有無好專業剪片software介紹

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

有無好專業剪片software介紹

文章含羞草 » 26日 4月 2009年, 15:16

請問,有無好專業剪片software介紹???
我的原檔系quicktime的.mov,希望有d可支援.mov專業剪片software,同把完成品以mpg/.mov等format輸出.
我的原檔系HD的.mov,但Media Impression的完成品,竟然由HD變成唔系...所以我把心一橫,想找專業剪片software.
希望大家help help me!!!
圖檔
我年紀小,但興趣大!!!
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章stantang » 26日 4月 2009年, 21:41

PC嘅話Premiere CS3或以上或者Avid Xpress Pro都ok,Mac就一定系FCP。
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章含羞草 » 27日 4月 2009年, 02:40

stantang 寫:PC嘅話Premiere CS3或以上或者Avid Xpress Pro都ok,Mac就一定系FCP。

vegas pro 又好唔好???
圖檔
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 27日 4月 2009年, 03:01

但 Premiere 同 Final Cut Pro 比較多工具書或 tutorials :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Cyber Oxygen » 27日 4月 2009年, 10:06

我自已用緊 Edius 4 :P
頭像
Cyber Oxygen
討論區主持
討論區主持

文章ed209 » 28日 4月 2009年, 00:38

其實黎黎去都系o個幾只, 如果想搵食都用得著既就最好搵d common 啲既, 就好似樓上stantang講o個幾只
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章stantang » 28日 4月 2009年, 10:15

其實editing野個個大同小異,不過要留意邊D supported format多同順D,另外output功能都好重要。多人用個D一般出update/bug fix快D,就算真系有問題都多人答你。

P.S.:本人無用過vegas同Edius所以無意見比到你
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章含羞草 » 28日 4月 2009年, 21:11

THANKS ALL!!!
圖檔
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 有無好專業剪片software介紹

文章apafrank » 29日 4月 2009年, 07:29

含羞草 寫:請問,有無好專業剪片software介紹???
我的原檔系quicktime的.mov,希望有d可支援.mov專業剪片software,同把完成品以mpg/.mov等format輸出.
我的原檔系HD的.mov,但Media Impression的完成品,竟然由HD變成唔系...所以我把心一橫,想找專業剪片software.
希望大家help help me!!!

Avid Media Composer :)
apafrank
討論區新秀
討論區新秀

文章含羞草 » 3日 5月 2009年, 20:44

又有一個問題, 就系邊道可以buy or download 到以上的software用???我見外間的電腦shop 都好少sell 這一些software!!!
圖檔
頭像
含羞草
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客