Kitty and Kimmy 贊贊小孖妹~Teaser

[連結] 發布個人或有關單位的CG短片/圖片/及網站, 在此分享或討論有關作品

Kitty and Kimmy 贊贊小孖妹~Teaser

文章Mon Cheung » 7日 7月 2009年, 23:02

Kitty and Kimmy 贊贊小孖妹
爸爸說:‘如果你們得到了我和媽媽的一佰次贊賞我們便舉家一起去環游世界!’
自始小孖妹為了實現環游世界的夢想,便開始了每天找尋贊賞的生活!
圖檔

Youtube 觀看
小孖妹網頁觀看
Keys Studios 網頁

謝謝觀賞!
歡迎發表意見!!
Mon Cheung
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 7日 7月 2009年, 23:48

條片 爆爆地, 系 youtube convert 問題麻?

我做開 lighting 可能對 character 對眼比較敏感d (or 太敏感), 依家對眼冇 highlight, 好似冇靈魂咁....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Re: Kitty and Kimmy 贊贊小孖妹~Teaser

文章macrossmo » 8日 7月 2009年, 00:45

Mon Cheung 寫:Kitty and Kimmy 贊贊小孖妹
爸爸說:‘如果你們得到了我和媽媽的一佰次贊賞我們便舉家一起去環游世界!’
自始小孖妹為了實現環游世界的夢想,便開始了每天找尋贊賞的生活!.....................

我系對呢句有d保留....好似會教d細路做事系為左要人贊(做好事系有目的).....會唔會教壞細路 :-|
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

Re: Kitty and Kimmy 贊贊小孖妹~Teaser

文章contaxnikon » 8日 7月 2009年, 00:58

macrossmo 寫:
Mon Cheung 寫:Kitty and Kimmy 贊贊小孖妹
自始小孖妹為了實現環游世界的夢想,便開始了每天找尋贊賞的生活!.....................

我系對呢句有d保留....好似會教d細路做事系為左要人贊(做好事系有目的).....會唔會教壞細路 :-|

早d教識小朋友現實既殘酷,都系一件好事
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 8日 7月 2009年, 01:13

:-?
如果目的系向好既 又有乜問題 ? 又唔系叫個細路去打人、學壞 ...
咁驚教壞細路 不如搵個籠困住佢地喇 , 真系諗壞腦...
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 8日 7月 2009年, 01:34

個 target 系俾細路睇, 我地唔駛諗咁多野既 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章macrossmo » 8日 7月 2009年, 02:41

h2o 寫:個 target 系俾細路睇, 我地唔駛諗咁多野既 :wink:

trailer 已經表達左:做錯野要逃避,而唔系去承擔.....
佢2個做左一件錯事, 但無去指出呢件事系錯,仲以:好彩無事結尾
我有無理解錯誤?!

就系比小朋友睇先要諗好多野 = =.....
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 8日 7月 2009年, 04:40

h2o 寫:個 target 系俾細路睇, 我地唔駛諗咁多野既 :wink:

trailer 已經表達左:做錯野要逃避,而唔系去承擔.....
佢2個做左一件錯事, 但無去指出呢件事系錯,仲以:好彩無事結尾
我有無理解錯誤?!

就系比小朋友睇先要諗好多野 = =.....

um.... "細路仔唔可以講大話"用呢句教細路其實唔系咁正確. 第一, 潛台詞系"大人可以講大話", 就算你同細路講"做人唔可以講大話", 又有幾多人做到? 無論你講善意同惡意細路系唔識分, 只知大人都做唔到傍樣, 咁樣教訓反而有反效果.

以兒童教育黎講, 要俾佢地知道做每件事都有後果, 整爛左野, 大家都冇得用就系後果; 佢知道呢d 系損人不利己既事, 已經達到"教"細路既目的. (當然代價方面系家長承受)

呢條片佢地表達左驚既情感, 即系有罪咎感啦. 有d 細路可能曾經做過差唔多既野, 因而產生共鳴, 勾起記憶同情感 (類似陰影, 但程度較輕), 知道唔啱就會避免.
另一種系有樣學樣, 一直唔知道錯, 無論佢做左呢類事幾多次, 最終都會有被揭發既一日, 到時會得出"從錯誤中學習"既效果出黎.

呢個理論系建基於兒童既成長模式, 兒童心理學系有提到. 雖則系唔可以套用 100%既細路身上, 但絕大部分人系咁. 我自己都信另一套理論系 "越早做錯, 比遲做錯好", 可以代入溫室成長同埋比人縱壞既細路問題.
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章hk1973 » 8日 7月 2009年, 11:04

圖檔
Kiki and Lala
hk1973
討論區新秀
討論區新秀

文章bc_ip2004 » 10日 7月 2009年, 01:35

如果無一定程度既知名度同影響力, 教育意義的問題好似太長遠la...點樣吸引人去睇系首要, 呢D實驗短片都幾好, 唔得就自己摺埋, 得就無限放大到時先諗教育意義
bc_ip2004
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 10日 7月 2009年, 23:55

bc_ip2004 寫:如果無一定程度既知名度同影響力, 教育意義的問題好似太長遠la...點樣吸引人去睇系首要, 呢D實驗短片都幾好, 唔得就自己摺埋, 得就無限放大到時先諗教育意義

咁都系.......可能我真系諗多左 :( ....sor

又或者真系好似水兄講,想得出"從錯誤中學習"既效果, 但咁會唔會變成II A......要成日陪同下先可以收看 :o
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章myjimmy » 11日 7月 2009年, 04:48

bc_ip2004 寫:如果無一定程度既知名度同影響力, 教育意義的問題好似太長遠la...點樣吸引人去睇系首要, 呢D實驗短片都幾好, 唔得就自己摺埋, 得就無限放大到時先諗教育意義

又或者真系好似水兄講,想得出"從錯誤中學習"既效果, 但咁會唔會變成II A......要成日陪同下先可以收看 :o

如果你有細路,我黎培佢睇丫~
重快學壞~ :lol:
myjimmy
討論區新秀
討論區新秀

外號: Jim

文章macrossmo » 12日 7月 2009年, 00:19

myjimmy 寫:

如果你有細路,我黎培佢睇丫~
重快學壞~ :lol:

= =......試過啦.....搞到佢唔肯訓! :evil:
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 CG Works Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客