我見到 cgvs 2006

All About the Competition
有關比賽問題及注意日期

文章S'tephen » 15日 3月 2006年, 21:25

pazu 寫:
wkin99 寫:
CG_御宅族 寫:如果攪比賽不如搞個localize睇下...如果唔系 D 獎品又系益哂D同胞....(唔系歧視丫, 相反我系褒獎同胞的技術水平丫.)

與其話香港既CG教育點唔好, 亦都要問下自己有冇擺effort 落去令自己進步. 如果比較之下相形見黜, 首先要好好檢討下自己先. 唔好得個"賴"字.

要限地區性,我就十萬個不贊成,如果自己友真系太弱,就更加要外來人沖起下,咁本地D低調高手先會出招。

香港是個快餐文化社會,叫個立志成為動畫師的年輕人,花十年八載打好個美術底,再學各樣理論,再再學Maya呀Max呀,我想萬中無一兩個!

總之十二堂學完一個軟件就最正啦。 :!:

咪系, 如果唔系國內同胞, 上年全部只靠本地友, 見得人既有幾多個?就算有十個廿個, 都系算吧啦.
本地唔系無勁人, 只不過好多人都要搵食, 就算得閒d, 都唔系個個都仲肯又花時間o系cg. 鬼佬website攪咩咩challenge, 都唔系只限美國佬啦. 何必攪到咁肉酸, 驚自己唔夠人勁.

想close up 香港作品的話,除了localize。

比較可行的方案是除了三甲獎外,另設“香港區優秀獎”。

不竟獎賞比封建更有厚度,重賞之下必有勇夫。

上次的季軍不是香港人嗎?我不覺得香港是這麼差。

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章pazu » 15日 3月 2006年, 21:44

S'tephen 寫:
想close up 香港作品的話,除了localize。

比較可行的方案是除了三甲獎外,另設“香港區優秀獎”。

不竟獎賞比封建更有厚度,重賞之下必有勇夫。

上次的季軍不是香港人嗎?我不覺得香港是這麼差。

想點重賞? 一百大板夠唔夠? 你估搵sponsor好容易?分分鍾人地自己出錢出力, 人地有咩著數,你估人地一年賺幾百萬? 嚇嚇都講要為獎品參加, 咁慳d番d時間唔好, 用參加既時間, 做多份job都番曬黎, 仲系收cash有咩唔好. 諗嚇人地點解要有獎品啦. 又諗嚇自己參加既主要原因系咩.

睇清楚, 我冇講上年參加既香港人一個掂既都冇. 我諗我唔系成到講1999呱 :lol: :lol: 成日俾人問我up咩春
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 15日 3月 2006年, 21:58

:-? 攪咩 .......講講嚇去左對面海咁款 :-? 有人激勵 , 有人淋水 , :cry:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 15日 3月 2006年, 22:08

致:pazu  :)

我覺得比賽同job之間,有很大的差別了。

先不談論獎品同金錢這些“回報”的問題。我覺得...

job 系做緊人地的idea,idea好死的job 都仍然要做,收人錢就是責任

相反 比賽 系做返自己idea 的作品,回報系咪金錢比較是次要的事。

比賽唔系為贏錢,系為贏名,而且有些人本身覺得做返自己idea 就等於贏左。

我相信工作緊的人會明白我想說什麼。

只要你唔enjoy 個game,

你都會覺得落場比賽的人是很白癡、做埋d無聊野。倒不如接多個job好過啦!

ps而且唔好強加自己意思解釋我所說的說話,顯然我會覺得你好無風度!

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 15日 3月 2006年, 23:34

job 系做緊人地的idea,idea好死的job 都仍然要做,收人錢就是責任

9唔答8, 你系唔系又系有病? 你可唔可以睇清楚先REPLY?
我講做JOB系講好似你呢d只系為咗獎品就不如唔好參加,唔系叫人去做JOB唔好比賽.

回報系咪金錢比較是次要的事。比賽唔系為贏錢,系為贏名

真系癡得好雲循, 我之前咪就系叫你諗嚇比賽系為咩, 系你自己不斷話要 咩獎品, 又為重賞之下點點點, 而家又話回報系咪金錢比較是次要的事.
明串你, 就算送獎品系層樓, 關而家既你咩事.

