
用新橋既話, 口講個客又未必明,
如果要做埋cg test俾個客, 轉過頭佢唔buy條數都唔知邊個"咩",
大家都傾向穩穩陣陣算啦. :-|
最後由 insomnia 於 15日 6月 2009年, 19:05 編輯,總共編輯了 1 次。
insomnia
討論區新秀
討論區新秀

Re: 又抄野...

文章contaxnikon » 15日 6月 2009年, 18:57

[quote="stantang"]今日無意中睇到"羊遷華"個新廣告,有個shot咁熟口熟面嘅... 原來又系抄番黎...

都唔系抄得好足jei

呢d 射穿蘋果既video 有左十幾年喇
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章stantang » 15日 6月 2009年, 20:55

抄得唔足並唔等於唔系抄... 雖然段high speed射蘋果系有咗好耐,但系就系有咗咁耐都無人用呢個shot喺TVC做"reference",而咁啱得咁橋喺Blackberry那段出咗幾個月之後就有"羊遷華"那段,實在太巧合勒啩... :lol:
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章Andrew Lee » 16日 6月 2009年, 00:43

一個字..... 唉!
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章luxoJr » 16日 6月 2009年, 02:42

Pablo Picasso: “Good artists copy, great artists steal.”  :lol:
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 17日 6月 2009年, 14:39

:mrgreen: 要吃飯定吃屎 .......... 那麼向現實下跪吧 !
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 17日 6月 2009年, 15:57

我就覺得佢不單系照抄

照抄之余仲抄得cheap, 人地黑梅0個蘋果起碼有brust0既感覺, d果皮反曬出黎,
但系雀記好明顯 層層疊,layer咗個樽系後面就算,一d impact 都冇

不過若果個客話要做到黑梅個fx, 廣告公司又實話要加錢ga lar.....
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 17日 6月 2009年, 16:19

香港廣告 budget 少, 又鍾意改D 無謂野, 有時間想做好D 都變冇時間 :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Vantage » 17日 6月 2009年, 16:34

h2o 寫:香港廣告 budget 少, 又鍾意改D 無謂野, 有時間想做好D 都變冇時間 :-|

此話說得甚是!

香港即食文化, 樣樣要快, 有好0既designer, 佢想出好貨都出唔到, 又要趕deadline, 唯有照抄!

但亦有部份designer, 明知佢根本冇料, 冇創意兼呃飯食, 但佢死撐話系俾唔夠時間佢做, 到俾足時間佢0個陣時先話自己做唔到.
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客