港產特技大作 - 機械俠 Poster

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章h2o » 1日 3月 2009年, 01:26

佢想一手摧毀香港 cg 行業 :(
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章sobig » 3日 3月 2009年, 16:14

大量的特技效果是該片最大賣點之一,代表亞洲頂級特技技術、曾擔任電影《功夫》等片特效團隊的香港先濤公司,為《機器俠》進行了超過一年的特效設計。據悉,該片是中國電影當中目前在特效制作上投入成本占總成本比例最高的一部電影。特效團隊用代表華語電影最高特效水准的特技效果來挑戰好萊塢尖端水平,勢必將為觀眾在《機器俠》中呈現出無與倫比的視覺效果。對於‘東方版變形金剛’這個稱號,導演劉鎮偉稱:‘我拍《機器俠》會盡量不去模仿《變形金剛》,我要做的是有中國特色的“俠”,是有中國功夫的機器人。’

http://news.sina.com.tw/article/20090226/1421455.html
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 3日 3月 2009年, 16:51

大量特技, 特效制作成本比例高, 代表華語電影最高特效水准的特技效果來挑戰好萊塢尖端水平.....

咁套戲有咩冬瓜豆腐, 佢可以完全將責任推哂比 香港先濤公司. 希望套戲收得啦, 如果唔系可能連尾數都收唔到. :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章zodiac » 3日 3月 2009年, 16:53

老朱等住收劉大盜既吹水之王蛋糕
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

文章soSmall » 3日 3月 2009年, 18:33

亞洲頂級特技

港人之光呀~
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章風之谷 » 3日 3月 2009年, 20:39

故事唔爛已經好開心@_@
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章contaxnikon » 4日 3月 2009年, 08:25

h2o 寫:大量特技, 特效制作成本比例高, 代表華語電影最高特效水准的特技效果來挑戰好萊塢尖端水平.....

咁套戲有咩冬瓜豆腐, 佢可以完全將責任推哂比 香港先濤公司. 希望套戲收得啦, 如果唔系可能連尾數都收唔到. :-|

比例高可能系因為總budget細............
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章stevenchan3d » 4日 3月 2009年, 10:25

ξ 寫:好期待!!! 劉振偉真系一個好天馬行空既大導演!!! 上一部系由menfond炮制既屎詩式突技巨注!!! 今次到centro發威了!!!

佢上一套都系 centro 做架......不過上唔到之麻......唉...... :roll:
頭像
stevenchan3d
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 4日 3月 2009年, 12:15

joke1joke 寫:
ξ 寫:好期待!!! 劉振偉真系一個好天馬行空既大導演!!! 上一部系由menfond炮制既屎詩式突技巨注!!! 今次到centro發威了!!!

佢上一套都系 centro 做架......不過上唔到之麻......唉...... :roll:

:oops: ...
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章ed209 » 5日 3月 2009年, 00:56

應該系講緊情LIN大性
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章siufei » 5日 3月 2009年, 22:40

sobig 寫:
joke1joke 寫:

:oops: ...

我想知詳情..
待業中
siufei
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 5日 3月 2009年, 22:52

其實唔系咩秘密, 只系一件"天真"既事件, 你睇邊個演員擔旗就知咩事...

http://hongkongfilms.mysinablog.com/ind ... Id=1383334
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章siufei » 6日 3月 2009年, 21:10

h2o 寫:其實唔系咩秘密, 只系一件"天真"既事件, 你睇邊個演員擔旗就知咩事...

http://hongkongfilms.mysinablog.com/ind ... Id=1383334

Miss鮑魚 @@"
待業中
siufei
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ed209 » 17日 3月 2009年, 14:52

http://www.cftvc.com/Article/2009/0308/dlxw3238.html

原來仲有一間喎, 但系點解有間叫5DS既公司做CG, 反而冇咗CENTRO既? :lol:
有冇知情人仕?
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章stantang » 17日 3月 2009年, 14:55

ed209 寫:http://www.cftvc.com/Article/2009/0308/dlxw3238.html

原來仲有一間喎, 但系點解有間叫5DS既公司做CG, 反而冇咗CENTRO既? :lol:
有冇知情人仕?

"5DS進軍電影特技第一季《機器俠》"
第一季咋喎,可能仲有第二,第三季喎! :mrgreen:
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客