Modo201將於5月推出

各Modo 用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: ed209

Modo201將於5月推出

文章ed209 » 7日 5月 2006年, 01:46

Brad Peebler透露 modo201會於5 月推出.

圖檔
圖檔
圖檔
圖檔

-------------------------------------------------------------------------------

下圖顯示8百萬個以上polygon, 即使有GI(應該沒有texture , "特別"shader), 一支area light, rendering時間約4m45.1s (4 threads)

圖檔
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 25日 5月 2006年, 11:50

出左 lor, 可以即刻買, 即刻 download :mrgreen:

http://www.luxology.com
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章pazu » 26日 5月 2006年, 01:02

你有性趣試玩嗎
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 26日 5月 2006年, 01:23

原本以為佢只系 modeling tool, 所以冇理過, 不過依家見佢既 rendering 唔錯.....有d 心郁郁 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章pazu » 26日 5月 2006年, 23:01

h2o 寫:原本以為佢只系 modeling tool, 所以冇理過, 不過依家見佢既 rendering 唔錯.....有d 心郁郁 :lol:

仲有paint, 遲d有埋animation 同particle. 8)
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章THEKING2078 » 27日 5月 2006年, 04:18

pazu 寫:
h2o 寫:原本以為佢只系 modeling tool, 所以冇理過, 不過依家見佢既 rendering 唔錯.....有d 心郁郁 :lol:

仲有paint, 遲d有埋animation 同particle. 8)

我都有睇過paint效果?和ZB?差不多(但我未試過)但D質感望落去?真系不錯??仲好似好D添??

paint已經超越LW?再加animation 同particle???咁LW咪要行開一邊??? :(
本來是一家?相煎何太急
HELLO
頭像
THEKING2078
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 27日 5月 2006年, 15:36

THEKING2078 寫:
pazu 寫:

我都有睇過paint效果?和ZB?差不多(但我未試過)但D質感望落去?真系不錯??仲好似好D添??

paint已經超越LW?再加animation 同particle???咁LW咪要行開一邊??? :(
本來是一家?相煎何太急

距離越來越大了, 雖然lw9加了很多新功能.
modo 的 sss比想像好得多了, renderer即使開了gi 也很快.
至於interactive previewer就始終都系fprime強得多. 不過modo既可以獨立睇某channel.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章THEKING2078 » 28日 5月 2006年, 05:13

睇某channel的意思是什麼?我不是太明?
早3星期到?睇示范短片??真系睇得出D previewe唔錯?(我意思系在LW未PF previewe?)fprime早就在其它3D previewe超班 :D了?
:D 仲有我想問系你系米某討論區用Paz11的人呀?
HELLO
頭像
THEKING2078
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 28日 5月 2006年, 06:33

你可以獨立睇例如diffuse, specular, sss, shadow.,etc, 好有用架, 有D似G2以前個preview system.

FPRIME既速度系超班, 可惜quality就唔算超班, 如果開mc bounces大d, 就慢到爆.要render 到好似maxwell既quality, 一樣慢到嘔(所以有人話maxwell其實系計得好快, 只系因為計個方法唔同,計多好多野), 而且亦唔夠maxwell咁靚

至於你講個paz11 :?: , 我就唔知系乜水. 講過d咩, 咩forum黎架? 唔系系膠登嘛? 膠登個名唔會講出黎既, 太危險啦 :lol: 如果想要講人(開人個名), 都系留o系pm講好啦. 無謂公開講人:wink: 講開又講,近來呢有個名又系paxx, 都唔系我黎.有d人開頭睇錯以為系我, 好容易估到系邊個, 我諗應該系一個香港人黎既. 8) 睇佢出d post就知 :lol: :lol:
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章supercat7xx » 30日 5月 2006年, 15:09

都唔平啊~! 都要幾千銀.
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 Luxology Modo

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客