■■■ 震撼世人——王康慧學生的好賴塢動畫大作■■■

[連結] 發布個人或有關單位的CG短片/圖片/及網站, 在此分享或討論有關作品

文章LoGao » 7日 4月 2009年, 17:12

contaxnikon 寫:而家情況系︰一班冇創意既人去投訴他人冇創意。

1. 首先大家都系冇創意既animator,大家立場處境都響同一層次

2. "冇創意"系我地呢班人既條件,"冇創意" 亦都系我地投訴人地既事,系一件事

"我系香港人,我認為呢個只系你一廂情願既諗法" - copy from contaxnikon at page2
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 7日 4月 2009年, 17:14

contaxnikon 寫:正如樓主呢班學生自己做既片都冇人睇過,

做乜要狂插人地呢

雖然字眼浮誇..........

依家佢地系插緊"國產地獄之門"咋喎 :roll: 學生自己做既片系原創的話都會專重既
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章zodiac » 7日 4月 2009年, 18:19

既然冇權去批評人, 又有咩權批評呢啲批評個course既人?

我地本身系做呢行, 但點解一定要完全接受曬行內人做出黎既野先? 我俾錢睇戲, effects 做得唔好, 全場個個睇既都可以彈, 就系因為我地系做呢行唔可以? 我地個個都可以系消費者. 我睇唔出點解我地只可以用單一角色去睇. 好多時香港,就算美國佬做得唔好, 一般觀眾理得你系咩原因做得唔好, 唔好就系唔好. 但系我地有時都會諗埋其他因素冇時間有難度, 咁我地已經唔止用一個角度睇, 亦唔會只系好似一般觀眾只系向壞既批評.

樓主個post雖然對我地黎講冇任何得益, 但系既然post 得喺度, 實有佢原因.
咁我地可以點做先叫啱? 冇資格批評佢唔好既地方, 又有咩資格贊佢? 成條thread出完第一個post就可以收皮, 全世界個個都唔洗講野. 斷估唔會以為呢度同佢地本身既forum, 只系聽到贊既聲音.
如果個籍口系因為技術都唔得就唔好理其他野, 咁最好連片都唔好做, 單格都可以整到誇啦啦先再講做片.

講黎講去, 都系講系用咩個立場睇. 我相信呢度大部人針對既唔系呢班學生, 系個課程本身.如果食野例子有問題, 而問題系因為我地系唔夠creative就唔可以批評, 咁換個角度睇, 我地唔系批評學生, 系講緊個course同呢啲嘩眾取寵既標題, 我唔系教書既, 唔系做教育呢行又唔系marketing, 咁我地有資格教學方法有問題.
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

文章luxoJr » 7日 4月 2009年, 21:03

其實國內學校的學生作品很多都是模仿外國動畫的, 已經看過好多了, 非常普遍
模仿對象著名如多拉a夢又有, 冷門些的法國個人短片也有
我想這已經是他們的普遍做法了,
應該就是讓人看到學生的技術手腕, 好讓他們找到工作
但是, 我還記得當中也有一些原創又做得不錯的作品, 例如北影的"南茜的早晨"
我覺得他們學校很多是把技藝和創意分開的, 畢竟不是每一位也要做導演吧

香港這邊的學院也有自己的問題, 也應該留意一下技藝手腕, 學生作品才會有進步
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章HammerChugoh » 7日 4月 2009年, 22:49

佢地起碼要系片前後寫清楚原作者或公司既來龍去脈,因為咁既做法做系國際市場上既共識, 系動畫知識101.

另外之後如果佢間學校放E段片落學校既reel度,咁就會變左抄片作商業用途,會好有問題。
Houdini, please do the magic.
www.cgwiki.jot.com
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章俏女傭 » 8日 4月 2009年, 00:00

對學生而言,我覺得抄襲冇問題,我細細過都成日跟某某漫畫家?畫風,

大?咪就咁叫有D根底! :D

起碼由頭到尾做一次,當中總會學到?! :mrgreen:
我是一名俏女傭,人見人愛俏女傭
俏女傭
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 8日 4月 2009年, 01:53

LoGao 寫:
contaxnikon 寫:而家情況系︰一班冇創意既人去投訴他人冇創意。

1. 首先大家都系冇創意既animator,大家立場處境都響同一層次

2. "冇創意"系我地呢班人既條件,"冇創意" 亦都系我地投訴人地既事,系一件事

"我系香港人,我認為呢個只系你一廂情願既諗法" - copy from contaxnikon at page2

我也同意LoGao既講法。

contaxnikon這人我不喜歡!
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章matmat301 » 8日 4月 2009年, 02:47

好熱鬧~咁大家覺得何為"創意"??
本人見識小,各位可解答一下ma?
matmat301
討論區新秀
討論區新秀

文章leeho » 8日 4月 2009年, 09:53

matmat301 寫:好熱鬧~咁大家覺得何為"創意"??
本人見識小,各位可解答一下ma?

