[明報] 香港需要電影學院

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章ykcaj » 2日 6月 2009年, 22:59

h2o 寫:如果香港得一間電影學院唔會壟斷, 因為競爭者唔喺香港, 應該系全亞洲區. 唔講其他國家, 淨系睇番中國, 北京同上海既電影學院攪得好好架.

北京同上海.. 競爭比較直接喎...

h2o 寫:舞台方面演藝都系一間玩哂, 但佢有能力吸引外國 & 國內既學生黎讀.

咁真系唔清楚, stage performance 我淨系睇過詹瑞文 :oops:

h2o 寫:另外我覺得電影行政管理, 某程度上同 art centre 既藝術行政管理類似, 呢個方向可能有得諗. :D

我諗有 D 分別, 商業電影固之然系商業化好多,?幫投資者賺到錢最緊要...
藝術電影,?就冇野好管, 導演鍾意點就點...
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 2日 6月 2009年, 23:43

我指香港電影學院要同 北京, 上海競爭 :oops:

藝術只系一個媒介, 依家藝術行政管理系教點同 artist 合作, 點樣用藝術黎搵錢架 :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章matmat301 » 3日 6月 2009年, 00:39

jacky1987hk 寫:
matmat301 寫:
jacky1987hk 寫:但系如果系當為興趣去學都唔錯鴉~
至少都叫做有個地方學下野^^

咁我覺得有總好過無~~
唔通話讀完出黎搵唔到野做~就唔攪??

咁如果系~演藝學院夠專業啦掛~
但系~系唔系個個都可以做番果行???

我覺得始終要有人帶頭攪~
先可以有d專業ge人才~
就算系得一兩個~
如果唔得果d人~當興趣班都唔錯鴉~.~

所以我說坊間已有足夠既興趣班,給予玩玩下諗法既人~
好多人系想認真發展呢行,唔系玩玩下,你對呢行既認知可能太小,我想你可以試下入讀呢啲COURSE加深認識做個帶頭人

看得出你幾有心,只是認識小啲,做呢行最緊要有心,試下讀一啲HD OR DEGREE加深認識,你應該可以有幾好既發展
matmat301
討論區新秀
討論區新秀

文章Marco » 3日 6月 2009年, 15:18

反過來,由電影專業人制訂一套教育人才的系統,會比學院訓練出來的更易融入行業

但我覺得如果由香港o既電影業人制訂教育o既系統會有其他問題出現...

做 Production o既人之中, 有幾多比例o既人真系好有良好o既學術修養, 又有足夠o既實戰經驗? 如果由業界人士制訂點教, 我估個結果可能會系 train o左一班 "技工" 出o黎。

香港不少電影人沒有念過專業的電影課程,他們是從經驗中學習,大學要請他們正式執教是不行的。但一些掛著博士銜頭在校內任教的,實際拍片經驗可能十分膚淺,只識做電影研究寫論文,學生無法在他們身上學懂如何創作和制作電影。

根本就系兩班水溝油o既人, 一班系爆住粗口落手落腳做o野o既人, 而另一班系純追求思想, o系書卷中脫離生活o既人。

我o既睇法系, 隨住新入行o既人學歷不斷提高, 行內曾接受正統教育o既人亦會增多。新入行o既讀書人唔識做o野唔緊要, 反正佢地都只系廿多歲, 仲有大把機會跟前輩學實戰o既o野。新接觸電影o既學生系一張白紙, 我比較主張將佢地交由學術o既人去教, 因為思想同哲學o既教育會對一個人長遠o既專業成長好有影響, 而工作上o既技能, 應該當學生認清自己o既發展方向後再從日常工作中學習。

我擔心o既只系, 唔少所謂學者所寫o既 Paper... 真系屬於混飯吃o既水平, 而教學生o既教材, 既不學術, 也不實用, 最後教出只識吹水拋書包, 又唔識落手做o野o既怪胎。大學課程又搞到好似半鹹淡o既職業訓練咁, 失去o左作為大學o既角色, 而業界又請唔到想要o既人。

