請問各位 CGers 年薪系幾多?

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

請問各位 CGers 年薪系幾多?

待業
38%
$36,000 或以下
7%
$36,001 - $80,000
6%
$80,001 - $120,000
15%
$120,001 - $180,000
15%
$180,001 - $240,000
9%
$240,001 - $360,000
6%
$360,001 或以上
4%

總投票數 : 305

文章h2o » 3日 1月 2007年, 19:50

linman 寫:系咪唔識3D 好難入行呢....?
我淨系識畫2D野 :(

睇下你做咩位, 做 design, matte paint, compositing 唔駛識 3d, 我指唔駛用得叻, 始終做呢行你知人地 3d 點做, 合作會易d.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章purehay » 11日 6月 2007年, 13:09

認識多些3D的基本用語都很重要, 雖然未必親手去用, 但會
與同事或同行容易溝通. 好似"Extrude"咁, 如果不懂這術語
的話可能會講成"加D野" , "整多個野"等等..... 會令人不明
白和誤解. 不過放心, 慢慢學. :wink:
頭像
purehay
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Dxxk Mx » 26日 7月 2007年, 05:09

為了實現兩年半前的承諾, 以下為各職級的人工范圍:

CG Trainee (好像只有 i 記先有)
$3,000

Junior Animator
正常為 $6,000 - $7,000 (c 記有 $8,000 左右架, 不過會突然炒人)

Animator (過了試用期就是 animator, 所以周街都有)
$7,000 - $15,000

注意: 每間公司人工及個人際遇不同, 不能盡錄

Senior Animator (通常年資達 4年以上, 但有老細會胡亂升人上 senior, 不過 salary 都無加, 呃呃小朋友的把戲)
$15,000 - $18,000

Department Supervisor
$18,000 - $25,000

CG Supervisor
$25,000 - $30,000

Director
$30,000 以上

Boss
收入無法估計

一本便利 吹水唔抹咀, 唔好信!!

另外以年資算的話...

0年 經驗 $7,000
1年 經驗 $8,000
2年 經驗 $9,000
3年 經驗 $10,000
4年 經驗 $12,000
5年 經驗 $15,000
6年 經驗 $18,000
7年 經驗 $20,000
8年 經驗 $22,000

我相信大家都會發現頭3年升幅很少, 4-6年會升得最快, 之後又會慢下來.
以上列表只是平均數, 真正反映人工都是以實力為主, 現在有很多不自量力的 junior 要求加人工, 但又不清楚自己的實力, 井底蛙... ...
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CG_御宅族 » 26日 7月 2007年, 11:49

阿Dxxk Mx (或者呢, 唔介意我叫你"偽"Dick Ma)

你對Dick Ma 出 DVD有咩野感想丫?因為呢呢個消息呢都出左成四五日啦...都引發唔到有如當年的激烈討論...我都有D意外....唉有D悶...最近期既都系有人話佢系Raman hui個event 出現...又剩系談論一下佢既步行姿勢有幾型...CG討論又欠奉....

我覺得呢佢就算幾叻都沒用...因為大家都會扮唔知同埋唔會去報道佢既正面野...真系"好事不出門"...

或者你可唔可以以"偽Dick Ma"既身份...去滿足一下我地呢D讀者的要求去模擬代表佢講幾句滿足下我地呢D閒人呢?

我呢而家都幾佩服佢架, 此路不通兜一個大彎都可以做到咁.呢排我睇TVB"大國崛起"呢狄娜有一句哲理講得好..話"報復"呢..系做一D敵人唔會做而你會做既野..而當你成功左之後人人都大跌眼鏡...呢一種先系最上乘的報復方法...

我諗呢你既出現都系因為Dick Ma成功左你先至出黎現身者...唔好用什麼"兩年半前的承諾"做幌子了...想借人地名氣上位都唔系用D咁不設實際既方法.節省少少啦.學其他人咁"詐唔知", "努力做好呢份CG"就算了.(又或者去偽下Sxxxxxx Mx, Rxxxx Hxx 呢D會比扮Dick Ma去上位會更加實際)
CG_御宅族
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 26日 7月 2007年, 15:28

CG_御宅族 寫:我覺得呢佢就算幾叻都沒用...因為大家都會扮唔知同埋唔會去報道佢既正面野...真系"好事不出門"...

你...原來系 Dick ma ..

你覺得佢"叻".既定義系乜 ? 上過雜志訪問 ? 定系出過 DVD ?
其實佢系Production上 做過d乜 ?
我好有興趣想知..

pls let me know DICK MA or his fans
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CG_御宅族 » 26日 7月 2007年, 16:28

mUser 寫:
CG_御宅族 寫:我覺得呢佢就算幾叻都沒用...因為大家都會扮唔知同埋唔會去報道佢既正面野...真系"好事不出門"...