我相信工作緊的人會明白我想說什麼。

你睇番你自己D POST, 有幾多人講過唔知你UP咩. 你o系呢行又有咩經驗, 點解
工作緊既人會明白? 點都有一個o既,就系cgv 個吉祥物. 紅磚大學真系多得你個奇才唔少, 上次出咗個宣傳大王都仲唔夠. 而家仲有埋你, 真系絕配

只要你唔enjoy 個game,你都會覺得落場比賽的人是很白癡、做埋d無聊野。倒不如接多個job好過啦!

你都幾鍾意亂屈. 你自己想做白癡, 相信呢到無人阻你

而且唔好強加自己意思解釋我所說的說話,顯然我會覺得你好無風度!

又系9唔答8, 唔知你想點, 同風度有咩關系.同你顛就嚇你講風度都, 都要睇睇對手系邊個. 叫人唔好強加自己意思解釋你所說的說話, 你自己思覺失調亂諗亂屈, 之後又要人地唔好講你歪曲人地既意思, 仲要拿埋彩, 你系唔系想搏呢度上黎睇既行內人知道cg界有你呢件奇葩既存在?你一早做到啦 , 以後同你師兄一樣, 唔洗portfolio, 唔洗cv, 間間公司都已經識你啦, 你個朵早就系人到識. stephen瘋.
唔好解釋, 要解釋你就好無風度,學你既
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 16日 3月 2006年, 00:32

pazu 兄

唔好勞氣,大家傾下計o者,種咩因得咩果,你勞氣咪傷自己身,我上次比"香港人"單野激到我暈,自此知道響度有大把"有料"之人響度高談偉論,孰真孰假,有料無料,世間自有公論,千祈唔好激親自己呀。

* 仲有,我講呢堆野,只系唔想有見地o既人一怒而去,咁絕非網民之福啊。 :wink: :wink: :wink:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章pazu » 16日 3月 2006年, 00:59

陳根 寫:pazu 兄

唔好勞氣,大家傾下計o者,種咩因得咩果,你勞氣咪傷自己身,我上次比"香港人"單野激到我暈,自此知道響度有大把"有料"之人響度高談偉論,孰真孰假,有料無料,世間自有公論,千祈唔好激親自己呀。

* 仲有,我講呢堆野,只系唔想有見地o既人一怒而去,咁絕非網民之福啊。 :wink: :wink: :wink:

圖檔唔細啦, 唔會咁易勞氣, 都唔系第一次見佢呢d膠post .醒佢CGV無收會費,但用映灣園第三期是但一層頂樓做獎品, 佢都仲硬膠膠圖檔.
不過今次屈得就屈, 屈完一次又一次, 梗系要贈佢幾句,陪佢顛嚇 圖檔好多人應該都期待佢既畢業來臨圖檔圖檔
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 16日 3月 2006年, 01:19

pazu 寫:.醒佢CGV無收會費,但用映灣園第三期是但一層頂樓做獎品, 佢都仲硬膠膠圖檔.
不過今次屈得就屈, 屈完一次又一次, 梗系要贈佢幾句,陪佢顛嚇 圖檔好多人應該都期待佢既畢業來臨圖檔圖檔

哈哈哈

其實獎品可以系咩呢 ? 長實股票,債券,黃金或者無填銀碼由李嘉誠簽左名o既支票一張 ?

