繪圖卡同gamer card差得遠嗎???

一切有關顯示卡的消息及討論

版主: Cyber Oxygen

繪圖卡同gamer card差得遠嗎???

文章jacky1987hk » 4日 1月 2009年, 20:16

我想問繪圖卡同gamer card差遠嗎嗎???

fx1700同firepro 3750~夠用嗎????
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 4日 1月 2009年, 21:58

fx1700 :o

你依家系咪做緊電影 or arch 既 job? 我屋企都只系用 fx 570 咋......
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章jacky1987hk » 4日 1月 2009年, 23:13

c兄你咁勁都系用fx 570.........
咁我e d真系打機卡都夠用~.~

系咁ge~我之前用particle功能做左一個動畫~~
例如我做左50格~~
我想咁佢其中一格preview下先~~~
要等成幾個字~先load到~.~

我用緊8600gt~~~
c兄~我咁ge情況~~~你會建議我用一張咩卡比較好~.~
因為我都無咩錢架咋><
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jacky1987hk » 6日 1月 2009年, 18:51

fx570 幾錢??
ati card好定nvidia 好??
因為我見ati好似勁d~~
但系如果用maya~邊只牌子好d????

邊只卡最抵用呢????
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 6日 1月 2009年, 18:57

FX570 $1500 左右.... 但真系打唔到機

以前 ati card 對 openGL support 唔系咁好, 但依家應該冇問題, 不過我咁多年都系用 n 牌, 比唔到 comment 你....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章jacky1987hk » 6日 1月 2009年, 19:06

其實我都煩緊唔知應該買咩卡~.~
繪圖卡又真系好貴~~~但系買張打機卡果d~又唔知巖唔巖用~

如果買ati卡比起差唔多價錢的fx570勁d~
http://ati.amd.com/products/firepro/specs3750.html

但系maya官網就應該建議n卡~.~

好難念~.~

唔該c兄你先
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jacky1987hk » 8日 1月 2009年, 13:03

咁我想問如果maya用fx570勁d~定gtx280勁d~一張繪圖一張打機~~~
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ed209 » 8日 1月 2009年, 13:53

9600GT 咩都夠
買card最好都系買nvidia, driver 冇咩多鑊氣
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章jacky1987hk » 8日 1月 2009年, 14:40

8600gt和9600gt甘得遠嗎~~
因為我怕差得不遠會不夠用~~~
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 8日 1月 2009年, 16:03

我覺得新d 穩陣d.... 我有部上網機行 8400GS, run 2008 都 ok, 但 run 2009 就多 display error
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章jacky1987hk » 8日 1月 2009年, 16:21

h2o 寫:我覺得新d 穩陣d.... 我有部上網機行 8400GS, run 2008 都 ok, 但 run 2009 就多 display error

姐系買d新d ge打機卡??
其實我都有2000蚊預算~~
都買到fx570~~但系唔知買gamer卡好定繪圖卡好~

你用fx570試過唔順嗎????
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ed209 » 8日 1月 2009年, 16:44

jacky1987hk 寫:8600gt和9600gt甘得遠嗎~~

除非你好care 打機有非常非常高fps , 如果唔系 9600gt已經好夠. 我自己同朋友搵食都系用佢, 一樣冇問題. cuda, phyX 一樣有support. 就算一般新game用9600gt都唔失禮.
如果唔打機,無謂曬錢買280之類, 又大食又熱, 最主要都系得物無所用,用d錢買其他野好過.
至於quadro 定 打機, 再唔信既上cgtalk search返d舊post睇
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章jacky1987hk » 8日 1月 2009年, 17:30

ed209 寫:
jacky1987hk 寫:8600gt和9600gt甘得遠嗎~~

除非你好care 打機有非常非常高fps , 如果唔系 9600gt已經好夠. 我自己同朋友搵食都系用佢, 一樣冇問題. cuda, phyX 一樣有support. 就算一般新game用9600gt都唔失禮.
如果唔打機,無謂曬錢買280之類, 又大食又熱, 最主要都系得物無所用,用d錢買其他野好過.
至於quadro 定 打機, 再唔信既上cgtalk search返d舊post睇

我睇左d old post唔系好搵到~quadro好定打機
可唔可以比條link我呢~c兄><thx a lot
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 8日 1月 2009年, 18:01

如果你完全唔打機咪買 quadro 咯, 心思思想打下機玩下既話, 9600GT 啦
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章ed209 » 8日 1月 2009年, 21:00

jacky1987hk 寫:
ed209 寫:

我睇左d old post唔系好搵到~quadro好定打機
可唔可以比條link我呢~c兄><thx a lot

咁就真系奇, 我用search 搵到一大堆.. anyway, 如果search 打quadro ,gefroce 咁都搵唔到, 而你又咁驚geforce有問題, 咁我都幫你唔到, 一於買quadro就好, 行3d一定冇咩問題. 最多都系打唔到機.
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

下一頁

回到 Graphic Card News & Talk

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客