你...原來系 Dick ma ..

你覺得佢"叻".既定義系乜 ? 上過雜志訪問 ? 定系出過 DVD ?
其實佢系Production上 做過d乜 ?
我好有興趣想知..

pls let me know DICK MA or his fans

學Adam Cheng 話齋: 呢個永遠系一個............"謎".. 我反而懷疑Dxxk Mx 其實系"俠記"..
CG_御宅族
討論區新秀
討論區新秀

文章liarliar » 26日 7月 2007年, 17:41

CG_御宅族 寫:...又剩系談論一下佢既步行姿勢有幾型...

唔怪得早幾日見到出dvd o個個post張相咁熟口面啦
但系唔同o既行為同CG有咩影響呢?
愛人難,我肯學,定能愛下去!
liarliar
討論區新秀
討論區新秀

文章stantang » 27日 7月 2007年, 17:52

100% real salary list from the big studios in US. :mrgreen:
The numbers are in USD/year.

http://www.cgchar-animation.com/content/view/384/9/

PIXAR / ANIMATOR / 60,000
PIXAR / LAYOUT ARTIST / 90,000
PIXAR / TD / 69,700
PIXAR / ANIMATOR / 73,000
PIXAR / TD / 85,313
PIXAR / SOFTWARE ENGINEER / 110,000
PIXAR / ANIMATOR / 110,024
PIXAR / TD / 108,194

DW / SOFTWARE DEV / 76,898
DW / VIS FX SUPE / 176,800
DW / ANIMATOR / 102,066
DW / ANIMATOR / 121,576
DW / LIGHTER / 101,581
DW / CHAR TD SUPE / 156,000
DW / MODELER / 114,400
DW / HEAD OF LAYOUT / 105,000

SONY / TD / 131,040
SONY / TD / 112,320
SONY / ANIM SUPE / 130,000
SONY / SENIOR TD / 112,320

More:
ILM / Lead Digital Matte Artist / 99,465
Lucasfilm / Senior animator / 115,000
Lucasfilm / Lead modeler / 110,000
DD / TD / 70,395
DD / Digital Artist / 135,850
最後由 stantang 於 4日 8月 2007年, 09:06 編輯,總共編輯了 2 次。
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章風之谷 » 4日 8月 2007年, 03:16

坦白講....

我覺得人地pixar 的animator....

已經超過好多香港的所謂Department Supervisor
(我指好多....唔系所有)

我唔系估....
而系接觸過

......試問....我地系唔系真系有反省過自己的能力呢?

------------------------------------------------------

到底還剩下多少個有心的animator?
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章macrossmo » 9日 6月 2008年, 12:19

風之谷 寫:坦白講....

我覺得人地pixar 的animator....

已經超過好多香港的所謂Department Supervisor
(我指好多....唔系所有)

我唔系估....
而系接觸過

......試問....我地系唔系真系有反省過自己的能力呢?

------------------------------------------------------

到底還剩下多少個有心的animator?

個post做既野唔同........難道球員體能同技術都好過教練,就話個球員超越左教練咩.....
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章wkin99 » 9日 6月 2008年, 16:09

咁CG行,除了ANIMATOR 這條直線發展,都還有很多非ANIMATOR 崗位,請問有無研究過,
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jordy » 13日 6月 2008年, 02:42

待業最多 :lol: :lol:
走在不見盡頭的森林裡 人總會有焦急、傍徨、 不安、孤獨的感覺, 人們啊!! 用最大的決心和誠意, 去走過生命中幽暗的森林吧!! 前頭可能有更大的深谷險峰, 但也可能是甜美的果實, 無論是什麼, 也是生命中的一段激蕩迂回的插曲。
頭像
jordy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 13日 6月 2008年, 03:31

freelancer 報稅..... 大部分都報失業 la :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章johngalliano » 25日 6月 2008年, 10:19

macrossmo 寫:個post做既野唔同........難道球員體能同技術都好過教練,就話個球員超越左教練咩.....

教練又點同做工,球隊打得唔好可以即炒,...但系唔夠料的上司好難炒,間間公司都系咁架喇。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章HammerChugoh » 28日 6月 2008年, 00:56

留意美國稅率比香港高。

比如人工以外既花紅,要同布薯兩份分,tax rate 差唔多50%
Houdini, please do the magic.
www.cgwiki.jot.com
HammerChugoh
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客