電影需要的不只是創作制作人才,更不只是後期或電腦特技,還需要發行、行政和融資管理的。

呢個會唔會系商學院o既專業? 不如搵 d 有商科背景o既人讀電影, 或者搵 d 有電影背景o既人讀商科好過啦, 一間電影學院教唔掂 ga... 不過我朋友之中都有呢類人, 但佢地畢業後又唔夠實戰能力入行, 最後走去做 Producer, 頂唔住 $8K 人工最後做返老本行, 搵錢仲多幾條街, 佢話學都無謂...
最後由 Marco 於 3日 6月 2009年, 15:50 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 3日 6月 2009年, 15:46

依家無論興趣班, 技工式課程都有. 但始終欠缺完善"電影學院"應該要教既整套理念, 那幾間大學/ 專上學府爭到頭崩額裂, 點樣 & 用咩方法"R"呢d錢系一個幾大既問題, r 左返黎系咪用得其所呢?......

p.s. 最近聽聞有間大學買左d 新器材, 但又唔借俾學生用添 :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章Marco » 3日 6月 2009年, 16:10

依家無論興趣班, 技工式課程都有. 但始終欠缺完善"電影學院"應該要教既整套理念, 那幾間大學/ 專上學府爭到頭崩額裂, 點樣 & 用咩方法"R"呢d錢系一個幾大既問題, r 左返黎系咪用得其所呢?......

其實香港 d 大專院校都唔系為電影業而開o既, 佢地又教乜 Interactive o野, 又教 Animation, 又教 Game, 又教 Sound, 又教 Web... 用任何一個專業去睇都系欠缺完善 ga bor :lol: 仲分分鍾一個講師教幾科, 連自己唔識o既科都教埋, 院校為求生存已經用盡腦汁... 唔怪得會出現香港要有電影學院o既文章, 只不過如果真系開一間全面o既電影學院, 搵邊 d 公司去 "啃" 曬班畢業生好呢 :roll:

不如具體 d 諗... 我地缺乏乜工種o既 "電影人" 好過, 加大力度 train 唔夠o既人出o黎, 因為電影呢個字實在系太廣泛... 一個文學家又系做電影業, 一個攝影大師又系做電影業, 一個科學家都可以做電影業... 點搞... 落藥直接落到病處, 少 d 副作用...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 3日 6月 2009年, 16:48

oh, 我覺得研究電影不如拍電影囉, 偏偏好多廢物鍾意為研究而研究, 成日系度估導演想表達咩, 點點點手法同點點點有深度,...寫埋曬d無人睇既論文, 呢d論文系幫佢續約同充塞時間至有用。叫佢去拍野咩, 就懶系野咁搞咩錄像, 出來d野冇人明。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章PetorialC » 4日 6月 2009年, 22:16

Marco 寫:其實香港 d 大專院校都唔系為電影業而開o既, 佢地又教乜 Interactive o野, 又教 Animation, 又教 Game, 又教 Sound, 又教 Web... 用任何一個專業去睇都系欠缺完善 ga bor :lol: 仲分分鍾一個講師教幾科, 連自己唔識o既科都教埋, 院校為求生存已經用盡腦汁...
完全系我宜家讀緊那度嘅情況… :cry:
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 4日 6月 2009年, 23:15

PetorialC 寫:
Marco 寫:其實香港 d 大專院校都唔系為電影業而開o既, 佢地又教乜 Interactive o野, 又教 Animation, 又教 Game, 又教 Sound, 又教 Web... 用任何一個專業去睇都系欠缺完善 ga bor :lol: 仲分分鍾一個講師教幾科, 連自己唔識o既科都教埋, 院校為求生存已經用盡腦汁...

咁呢科應該系叫 multimedia, 呢個名好百搭, 又可以去電影發展基金, 咩咩創意基金, 藝術發展基金....etc 周圍 r 錢 :lol:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章PetorialC » 5日 6月 2009年, 00:04

h2o 寫:
PetorialC 寫:

咁呢科應該系叫 multimedia, 呢個名好百搭, 又可以去電影發展基金, 咩咩創意基金, 藝術發展基金....etc 周圍 r 錢 :lol:
Yes... Multimedia Web Development & Digital Entertainment...

