急,唔該!預4千到做3D繪圖!已加出機報告 in 21-5-2009

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

文章animatevincent » 21日 5月 2009年, 19:30

dontkown 寫:
ed209 寫:
dontkown 寫:覆返你地先:

ed209:我諗如果用四核來講我又未必用得曬,如果我揀雙核有咩好介紹?同埋如果我揀n記9600GT又有咩好介紹?唔介意我問埋底板有咩好介紹嗎?

另外我想問下有冇其他同水平但又食電唔多的可以代替?

就算唔用3D, 而家既方向都系開始向multi-core行, 就算OS, 例如黎緊既windows 7, photoshop 既filter, aftereffects, 或者utility如winrar,都系會optimized 俾multic-core. 平既得粒Q8200, Q8200講真就麻麻, 不過你既budget 唔多就真得呢粒.

想知CPU有咩分別, 俾個web你, http://ark.intel.com/ProductCollection. ... lyID=28398

唔洗擔心食電(都冇得擔心), 而家既CPU(CORE 2)食電既TDP有幾個LEVEL, 要好慳電既S GRADE 又好貴. 所以你最緊要開返speedStep (BIOS), 同windows 既power option開返minimum power management, 咁你部腦平時冇咩做時就會自動降頻慳電架啦.

個網d野好高深,唔明,咁我想問下,如果想買一粒好少少既四核,要幾錢到?
另外我想問下我見到一張Display Card: Galaxy 9800GT Green HDMI 512MB DDR3 $780 同一張 Galaxy GeForce 9800 GT 1GB HDMI ,我想問下邊張好d?1GB有冇咁平?九百幾系咪真?
咁如果我去到五千到五千五得唔得?

呢張Eagle Geforce 9500GT 1GB DDR2仲要四七零,會唔會系真?
巖唔巖玩3D嫁?

9800 GT GREEN系9800GT既慳電版, 用電需求少D, 但時脈又降左少少(即系慢左), 俾我就會揀9800GT 1GB喇

9500GT系入門級數, 而且佢既1GB RAM系平價DDR2, 同9800GT既GDDR3速度唔同, 用黎做design/animation就真系非常麻麻
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章dontkown » 21日 5月 2009年, 23:01

各位,我今日出左機啦!

CPU: Q8200 $ 1,300.00
MB: ASUS P5QL P43 $700
Display Card: Galaxy Gefore GTS250 AC W HDMI DDR3 1GB DDR3 $1180
Ram: Corsair twin 2 x 2GB $430
Hark dist: WD 640GB $475
DVD : LG $185
Power: 2the max GPA510 500W $480
Case $265

計埋人工,全部計$5165

不過我巖巖返來駁電時未開機插電位閃左一閃,會唔會有問題?
另外因為我個題示器太舊個插頭唔巖,試唔到機,聽日會去買exchange插頭,結果會貼上 來比大家睇,另外我想問 xp 64 bit可以系邊搵?

謝謝!

另外,一直以來多謝水兄同ed209兄的意見先令我出到機,你地無私的貢獻實在令人好感動,小弟今後會用呢部機做好D動畫放上來同大家分享交流!
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

文章jovifish » 22日 5月 2009年, 00:13

dontkown 寫:另外我想問 xp 64 bit可以系邊搵?

你既意思系... 8)
jovifish
討論區新秀
討論區新秀

文章dontkown » 22日 5月 2009年, 00:17

jovifish 寫:
dontkown 寫:另外我想問 xp 64 bit可以系邊搵?

你既意思系... 8)

我指邊到有得下載?
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 22日 5月 2009年, 03:39

XP 64bit 出面好難買架, pm 傾啦 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章macrossmo » 22日 5月 2009年, 08:51

XP64 BIT 賣緊$1400

同埋.....你張卡應該系有個DVI轉VGA 既頭跟埋比你的.....會唔會系比間電腦鋪KEEP起左
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章leeho » 22日 5月 2009年, 11:08

:mrgreen:

火牛 , 最好系 spi 或 Seventeam 電壓穩定 , 一般牌子測試電壓 , 大多數計算

開機供電時電壓個一下 , 其後電壓開始降低 , 而 spi 或 Seventeam 電壓會

一路保持著 , 對於雙電源顯卡插頭來講是絕配 ,
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jacky1987hk » 22日 5月 2009年, 12:02

dontkown 寫:各位,我今日出左機啦!

Display Card: Galaxy Gefore GTS250 AC W HDMI DDR3 1GB DDR3 $1180
Ram: Corsair twin 2 x 2GB $430
Power: 2the max GPA510 500W $480
Case $265

另外因為我個題示器太舊個插頭唔巖,試唔到機,聽日會去買exchange插頭,結果會貼上 來比大家睇,另外我想問 xp 64 bit可以系邊搵?

謝謝!

另外,一直以來多謝水兄同ed209兄的意見先令我出到機,你地無私的貢獻實在令人好感動,小弟今後會用呢部機做好D動畫放上來同大家分享交流!

搵笨list......仲要成5千銀...
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章animatevincent » 22日 5月 2009年, 12:31

jacky1987hk 寫:

Case $265

謝謝!

都唔算啊...價錢亦無特別貴到
系只牛有改善空間喇...
唔好開24x7喇...
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

文章dontkown » 22日 5月 2009年, 23:20

animatevincent 寫:

Case $265

謝謝!

唔好開24x7喇...

唔明?唔好開24x7?
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 22日 5月 2009年, 23:41

即系唔好長開~~~~

我全屋都用 cooler master 火牛, 有幾部系長開 rendering, so far 都冇咩事 :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章jacky1987hk » 23日 5月 2009年, 00:39

animatevincent 寫:

Case $265

謝謝!

唔好開24x7喇...

我最唔鍾意粒u.......又cheap~又貴.......
如果我用完全有被搵笨ge感覺~~
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ed209 » 24日 5月 2009年, 00:31

leeho 寫::mrgreen:

火牛 , 最好系 spi 或 Seventeam 電壓穩定 , 一般牌子測試電壓 , 大多數計算

開機供電時電壓個一下 , 其後電壓開始降低 , 而 spi 或 Seventeam 電壓會

一路保持著 , 對於雙電源顯卡插頭來講是絕配 ,

seventeam好多都只不過系OEM ACBEL, 不如直接買ACBEL 好過. ACBEL ipower有5年保
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章ed209 » 24日 5月 2009年, 00:34

Case $265

謝謝!

咁5千幾Intel quad可以點砌? 我都想學嚇野睇嚇點樣砌又平又正.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章dontkown » 24日 5月 2009年, 01:00

我今日都系用vista試部機,運作幾好!
Displaycard 應該點test?
dontkown
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客