[明報] 香港需要電影學院

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

[明報] 香港需要電影學院

文章h2o » 2日 6月 2009年, 12:35

幾間大學、演藝學院和 IVE 都各有電影課程,各有方向,但不是完全為電影工業注入新血為目的。有些過分著重理論,與實際環境脫節,也有些只訓練支援制作的人才,能真正入行的人數卻不多。

更易融入行業

政府扶助電影工業,不是急就章頭痛醫頭腳痛醫腳外,便是沒系統地花錢搞電影教育,只要以教育為名義申請撥款,多半成功,實效卻不明顯。

電影工業需要什麼人才,電影行業的人才知,學院內自顧自地培訓,很多時沒有實際用途,學生畢業後自以為學懂了一切,其實是一張白紙。反過來,由電影專業人制訂一套教育人才的系統,會比學院訓練出來的更易融入行業,甚至在畢業已有足夠的實習經驗。

香港不少電影人沒有念過專業的電影課程,他們是從經驗中學習,大學要請他們正式執教是不行的。但一些掛著博士銜頭在校內任教的,實際拍片經驗可能十分膚淺,只識做電影研究寫論文,學生無法在他們身上學懂如何創作和制作電影。

不要期望短期內有成績

電影需要的不只是創作制作人才,更不只是後期或電腦特技,還需要發行、行政和融資管理的。成立一間全面的電影學院,不要期望短期內有成績。韓國 在八十年代中期已開始全力培訓電影人才,需時十多年才能讓電影工業起飛。搞創意工業,政府目光要放得長遠些,電影行內人也要團結一點,為行業的未來及早打好基礎。

郭繾澄
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章luxoJr » 2日 6月 2009年, 13:52

學術是一回事, 制作是另一回事......學校大攪這類課程是因為有價有市
其實政府只需要攪好經濟, 市場自然會主導行業發展
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: [明報] 香港需要電影學院

文章ykcaj » 2日 6月 2009年, 16:57

究竟作者系想點呢, 本身香港有電影課程, 但以佢角度睇系 "不是完全為電影工業注入新血為目的", 開多間電影學院又如何解決問題呢...
行內做開的又話人唔識教, 教開果 D 又話人地冇實戰經驗, 咁又點解決呢, 開左間電影學院又有咩用呢.
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章PetorialC » 2日 6月 2009年, 17:03

而且香港電影業已經無以前咁好,開多間學院系咪就可以推返起個電影業呢?
如果開左間電影學院,啲畢業生出到黎又系咪一定做得返電影呢行呢?
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jacky1987hk » 2日 6月 2009年, 17:14

但系如果系當為興趣去學都唔錯鴉~
至少都叫做有個地方學下野^^
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 2日 6月 2009年, 18:16

我覺得佢既意思系想集中資源攪一間似樣既電影學院, 將整個 workflow 放入學校入面. 攪電影行政管理的確唔多, 但我知有大學教電影欣賞, 系要做研究寫論文, 目的系幫助佢地出黎做制片, 點樣揀"賣得"既電影.

拍電影電視需要 studio, 好多學校系有... 不過真系好細; 演藝學院攪戲劇系好成功, 又有一個正式既 theater 做實習, 配套都好齊, 唔同 departments 又可以一齊攪 performance, 每人集中做自己所學既范疇. 但電影電視方面我見唔到有學校有咁齊既配套. 拍戲又有廠景又有外景, 投入既資源真系唔細, 唔通要d 學生幾十人輪流借一部 HD camera 做練習?

依家咁多學校都開電影既 course, 系出現搶學生既情況, 越多學生申請撥款就越多, 政府唔識以質素 or 出黎既片黎俾錢, 只系睇d 人數, 器材, report (論文).....記住政府個班系行政人員, 俾 report 佢地睇會開心過睇套戲, 我諗大家都明咩事啦.....

一個拍開戲既人識唔識教系一個問題, 但寫 report 方面就一定死啦, 呢個問題都幾難解決 :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章matmat301 » 2日 6月 2009年, 19:14

jacky1987hk 寫:但系如果系當為興趣去學都唔錯鴉~

你咁既諗法我個人覺得完全錯,你估依家搞興趣班?
如果只系為貪得意玩下過下手隱,我相信坊間有好多私人基構可以滿足你,
無需要勞民傷財去甬建學院
matmat301
討論區新秀
討論區新秀

文章jacky1987hk » 2日 6月 2009年, 19:21

matmat301 寫:
jacky1987hk 寫:但系如果系當為興趣去學都唔錯鴉~

你咁既諗法我個人覺得完全錯,你估依家搞興趣班?
如果只系為貪得意玩下過下手隱,我相信坊間有好多私人基構可以滿足你,
無需要勞民傷財去甬建學院

咁我覺得有總好過無~~
唔通話讀完出黎搵唔到野做~就唔攪??

咁如果系~演藝學院夠專業啦掛~
但系~系唔系個個都可以做番果行???

