Maya復習+訓練

[連結] 發布個人或有關單位的CG短片/圖片/及網站, 在此分享或討論有關作品

Maya復習+訓練

文章rockyip » 14日 7月 2009年, 00:51

小弟自從三年前曾經活躍過一陣之後,就已經好耐冇浦頭了。▽。(應該冇人知我系邊個XD)
自從讀上大學,本以為可以專心學習CG方面的東西,點知入去讀左三年竟然系學識左programming(animation堂竟然遲我一年先開@@) :evil: 曾經多次覺得自己入錯科 orz 幸好呢三年都去sit左人地唔少animation堂, 搞到人地阿sir都認得自己 :D 起碼都算學識左Maya少少基本功= =總算冇白過....不過因為功課關系,冇時間去實踐sit堂所學ge野,呢家畢左業,又未搵到工,zip D 時間出黎復習下 :D 順便想問下以我咁ge能力,出到去有冇人會請我=.=

多謝大家聽我狗up XD

大家估下我整乜XD

圖檔

front view
圖檔

side view
圖檔

top view
圖檔

整個頭都整左成日....超慢
同埋個scale 好似整極都唔o巖@w@ 有冇人可以指點下 >"< :mrgreen: [/img]
rockyip
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 14日 7月 2009年, 01:40

你系對住個模型整? 有冇影 front, side, back view 做 drawover?

影相個時唔好用 wide angle, tele zoom 埋去就最好, 如果唔系會變形架

我自己既做法就會用尺度多d, 有d 麻煩位就靠睇相, 不過觀眾系唔會拎住個模型同你對比例, 有少少問題冇咩人睇得出架 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章rockyip » 14日 7月 2009年, 01:57

勁人果然系勁人
一睇就知我對住模型整 lol
我冇影相呀,純粹拎件野o系手 左望右望再摸下佢炸
:mrgreen:
rockyip
討論區新秀
討論區新秀

文章風之谷 » 14日 7月 2009年, 03:27

呢個系q 版定咩架? 我唔系好識D高達比例。

我之前試過對於模型說明書整o左一個bb 戰士,
不過就系因為對得似,最後animate 唔到好大動作,
(你可以想像到d bb戰士又幾可 可以動得smooth -_-"")

所以我覺得你對之余,都可以考慮埋將來會唔會animate 佢,
作出model 上的修改,
可以build o左個好low ploy 的出來玩下先都可以架~
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章rockyip » 14日 7月 2009年, 20:29

呢個系Q版黎架
我都系諗住build個low poly 出黎對下個形狀先再整detail D

我發覺我真系整得超慢-.-
今日進度
圖檔
rockyip
討論區新秀
討論區新秀

文章animatevincent » 15日 7月 2009年, 18:59

我覺得d角可以做得利一d
模型系因為物料同安全性問題所以d角都系好圓同好粗
但o系maya build既時候未必要跟
除非你原意系想做product shot
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

文章rockyip » 16日 7月 2009年, 22:09

又系wor
我對住個模型整,好自然咁整埋佢D鈍角= =
但系我都系鍾意尖角多D
對角我都諗住重新整過 :mrgreen:

今日整左條腰 同 膊頭(好似過大-.-)
圖檔

wireframe
圖檔
rockyip
討論區新秀
討論區新秀

文章rockyip » 19日 7月 2009年, 00:41

我發覺好似越整越K形 orz
請問對腳系咪細得濟:?:

圖檔

圖檔

圖檔
http://fotologue.jp/rockyip
歡迎留comment :D

㊣在做flash programmer....
rockyip
討論區新秀
討論區新秀

文章PetorialC » 19日 7月 2009年, 02:15

搞到我都好想整高達XD

BTW, 有人整左只型啲嘅~
圖檔
http://mesarionplus.hannnari.com/gallery/sdoom/sdoom.htm
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章rockyip » 19日 7月 2009年, 14:05

真系型好多wor @@

rockyip
討論區新秀
討論區新秀

文章PetorialC » 20日 7月 2009年, 01:01

加油 :D
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章rockyip » 21日 7月 2009年, 17:35

圖檔

終於整埋手同腳=o="仲有好多野要執 >"< 對角要重新整過-.-

rockyip
討論區新秀
討論區新秀

文章rockyip » 23日 7月 2009年, 19:52

圖檔

最新進度-.-龜速ing
終於自己覺得似返D樣=o=
仲有好多detail位要加返同埋smooth -.-

想問下如果我想render得真實D
系咪要用mental ray?

rockyip
討論區新秀
討論區新秀

回到 CG Works Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客