攝影討論交流!

[連結] 任何自拍或參考照片作品
嚴禁連結 "不雅/色情/鬼異/可怖"的照片

攝影討論交流!

文章S'tephen » 24日 11月 2005年, 01:52

圖檔
城門水塘 ■ original jpg( 3.089mb LARGE FILE )   |■| QTVR

圖檔
studio of photo retouching's visit     |■| QTVR

圖檔
城門水塘 ■ original jpg( 3.089mb LARGE FILE )  ■ top view |■| QTVR

自己 寫:死機後第一幅作品!希望原圖,大細適中,合大家用作環境反射貼圖啦!
最後由 S'tephen 於 31日 7月 2006年, 17:54 編輯,總共編輯了 8 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

old

文章S'tephen » 24日 11月 2005年, 02:03

舊作: > Panorama Photos 1.3 <
      total 15 items.

├■--奧運站碼頭  |■| QTVR
      ├■--參觀插畫工作室 |■| QTVR  (●) 工作室網址
      ├■--參觀攝影工作室 |■| QTVR
      ├■--灣仔 |■| QTVR
      └■--皇後碼頭 |■| QTVR

├■--教會 |■| QTVR
        ├■--巴士上層  |■| QTVR
        ├■--迪士尼車站  |■| QTVR
        ├■--迪士尼水池 |■| QTVR
        └■--迪士尼大門 |■| QTVR

├■--在家中 |■| QTVR
          ├■--中環區  |■| QTVR ■ top view
          ├■--立法局  |■| QTVR
          ├■--海運大廈  |■| QTVR ■ top view
          └■--理工  |■| QTVR

最後由 S'tephen 於 17日 5月 2006年, 11:36 編輯,總共編輯了 6 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章crazylo » 24日 11月 2005年, 22:24

:o Nice photos!
Use camrea ? I never do it before~
How to do it?
crazylo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 25日 11月 2005年, 01:48

crazylo :D 方法以用私人訊息發出。 :wink:

謝謝捧場! 我會不停地 update photo,每次update是2.2 跳上做2.3,如此類推!
希望日後大家賜教賜教!
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章snakeharold » 17日 5月 2006年, 00:06

點解可以睇曬成個工作室o既?
系pano之後, 將d相整造個movie檔?..跟住...
系關部camera事?
snakeharold
討論區新秀
討論區新秀

文章S'tephen » 17日 5月 2006年, 11:40

我的相機:圖檔 ,或任何魚眼鏡都可以!

1. pano 合成
    http://www.cgtechniques.com/tutorials/makepano.php
  2. mov檔輸出
    http://chinadv.com/yszz/swtj/200503/2332.html
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 17日 5月 2006年, 13:24

好有趣呀,好正,貼多D啦。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 18日 5月 2006年, 01:53

呵呵!

有六十多個,無聊到新年時、三代同堂的團年飯。

參觀工作室,平常上堂的時間都有。 :wink:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 20日 5月 2006年, 02:12

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 20日 5月 2006年, 22:36

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stevenchan3d » 26日 5月 2006年, 18:06

我都好想學下點整啊......
可唔可以教下我呢 ?
我有魚眼鏡的.....系咪要 d 特別的腳架呢 ~?
頭像
stevenchan3d
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章貓丁 » 26日 5月 2006年, 18:15

S'tephen 兄
請問牛棚入面e家可唔可以影相?
因有朋友話如入面無公開展覽and唔系租戶,守衛哥哥唔准街外人入去and入面唔准影相。
貓丁
討論區新秀
討論區新秀

文章S'tephen » 26日 5月 2006年, 19:27

joke1joke 寫:我都好想學下點整啊......
可唔可以教下我呢 ?
我有魚眼鏡的.....系咪要 d 特別的腳架呢 ~?

好碎咁自己寫左d野,頭頭尾尾全部看曬,希望你會明啦!

前期到後期的流程,未加注解,只得圖,未整好。
[flash width=800 height=261 loop=false]http://61226.com/Untitled-2.swf[/flash]

動畫中的合成,可用一個 java program 做到
http://www.cgtechniques.com/tutorials/makepano.php
圖檔

之後系photoshop 到用這個 filter。
圖檔

頂與低產生的圖層! 作用如下。
圖檔
之前有一個小三角!
圖檔

qtvr 輸出,是用 max7 做
參考: http://chinadv.com/yszz/swtj/200503/2332.html
我作的示范: http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?p=40067

建議用腳架,日後玩得多,手持都可以。 :mrgreen: 好即興!
最後由 S'tephen 於 27日 5月 2006年, 13:15 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 26日 5月 2006年, 19:47

貓丁 寫:S'tephen 兄
請問牛棚入面e家可唔可以影相?
因有朋友話如入面無公開展覽and唔系租戶,守衛哥哥唔准街外人入去and入面唔准影相。

好大只字話唔俾影,但d保安無叫我唔好影!我估影下牛棚d屋唔會太大問題呱!
入面d展覽影唔影得唔知,我估最好唔好影入面d展覽!

個別例子,我估牛棚是禁止“私影”的! :mrgreen: (私影意思系... google 自己找一找。)
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章貓丁 » 27日 5月 2006年, 00:58

S'tephen 兄 :

Thanks...
明白明白...我都只系想影o下的建築物...
入面d展覽要尊重展覽單位都唔會影相...
and我都未必有興趣影 :mrgreen:
貓丁
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 Photograph Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客