Introduction to C & C++

有關 Effect - Dynamics , Particles , Fluids 等技巧討論

版主: vectoreffect

文章陳根 » 24日 4月 2006年, 23:25

pazu 寫:睇黎大家都好熱情奔放全情投入,對programming真系好有heart
為咗回饋大家, 再一次為大家搜羅古靈精怪東南亞cg界豪語錄

當然都系唔好離題, 都系c/c++, 有性趣既朋友,可以改良一下, mel都用得到!

#include <3d進行曲的前奏.h>
#include <可塑性.h>
#include <第一次做不是重要地話俾人知我有幾叻.h>

一個天才 main( void )
{
char *天才;

string = malloc( 255);
if( 天才== 你)
printf( "實質我都唔系咁肯定自己系靚唔靚仔,有人贊有人彈\n" );
printf( "被串個樣唔好,總好過俾人串Maya技巧唔得\n" );
else
{
printf( "自己肯定自己系有天份的\n" );
free( brain);
printf( "i''m freed\n" );
}

return 0;
}

嘩,去得咁盡 ? :o :o :o :o :o :lol: :lol: :lol: :lol:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章leeho » 24日 4月 2006年, 23:38

:wink:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章EricLo » 24日 4月 2006年, 23:41

pazu 寫:睇黎大家都好熱情奔放全情投入,對programming真系好有heart

當然都系唔好離題, 都系c/c++, 有性趣既朋友,可以改良一下, mel都用得到!

#include <第一次做不是重要地話俾人知我有幾叻.h>

{
char *天才;

if( 天才== 你)
printf( "實質我都唔系咁肯定自己系靚唔靚仔,有人贊有人彈\n" );
printf( "被串個樣唔好,總好過俾人串Maya技巧唔得\n" );
else
{
}

return 0;
}

return 0;

難度就是結果.... :lol: ?
Challenge Everyday!!
明天會更好!!
頭像
EricLo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 24日 4月 2006年, 23:57

Vantage 寫:
話時話, 想請教一下之前個"噴飯"系咪以c來做基礎?

講返我都系睇水哥個 debugger先估jar, 不過驚debugger有錯,因而驚估錯, 所以唔敢講

唔知喎, script冇咩學過, 頂多以前工作上有需要用過o下vbscript同java scipt. bsh同csh都摸過嚇, 不過咩都唔記得曬
學python都好架,好多請td既工都要識python.
最後由 pazu 於 25日 4月 2006年, 00:09 編輯,總共編輯了 2 次。
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 25日 4月 2006年, 00:01

陳根 寫:
嘩,去得咁盡 ? :o :o :o :o :o :lol: :lol: :lol: :lol:

原諒我咁率直, 都系只怪太認真累事.:lol:
有好多地方都要等大家debug.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 25日 4月 2006年, 00:05

EricLo 寫:
return 0;

難度就是結果.... :lol: ?

睇造化啦,鬼叫一開始declare咗個interger咩 :lol: :lol:
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cheungcheung » 25日 4月 2006年, 00:21

等我拿拿聲去廁所compile嚇, 增強下 "tae捻"先
頭像
cheungcheung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Wolf » 25日 4月 2006年, 00:49

cut
最後由 Wolf 於 25日 4月 2006年, 19:04 編輯,總共編輯了 1 次。
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章Wolf » 25日 4月 2006年, 01:07

cut
最後由 Wolf 於 25日 4月 2006年, 19:04 編輯,總共編輯了 1 次。
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 25日 4月 2006年, 01:26

> C/C++完全冇GUI嘅concept。
> 亦冇Prolog的邏輯程式概念

e..... 又系喎, 冇諗清楚添

要再努力d 先得.... return 0;
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章pazu » 25日 4月 2006年, 01:29

銀行等大機構行咗咁多年,data咁多,要放棄sql睇黎都冇咩可能.
所以oracle就真系有排都唔洗死.
c/c++就好多software都啱, sdk好多都系c/c++ , script又系c-like.
就算寫renderman shader都啱洗.學c/c++冇乜蝕底.
學c/c++, 點都或多或少奶過pointer野, 麻煩野但又系好野.推介睇睇呢本Pointers on C, 當年有d拗頭都系成日去libraray借呢本,幾乎keep住成年.
唔想玩pointer, 可以用java, 又有swing.不過硬系唔鍾意java.
學language 算系易學難精, 反而algorithms就難搞, 大家做同一樣野, 有人個program 可以好快計到個result, 又人個program就又食ram又多bug.
kd-tree, bst讀書時就要學要寫,反而做野都系做d簡單野,冇咩接觸過,應該有現成,唔洗自己寫,但系起碼要知佢做咩.
如果要玩埋dynamics同寫shader, 要識physics,如optic,motion.,etc就真系唔少得.
不過就真系要諗為咩而學,學咗太多又未必有用, 到最學本末倒置(如果系想玩3d), 冇時間IMPORVE 3D咁就唔好喇.

有錯請指教.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 25日 4月 2006年, 02:02

你唔鍾意 java 系覺得慢定系唔 user-friendly?? 不過 java 對 3d 又冇咩用......

依家 hardware 發展驚人, GPU 地位越黎越重要, Nvidia Cg 都值得留意下....又系 C-like

講番你個簽名, 成就系自己爭取, 工作系要自己努力, 經驗系由歲月累積, 評價系功績既見證, 天份系人地肯定的!! :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Wolf » 25日 4月 2006年, 10:56

cut
最後由 Wolf 於 25日 4月 2006年, 19:04 編輯,總共編輯了 2 次。
Wolf
討論區主持
討論區主持

文章FantasyFCS » 25日 4月 2006年, 11:36

其實我覺得學program (c++ 又好..java 又好...咩都好..) ge 基本concept 唔難...
最難系點做好OO 同optimization ge 問題...
要方便maintenance 又要run 得快, 食men 少
真系少d 心血都唔得....

一般寫software 只系得2,3成時間寫code...
其他時間都系寫plan 同 doc...
GPU Computation
讀埋依科就考慮上定唔上了...
FantasyFCS
討論區新秀
討論區新秀

文章FantasyFCS » 25日 4月 2006年, 11:44

{
char *天才;

if( 天才== 你)
else
{
}

return 0;
}

emem...
string = malloc(255)
可能有問題...
而且又無free..會memory leak..

另外
brain 未malloc 未declare 就free..
會炒的...

正確用法
int *ptr = malloc(sizeof *ptr);
free(ptr);

:D
GPU Computation
讀埋依科就考慮上定唔上了...
FantasyFCS
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 ■ Effects

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客