原本報呢個course那時2nd Choice那個course打過黎話過呢個course啱啱調左去第二間院校教,我那時都知有啲野架喇,不過那時又唔知出路點,又有啲貪佢咩都有得學,於是就咁就讀左三年,宜家仲就黎讀完添…
如果那時知佢咁唔掂,那時就focus 讀一樣野,唔使搞到宜家就身刀,但系無張利…
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 5日 6月 2009年, 00:20

e... MIT wow :D

依家就系d 咩都有得讀既 course 先收得多學生, 攪到冇學校肯攪"好專"既 course :-|

以前中學問 阿 sir, miss 讀 design 去邊到好, 首選一定系 poly (graphic, product), drama 個d 去演藝.

依家 web, animation, video 叫哂 multimedia 之後, 佢地都唔知點介紹....
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章安東 » 5日 6月 2009年, 11:14

事實上我覺得最重要問題唔系出系學校身上。
今時今日唔同舊時,科技發達internet上網咩都學到。大學圖書館又有很多書可以自學,如果要專必定要自己努力,學校老師其實只系一個起點,以後既學習完全系睇自己。
老師又要有實際經驗,又要有學術成就,又要識教,又要update,最後又要佢有魄力去教學生,其實根本冇可能。
我覺得反而多攪比賽,同學多D參與,成敗都有得著,試問有幾多學生會花時間去做,本地參賽作品其實好少。
安東
討論區新秀
討論區新秀

文章Marco » 5日 6月 2009年, 11:19

如果那時知佢咁唔掂,那時就focus 讀一樣野,唔使搞到宜家就身刀,但系無張利…

雖然話邊身刀無張利o既情況系令人迷茫, 但如果將個視線睇闊 d, 又發現原來好多顧主會要求員工乜都識, 適應力強, 又要 Pro... 雖然對員工o黎講系好茅盾, 但出面市場潮流環境變得好快, 可能每個 Job 做o既o野都唔同, 而且亦o黎得快去得快, 有多幾種技能o既常識, 可以幫你快 d 適應你老細對你o既要求, 老細叫到, 你總唔可以俾佢睇到你唔識o卦...

如果以我近十年所做過o既工計, 我o系公司負責過o既范疇原來已經包括 3D Animation, 2D Animation, Compositing, Editing, Sound, 廣告配音, Online Game, Mobile Game, Console Game, Web, System Admin, Tools Development (Maya, Max, AE...), 機械人, 雕刻, 插畫, Interactive Installation... 但多數都系人地要求到先去學, 以前試過俾老細發爛渣出手打我個頭, 話點解做得咁慢, 請你 d 大學生真系倒米... 呢 d 咪叫做住學, 瀨住o野咁做 lor :cry:

但迷茫多幾年, 反而多o左安全感, 因為可以求其搵份工做都得... Multimedia 都唔一定系壞事 ! 我估好多人都有呢個經驗... 有時太專一范, 反而會適應唔到, 或者會有懷才不遇o既情況 :lol:

如果你話香港應唔應該搞專門o既教育, 只可以話香港o既 Case 系怪, 專唔專都有問題...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章安東 » 5日 6月 2009年, 11:26

h2o 寫:e... MIT wow :D

依家就系d 咩都有得讀既 course 先收得多學生, 攪到冇學校肯攪"好專"既 course :-|

以前中學問 阿 sir, miss 讀 design 去邊到好, 首選一定系 poly (graphic, product), drama 個d 去演藝.

依家 web, animation, video 叫哂 multimedia 之後, 佢地都唔知點介紹....

系呀,其實而家冇咩邊間好,好<--只可以系hardware好,器材好,校捨好。導師本身都流動性高,contract basis,冇可能比較。New Media 呢D新科冇以往既隱定性。
安東
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客