可以看看這個 , 簡單易明

http://www.esofu.com.cn/OSun/IdeaOne/1.html
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 8日 4月 2009年, 12:33

to be fair 1st.
if the course aims to be skillful stuffs, it is fine to do that sorts of things.

however, it is not the only way to achieve the goals
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章王康慧 » 8日 4月 2009年, 14:07

回復中看得出大家有情操有品味,著眼也高,很多已經上升到民族劣根性,祖國榮譽的問題了。

要求創意沒錯的,只是我開始懷疑這裡到底有多少學生多少老師。有教過書的人才了解自己的學生,知道學生想要什麼,因材施教。如果讓樓上部分人來給我的學生上課,最終的結果將是一幫化妝師在給一個即將去井下作業的煤礦工人做facial,塗唇膏。在完全不了解對象,不知道別人需要,不了解生產成效的情況下。你的這個好意只會讓工人覺得你是浪費他的時間或者認為你精神有問題。有人可能想當然的認為我招進來的學生都是接受過高等教育,有著設計理念,個方面都很優秀得大學高才生。要求這些也就無可後非了。但你要清楚一點,內地培訓公司招學生一般是沒有任何門檻的(除非是招員工),只要有興趣,都可以過來學,用六個月時間連技術講完都很緊湊別說讓他們自由發揮了,每個人都發揮下自己的創意,做
出來的角色不符合後面的生產或者擺出來的鏡頭跟故事節奏脫節只會讓整個團隊最終一事無成。這麼多培訓公司出不來學生作品,除了老師能力有問題外就是因為各有各想,思維渙散。即便最後創意統一了,6個月也就結束了,剩下的就是空談,大家什麼也沒做。
大學四年都培養不出幾個人才,用6個月做成這樣不值得驕傲下麼?
郅郅大家的支持
頭像
王康慧
討論區新秀
討論區新秀

文章leeho » 8日 4月 2009年, 14:59

:lol: 哈哈 ........魯迅先生............. 看來 九斤老太所言不虛 ......... 哈哈.......

國內最好贊兩個行業 : 一系開醫院 , 二系開教學 ,

從一們生意來講 , 他是對的 , 從教學來講他是錯的..

君子愛財取之有道
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ming426 » 8日 4月 2009年, 16:23

王康慧 寫:回復中看得出大家有情操有品味,著眼也高,很多已經上升到民族劣根性,祖國榮譽的問題了。

要求創意沒錯的,只是我開始懷疑這裡到底有多少學生多少老師。有教過書的人才了解自己的學生,知道學生想要什麼,因材施教。如果讓樓上部分人來給我的學生上課,最終的結果將是一幫化妝師在給一個即將去井下作業的煤礦工人做facial,塗唇膏。在完全不了解對象,不知道別人需要,不了解生產成效的情況下。你的這個好意只會讓工人覺得你是浪費他的時間或者認為你精神有問題。有人可能想當然的認為我招進來的學生都是接受過高等教育,有著設計理念,個方面都很優秀得大學高才生。要求這些也就無可後非了。但你要清楚一點,內地培訓公司招學生一般是沒有任何門檻的(除非是招員工),只要有興趣,都可以過來學,用六個月時間連技術講完都很緊湊別說讓他們自由發揮了,每個人都發揮下自己的創意,做
出來的角色不符合後面的生產或者擺出來的鏡頭跟故事節奏脫節只會讓整個團隊最終一事無成。這麼多培訓公司出不來學生作品,除了老師能力有問題外就是因為各有各想,思維渙散。即便最後創意統一了,6個月也就結束了,剩下的就是空談,大家什麼也沒做。
大學四年都培養不出幾個人才,用6個月做成這樣不值得驕傲下麼?

確實...要在6個月內必需從零開始學會所有技術....在這種不合理的嚴苛條件之下,能讓學生做到這種水平的話;那麼,對於你的教學方法,實在是沒有什麼好挑剔的

然而,正因為如此,國內動畫業發展的前景才令人擔憂
到底是什麼人在怎樣的原因下,訂下這種6個月的限制呢
所謂"動畫師"再怎麼說都算是一門專業, 別人費年月之功,日以繼夜廢寢忘餐的努力,寄望能達到的水准;你們卻要在6個月內就概括這一切了...

試問一下,雖說這是學生作品, 但想必你一定是以導師兼總監身份從旁指導吧?
我想要說的是,如果要學生自己再做一遍,或者再臨摹另一條影片
而你不再從旁作出任何指導,這樣子,做出來的東西還會是這個水平嗎

6個月的時間,如果是從零開始
大概連學基本素描技巧都難以學得好
對影像構成的理解也都未能深入, 又怎能有做出寫實的虛擬影像的能力呢
ming426
討論區新秀
討論區新秀

文章contaxnikon » 11日 4月 2009年, 06:17

soSmall 寫:
LoGao 寫:

我也同意LoGao既講法。

contaxnikon這人我不喜歡!

如果你喜歡整個地球的人都與你意見一致,

完全不能接受別人的其他意見,

那,地球不適合你。

再者,你不需要去喜歡每一個人

而,我亦不需要被你去喜歡
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章contaxnikon » 11日 4月 2009年, 06:39

zodiac 寫:既然冇權去批評人, 又有咩權批評呢啲批評個course既人?

如果食野例子有問題, 而問題系因為我地系唔夠creative就唔可以批評, 咁換個角度睇, 我地唔系批評學生, 系講緊個course同呢啲嘩眾取寵既標題, 我唔系教書既, 唔系做教育呢行又唔系marketing, 咁我地有資格教學方法有問題.

非常有道理。

姑勿論樓主用詞如何,樓主既用詞都同"創意" 同教學方法/教學質素冇關~~~用詞只系一個人既談吐同文筆上既表達風格。

上面都有人講過,可能大陸人真系為份人工,

你話佢地六個月可以由零開始做到咁,我覺得冇乜問題丫,

系眼見比人狂插而抱不平,反而令我變左激進既異見份子~~haha~~~

而且樓主打從一開始已經表示左佢系抄,系中國版既hellgate.............

咁樣即系同你小學學中國書法,老師教你買字帖番黎跟住學,然後比其他人批評冇自己既書法風格一樣............

算吧,我是一個路見不平的small potato。呢個話題睇黎我都不能再參與落去
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 CG Works Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客