我覺得始終要有人帶頭攪~
先可以有d專業ge人才~
就算系得一兩個~
如果唔得果d人~當興趣班都唔錯鴉~.~
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章PetorialC » 2日 6月 2009年, 19:22

同意matmat301嘅講法
宜家啲IVE搞咁多拍片course,都只系得好少學生入到行

h2o 寫:...唔通要d 學生幾十人輪流借一部 HD camera 做練習?

呢個系IVE入面嘅情況… :roll:
而且每年一到term尾,個個要趕project嘅時候,啲機成日畀人借曬,又或者畀人book左,搞到未必個個都有得用
所以有啲屋企環境比較好嘅學生會自備DV cam,但系只系屬於少數
最後由 PetorialC 於 2日 6月 2009年, 19:26 編輯,總共編輯了 1 次。
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章PetorialC » 2日 6月 2009年, 19:25

jacky1987hk, 宜家講緊嘅系開一間正統嘅電影學院出黎,系畀啲有心入學嘅人入去讀書,等將來可以入行

其實如果只系為興趣,宜家好多地方都有得讀,唔需要話特登開間正式嘅學校出黎畀人玩
只不過那啲course嘅價錢未必人人畀得起…
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jacky1987hk » 2日 6月 2009年, 19:29

PetorialC 寫:jacky1987hk, 宜家講緊嘅系開一間正統嘅電影學院出黎,系畀啲有心入學嘅人入去讀書,等將來可以入行

其實如果只系為興趣,宜家好多地方都有得讀,只不過價錢未必人人畀得起…

我知~.~
入得去讀~~個個都有心架啦
但系如果入唔到果行可以點姐~
當興趣班~安慰下自己都好鴉~
始終叫學到樣野~帶動到香港電影氣氛
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 2日 6月 2009年, 21:36

jacky1987hk 寫:咁如果系~演藝學院夠專業啦掛~

演藝學院收生好少, 唔計 drama 或者大路既 course, 好多一班系收 10個唔到. 因為佢地唔需要好似其他學大咁要同政府交代, 做少好多門面野.

但入唔入到行都要睇實力; 演藝系難入, 不過仍然有學生系玩玩下, 或者中途唔讀架 :-|
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章jacky1987hk » 2日 6月 2009年, 21:47

h2o 寫:
jacky1987hk 寫:咁如果系~演藝學院夠專業啦掛~

演藝學院收生好少, 唔計 drama 或者大路既 course, 好多一班系收 10個唔到. 因為佢地唔需要好似其他學大咁要同政府交代, 做少好多門面野.

但入唔入到行都要睇實力; 演藝系難入, 不過仍然有學生系玩玩下, 或者中途唔讀架 :-|

i.c~~原來系咁~.~
不過~~我覺得如果可以有一間專業ge電影學校
就會有一個指定ge標准~
唔會好似坊間學校咁~

就好似poly design咁~
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ykcaj » 2日 6月 2009年, 21:55

h2o 寫:我覺得佢既意思系想集中資源攪一間似樣既電影學院, 將整個 workflow 放入學校入面. 攪電影行政管理的確唔多, 但我知有大學教電影欣賞, 系要做研究寫論文, 目的系幫助佢地出黎做制片, 點樣揀"賣得"既電影.

如果咁樣比一間學院壟斷,?開頭還可以,?冇競爭下必定會走下坡.
電影行政管理,?香港行頭好窄,不女口新增一 D 電影持續進修課程比已有行政管理學位的有心人去進修可能更好

h2o 寫:拍電影電視需要 studio, 好多學校系有... 不過真系好細; 演藝學院攪戲劇系好成功, 又有一個正式既 theater 做實習, 配套都好齊, 唔同 departments 又可以一齊攪 performance, 每人集中做自己所學既范疇. 但電影電視方面我見唔到有學校有咁齊既配套. 拍戲又有廠景又有外景, 投入既資源真系唔細, 唔通要d 學生幾十人輪流借一部 HD camera 做練習?

咁系學校資源分配問題... 用 "開多間學校" 的 budget 去改善現有資源應該比較化算吧.

h2o 寫:依家咁多學校都開電影既 course, 系出現搶學生既情況, 越多學生申請撥款就越多, 政府唔識以質素 or 出黎既片黎俾錢, 只系睇d 人數, 器材, report (論文).....記住政府個班系行政人員, 俾 report 佢地睇會開心過睇套戲, 我諗大家都明咩事啦.....

咁唯有寄望 "創意工業開發小組"
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 2日 6月 2009年, 22:13

如果香港得一間電影學院唔會壟斷, 因為競爭者唔喺香港, 應該系全亞洲區. 唔講其他國家, 淨系睇番中國, 北京同上海既電影學院攪得好好架.

舞台方面演藝都系一間玩哂, 但佢有能力吸引外國 & 國內既學生黎讀.

另外我覺得電影行政管理, 某程度上同 art centre 既藝術行政管理類似, 呢個方向可能有得諗. :D
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客