cg人的發牢騷

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章wkin99 » 4日 2月 2009年, 09:39

[quote="ming426"][/quote]

我都好欣賞你咁有火,但看事情也不用咁兩極化,人點會像你說的猴子,d猴子無得選擇,也沒有全方位思考事物能力,但你同我都有,返一份工也不是人生的全部,在不同業界能出頭的人,也不是個個都可在自己份工上盡展才華,他們都要加幾倍精力,在工作以外的空間把自己的理念,抱負,才能展示,只要真系有料的,慢慢反過來影響返自己果行,我們不同於猴子,我地個籠是沒有門的,度門只在你心裡面 :roll:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章bc_ip2004 » 4日 2月 2009年, 18:56

final result 的好壞, 如果用太個人既觀點去評定你會去到邊都會有這種不滿, 除非有一日你系導演, 到時你可以做自己覺得好既動畫/電影, 但唔代表所有人(正正就是現在的你)都覺得好.

無野系完美無野系可以同時滿足所有人, 好既定義系在特定既環境, 限制下做出大部份人都滿意, 喜歡的事.

領導的架構如果可以滿足大部份人的要求, 那就是好, 就是好的作品, 團隊, 公司, 社會, 國家...

講到尾, 合則來不合則去, 你既不滿都只系來自工作環境, 不如你去第二間公司, 甚至轉行, 可能可以搵到你滿意的, 我們的確生活在籠子中但我們的籠子是沒有鎖的, 我們不是猴子, 可以選擇離開
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章kayei » 4日 2月 2009年, 19:55

我覺得新人同老手唔等於價值觀就有差異
有好多新人學識睇化都系好事,但唔等於佢地工作唔認真
而系讓自己爬得更高,將來就有機會發揮自己既實力

我諗樓主只系未明白喜好系非常個人性
理論同喜好系唔同,就算跟理論做野,唔等於就會放棄左喜好
工作要求跟理論做野,喜好呢D野咪留住比自己做個人作品再講囉
樓主偏向兩極化咁做人真系太辛苦。

如果你今日系做平面設計既話,我諗你比起做一個animator更多不滿
平面個邊競爭更大大,畢業生又一年比一年多,大細公司林林總總
又咪系要日日跟理論做野,睇老板頭,睇個客頭
無人唔想做設計師架,
但你只系人,唔系聖人,無百份百可以令別人都鍾意你既野架wor....

你既選擇可以好自由
你可以選擇今日向你上司比意見,亦可以選擇唔比,上FORUM發洩你既不滿 :roll:
其實大家都同你講緊同一個道理“工作上,你唔能夠改變人其他既喜好,也不可能全世界就曬你,為你而轉。這不是teamwork,是own work”
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

文章ming426 » 4日 2月 2009年, 21:13

我不認為判斷一件事"好唔好"只會系"個人喜好"

每個人對同一件事既睇法唔可能完全相同,不過所謂"准則"還是有的
特別是電影廣告這一類的傳統媒體,一直以來都有某套約定俗成的既有准則去判斷所謂好與壞

有些人總是以為導演好易做,"求其亂點人做野就ok"
將導演要求自己作出更改的事項稱之為"導演的個人喜好"
其實心裡想的是"我的作品本來就沒需要更改,導演要求作出修改純粹是他的個人喜好"
說穿了其實只是一種比較婉轉的自我誇大

>>>有好多新人學識睇化都系好事,但唔等於佢地工作唔認真;而系讓自己爬得更高,將來就有機會發揮自己既實力

......

學識睇化而去爬得更高?
咁不如直接d去擦老細鞋好過啦

沒有本事的人就總是很喜歡將上面的人看輕而去抬高自己

難道你以為只要能登上高位就代表可以"發揮自己的實力"嗎
掌握全局的經驗也是需要慢慢累積的
試問如果你一直只專注去build model,到有朝一日讓你升到做啊頭你又點去head人地render做得真唔真,motion做得好唔好呢

我之所以在這個論壇打這些長篇大論的東西,並不是說因為我在公司遇到不滿又不敢投訴所以在這裡發洩

我寫這些都是特地給"animator"們看的

這些都是我在這行業做了這一段日子後的感想
雖然可能大部分人不同意,但我始終堅持我的看法

我一再重申想說的就是:

動畫師們不要做機械, 盡量多一點爭取自己對於整個結果的參與性
雖然只是做cg那一part,不過導演,art direct,剪接他們的范疇我們都不可以不懂

不是說你做cg要去批評劇本,但至少你要理解你做的那個shot最後出來是要怎麼用

它們最終想要的效果是什麼, 為什麼這個shot雖要這樣改, 他們現在叫我做的是不是真正可以達到他們想要的結果
這些都是身為animator必須要反思的問題
ming426
討論區新秀
討論區新秀

文章luxoJr » 4日 2月 2009年, 21:45

其實我覺得呢行最主要既問題呢
好大程度系溝通問題

大家做得呢行, 好多都好有心, 都預左辛苦
香港地, 搵錢想要多不如做經紀
做動畫從來都唔系發達捷徑
講心多過講金, 公司無糧出, cut budget, 長期通頂都肯繼續支持, 為咩呢

我都同意樓主所講既應有態度
在份內事做好做妥之外, 都應該多方面,整體性地分析和學習的
但有時要找到可以把份內事做好做妥的人也很困難...
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kayei » 5日 2月 2009年, 01:40

你講得巖,ANIMATOR系唔止專注一part黎做
而新人好多都會比較鍾意某一part自己在行/喜歡來深究
咁系好常見既事。

正正社會就是缺少某些專業
這正是樓主你第一篇所說“政府的創意工業”的失敗
但系creative亦正如marco大所講
系構思好再由art sence篩選適合的出來用

爬得更高你認為真的是指職位上嗎?這是指再技巧再更好
能夠真正可以發揮自己的水准,你認為新人這種能力就能做到?
如果永遠不去逼自己爬上更高的水平,一直只安於現在
又怎能在機會來到的時候作好准備?
我要澄清一下“發揮自己的實力”唔等於用權力去控制一切

機會永遠系自己比自己,要進步永遠都系靠自己
唔好黎到先准備,呢樣正系我想講既野。
部份新人欠既系“長遠目光”
但求一日能過到一日,套野變成點,唔系好想理。
呢個大概就是你既意思吧?

我們要反思的不是技術上的問題,而是一種態度
社會夾雜左這麼不同的人,又怎可能單靠導演一句改,全世界就能配合?

所以“溝通”永遠是在任何工作都來得重要
一個人可以好蠢,要學好耐野,唔等於佢無反思,無努力過架嘛?
如果連導演為什麼要這樣改也不清楚,一怪自己領悟不足,二就是根本沒有好好溝通過,試問在team入面完全零溝通,最後還可以做到完整的結果嗎?
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客