呢幾份獎品主辦機構千祈唔好諗,我驚Admin 去搵贊助o個陣比人劈。 :wink: :wink:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章pazu » 16日 3月 2006年, 01:53

陳根 寫:哈哈哈
其實獎品可以系咩呢 ? 長實股票,債券,黃金或者無填銀碼由李嘉誠簽左名o既支票一張 ?
呢幾份獎品主辦機構千祈唔好諗,我驚Admin 去搵贊助o個陣比人劈。 :wink: :wink:

去長實同佢個實蕉講話想見李生個秘書, 同佢講想搵李生sponsor嚇個3d比賽, 因為有d會員short咗好想要長實股票, 長實既單位, 同李嘉誠簽左名o既支票. 唔知會有咩下場, 驚佢俾人馬分屍,雖然佢應該好大只圖檔圖檔圖檔
其實如果參加比賽系要為名, 送報紙頭版都可以諗諗.可以試嚇同蘋果講贊助個頭版.分分鍾蘋果同佢講, 想上頭版可以免費, 分分鍾唔洗洗錢圖檔
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 16日 3月 2006年, 05:59

攪大型比賽,都會預中國同香港,或者很多不同國家參與!
有無考慮過“長實股票,債券”,香港用到,中國內地用唔到。
咁咪同軍票一樣!有銀碼,但無使用價值囉!

獎品嘅野,物輕情意重,實用咪得囉!即使幾百蚊尚書房書卷。都會很實用。
好多香港 cg user 都幫襯尚書房
多一個贊助商,自然多吸引參加者。想鼓勵人參賽,找贊助商這樣野唔馬虎得。

如果贊助商系送獎品,系地區性,即系例如:這些書卷香港先用得。
咁咪因獎品情況,定地區性的獎項,
較公平手法話俾人聽,點解有地區性的獎項,不會使人誤解為“分化”

一個集體的游戲,是很多“前設”要先做好,先會有人玩。
我意見,別人意見,系給主辦單位查找不足的機會。

作為香港人的我,一定系希望香港攪的活動,能夠奏效。
香港的cg人唔系做得cg唔好,只是無一個好系統。
去結集人們出來,交流交流,香港cg的文化才推行得這麼漫。

“比賽系一個重要的結集性活動。”

我往往阻止唔到人鬧著玩的心態交流或討論,但我仍會用心去聽。
但我會覺得無意義的意見,都系少講為妙!
“李嘉誠簽左名o既支票一張 ”我無咩興趣,
同d傻人想知下一期六合彩六個號碼系咩,無分別,好不設實際呢! :oops:

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章milkboy » 16日 3月 2006年, 23:05

只是大家講下笑嗜,我就覺得幾有意義,這是有效的思考訓練,也是培養辯才的好方法。俏皮話是語言的藝術,水平不夠的人是不懂得應對的。這種字裡行間所流露的機智和妙語如珠,各種心理的互相摸索,足以反映他個人的文化水平。不需看他的作品,已經知道他腦子裡裝著的東西,連比賽都不需要搞的。優秀的創作是不會忽視對文字、語言的駕馭,除非你在做一個沒有劇本的默劇。電視、電影本來就是以文字帶動、劇本為主的創作媒體,這種修辭的造詣和能言善道的辯才,一直是這兩者的生命力與命根子。重要性遠遠凌駕過你的特技、美術、攝影等視覺元素。看著青春偶像的口齒不清、發音不准;年輕人代表的語法錯亂,詞不達意;再想起香港今日影視工業的衰落,不知道哪位應負多點責任呢?
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 16日 3月 2006年, 23:20

milkboy 兄行文流暢,言簡意潔,情理並重,實教在下佩服不已。
:oops: :oops: :oops:
以在下愚見,比賽最大的獎品,並不是四十二吋闊銀幕電視機,也不是洋房大宅,其實是強逼自己面對自己的真正能力和心理質素評估。 :wink:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 16日 3月 2006年, 23:56

越飛越遠喎 :roll: ....... 番來唷 ......
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章wkin99 » 17日 3月 2006年, 00:12

愈來愈發覺這裡很多奇人異士,不單只會CG,文字功夫也了得,milkboy我都要對你講個服字。

比賽的獎品就有更好過無啦,最好愈大愈好,咁至看得出主辦單位D成意馬,上年都有套MAX,今年都怕.........

大家都系度度點玩法,同有咩主題重好啦。

我提議:創意運輸工具
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章S'tephen » 17日 3月 2006年, 00:19

wkin99 寫:
我提議:創意運輸工具

戰地用的抹殺兵器! :mrgreen: 例如人型的機器,坦克,飛船...
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 有關 CGVS 比賽

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客