讀animation畢業o系香港有乜野出路?

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章mayanoob » 29日 5月 2009年, 10:22

i suggest u stay there for atleast 1 or 2 years, get some experience first before u back hk. people in hong kong are always seeking for animator who has over seas WORKING experience. if u come back here as a fresh grad, ur over seas STUDY background won't get u any adventage than a IVY or Poly grad student.

ur showreel is strong enough to get a job in hong kong~dun worry~ just if u want to have better OFFER, u should think of over sea working exp first~
mayanoob
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章johngalliano » 29日 5月 2009年, 14:38

LoGao 寫:
johngalliano 寫:其實平均一星期五十幾個鍾外國都會系咁喇,...你計嚇數, 香港有d公司既員工冇十一點都唔見人, 做兩個鍾就食一個鍾飯, 下午四點幾tea break 兼 smoking break半個鍾, 七點幾又去食一個鍾晚飯, 先至搞到夜一夜都唔放工。

講得咁detail,
不妨講埋"o個o的"公司o的人返工放工o既路程平均個半至兩個鍾一程,
每日來回三四個鍾左右.

同埋周不時傍晚present 完,
"我地今晚改o野,個客聽朝o黎睇."而不得不搞到夜一夜都唔放工.

其實真系可以 晚五 o既話,相信系可以 朝九 o既.

同個producer講你陪我一齊唔走囉...
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 29日 5月 2009年, 14:44

johngalliano 寫:
LoGao 寫:
johngalliano 寫:其實平均一星期五十幾個鍾外國都會系咁喇,...你計嚇數, 香港有d公司既員工冇十一點都唔見人, 做兩個鍾就食一個鍾飯, 下午四點幾tea break 兼 smoking break半個鍾, 七點幾又去食一個鍾晚飯, 先至搞到夜一夜都唔放工。

講得咁detail,
不妨講埋"o個o的"公司o的人返工放工o既路程平均個半至兩個鍾一程,
每日來回三四個鍾左右.

"我地今晚改o野,個客聽朝o黎睇."而不得不搞到夜一夜都唔放工.

同個producer講你陪我一齊唔走囉...

會o架, 一齊 夜一夜都唔放工囉.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章zodiac » 29日 5月 2009年, 15:07

Ray Leung 寫:
h2o 寫:
LoGao 寫:其實motion team 都系地獄o黎o架呢...

其實 cg 全行都系地獄, 只系唔同部門座落於唔同層數之麻, 1-18層包哂 :lol: :lol:

其實地獄唔地獄就見人見智啦,我覺得CG其實唔難,系睇下你肯唔肯花時間既jel~你肯做肯學又有興趣既,都唔會系地獄既...........話曬系有人俾錢你去做自己鍾意既野~當然啦,遇到D變態既boss除外..............試過take過一個volunteer既job,開頭好地地,點知後來領曬野...........叫我animate一個有50k zombies同2個zombie killers對打既scene!!! 一部電腦,一個人,兩只手,一個星期,仲要Hi Poly model用黎做animatic..........即刻quit都quit唔切....~.~"

"我覺得CG其實唔難", 你都幾大口氣.講曬又前後矛盾.
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

文章zodiac » 29日 5月 2009年, 15:08

sobig 寫:
h2o 寫:
LoGao 寫:其實motion team 都系地獄o黎o架呢...

其實 cg 全行都系地獄, 只系唔同部門座落於唔同層數之麻, 1-18層包哂 :lol: :lol:

其實地獄唔地獄就見人見智啦,我覺得CG其實唔難,系睇下你肯唔肯花時間既jel~你肯做肯學又有興趣既,都唔會系地獄既...........話曬系有人俾錢你去做自己鍾意既野~當然啦,遇到D變態既boss除外..............試過take過一個volunteer既job,開頭好地地,點知後來領曬野...........叫我animate一個有50k zombies同2個zombie killers對打既scene!!! 一部電腦,一個人,兩只手,一個星期,仲要Hi Poly model用黎做animatic..........即刻quit都quit唔切....~.~"

咁似我數年前既想法.... :oops: .

因為你已經唔系細路不再天真, 知道現實系咩一回事. :lol:
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

文章zodiac » 29日 5月 2009年, 15:11

LoGao 寫:

講得咁detail,
每日來回三四個鍾左右.

你地只不過系幫老細交租, 老細慳交租既錢去咗你地既搭車錢同時間, 照計間公司你地都有股份.
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

文章johngalliano » 29日 5月 2009年, 15:12

LoGao 寫:會o架, 一齊 夜一夜都唔放工囉.

一時時啦,...wahahah
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 29日 5月 2009年, 16:58

zodiac 寫:
h2o 寫:

"我覺得CG其實唔難", 你都幾大口氣.講曬又前後矛盾.

唔好意思,我表達能力有D問題...........我既意思系for example: animate zombies唔系一個好難既task,但系要一個星期內animate 50k只 + render就唔合理law.........如果有一至兩個月就差唔多。
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 29日 5月 2009年, 17:02

呢個situation外國好少有........D Aussie懶到死,就算點趕都好,都一定要准時收工...........OT呢家野幾個月都冇一次。
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Dxxk Mx » 30日 5月 2009年, 20:07

公司請靚女 producer 就有呢方面好處 :lol:
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 28日 6月 2009年, 00:06

想問下HK會唔會定時定候有D咩 3D artist既meeting之類? 或者呢個forum既會員會唔會得閒出黎交流下咁? 我年底會番黎HK, 想同D同業前輩交流下~!!!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 28日 6月 2009年, 01:10

有.... 不過唔定時 :oops:

cg-forum 既聚會叫 EKI, 可以睇睇上屆 EKI 既 thread
http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=10669
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Ray Leung » 28日 6月 2009年, 01:30

h2o 寫:有.... 不過唔定時 :oops:

cg-forum 既聚會叫 EKI, 可以睇睇上屆 EKI 既 thread
http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=10669

咁唔知今年仲會唔會搞呢?我非常之有興趣~!!!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 28日 6月 2009年, 10:37

你番黎 hk 幾耐? 可以夾一夾d 時間, pm 話我知就得喇 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

上一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客