■■■ 震撼世人——王康慧學生的好賴塢動畫大作■■■

[連結] 發布個人或有關單位的CG短片/圖片/及網站, 在此分享或討論有關作品

文章contaxnikon » 6日 4月 2009年, 14:17

leeho 寫:
王康慧 寫:回復:leeho

點解要模仿別人作品呢? 天性如此?

答:不模仿如何創作,剛進來的學生大部分都是白紙。
人的天性本來就是模仿。
如果從出生時就遺棄在一個荒島上,你能用40年創造現代文明?

:roll: 我個人認為 , 作為一個老師應當引導學員發揮個人潛能 , 啟發創作興趣 ,

展現出無限而多樣性空間 , 您何以把某某的作品作為參考 , 用您最專業眼光和

經驗說出作品中最好的一面和如果改良一下會更好 , 但是勿抄襲 , 因為您會迷失

自己 , 可能您會覺得我們語言太刻薄 , 但至少我認同您有一定技術 , 但在創作

空間方面還未看到 , 如您覺得我們看錯或照不起您們 , 那麼請拿出本領來能讓我

們驚歎 , 讓我們說出我們很落後 ,..................

我系香港人,我認為呢個只系你一廂情願既諗法,冇人話香港既老師應該如此這樣,有創意沒技術講乜?有技術冇創意又講乜?抄有乜問題?

如果你都系做廣告,有經常同導演接觸,香港有邊個導演唔系喪狂抄人野?有,唔多。有幾多次做野,D 導演唔系拎住人地條片黎同你講︰"我要做呢只。"

淨系某某機械人腳同埋某某省靚招牌事件已經笑大人個口。我自己認為我地還沒有資格去批評人,你話HELLGATE 你有份做我冇野講
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章ming426 » 6日 4月 2009年, 15:51

看了以上的回覆,感覺上再發展下去好像就會變成"技術"跟"creative"哪個重要的問題

這個問題每個人的看法可能不一樣,爭辯下去沒完沒了

個人認為最好是"創意"跟"技術"兼備,畢竟動畫師並不是沒血沒肉的機械,總不希望自己永遠都只能做別人的影子吧

不過也無可否認,單純的"技術"並非沒有它存在的價值,在"pixar"等世界級動畫公司的制作流程裡面,就總是有這麼一群人,對自己專注負責特定的某個領域的技能有一份執著,而且在他自己的專業范疇上的"技術"好得沒話可說的;這一群人的工作可能完全跟"創意"沾不上關系,但誰也無法否認他們的努力是對整個final result不可或缺的......我猜大部分國內的動畫師們心目中的"專業"應該就是偏向這一種吧?

不過抱歉說一句...其實問題不在於你貼上來的作品有沒有創意...而是以"技術"而言,也遠遠還未到足以令我們折服的程度

再說,pixar的動畫片是全世界都公認好的了,可你有見過它的宣傳片中說自己的片子"震撼世人"嗎 = . ="
ming426
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 6日 4月 2009年, 17:52

ming426 寫:不過也無可否認,單純的"技術"並非沒有它存在的價值,在"pixar"等世界級動畫公司的制作流程裡面,就總是有這麼一群人,對自己專注負責特定的某個領域的技能有一份執著,而且在他自己的專業范疇上的"技術"好得沒話可說的;這一群人的工作可能完全跟"創意"沾不上關系,但誰也無法否認他們的努力是對整個final result不可或缺的......我猜大部分國內的動畫師們心目中的"專業"應該就是偏向這一種吧?

我個人的經驗是單純的技術是不夠的.
沒有理解故事和說故事的能力,往往只做出沒有靈魂的作品.
你所提及,pixar 裡的那些技術員,即使沒有參與付出創意,
但他們對創作部份的認知,理解,思考...等等的修為是不能沒有的.

王師傅現在教出來的學生,很可惜就只是一件零件而已....
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章contaxnikon » 6日 4月 2009年, 18:12

LoGao 寫:
ming426 寫:不過也無可否認,單純的"技術"並非沒有它存在的價值,在"pixar"等世界級動畫公司的制作流程裡面,就總是有這麼一群人,對自己專注負責特定的某個領域的技能有一份執著,而且在他自己的專業范疇上的"技術"好得沒話可說的;這一群人的工作可能完全跟"創意"沾不上關系,但誰也無法否認他們的努力是對整個final result不可或缺的......我猜大部分國內的動畫師們心目中的"專業"應該就是偏向這一種吧?

我個人的經驗是單純的技術是不夠的.
沒有理解故事和說故事的能力,往往只做出沒有靈魂的作品.
你所提及,pixar 裡的那些技術員,即使沒有參與付出創意,
但他們對創作部份的認知,理解,思考...等等的修為是不能沒有的.

王師傅現在教出來的學生,很可惜就只是一件零件而已....

那在香港動畫行業中,數得出大概都系一千幾百人,當中有多少都可以算系一件零件?據你這樣說我想都不下一千吧。

那,我們有何資格去批評別人?

我們呢班自負既香港人,常常都把"說故事" 放在咀邊,有多少人真的懂?

看看這FORUM 討論外國們的CG大片,只有討論CG,有誰會討論故事的編排、場面調度、分場、對白、FRAMING等等可以用來說故事的東西?

我地只系" 對創意有要求",不代表我們好有創意。

面對現實吧,香港人、香港JOB,有幾CREATIVE ,大家心知肚明。

唔好對人家一沉百踩,香港我睇唔到好得去邊,你諗下你有幾經常睇完香港既廣告、電視劇、電影,睇完之後你覺得好CREATIVE,NARRATIVE 做得好?

經常將CREATIVE 同"說故事"放響咀,抬高自己踩低人系冇用既。

大家都一樣
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 6日 4月 2009年, 19:01

contaxnikon 寫:那在香港動畫行業中,數得出大概都系一千幾百人,當中有多少都可以算系一件零件?據你這樣說我想都不下一千吧。

那,我們有何資格去批評別人?

我們呢班自負既香港人,常常都把"說故事" 放在咀邊,有多少人真的懂?

看看這FORUM 討論外國們的CG大片,只有討論CG,有誰會討論故事的編排、場面調度、分場、對白、FRAMING等等可以用來說故事的東西?

我地只系" 對創意有要求",不代表我們好有創意。

面對現實吧,香港人、香港JOB,有幾CREATIVE ,大家心知肚明。

唔好對人家一沉百踩,香港我睇唔到好得去邊,你諗下你有幾經常睇完香港既廣告、電視劇、電影,睇完之後你覺得好CREATIVE,NARRATIVE 做得好?

經常將CREATIVE 同"說故事"放響咀,抬高自己踩低人系冇用既。

大家都一樣

我o既立場系唔支持淨系教3D工具o既課程.
唔系話我好creative香港好creative.
所以我唔系太明白以上你同我講緊乜o野...

如果你系見到 香港人 提及 創意 就火起要鬧,
我又唔明,我話 人地 pixar說故事 ,又會搞到你咁大反應呢?
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 6日 4月 2009年, 19:38

一班學生 (十多人) 如果肯集體創作一個新題材那當然好, 但當中會涉及不少溝通和時間問題, 沒有做過電視電影拍攝或CG創作管理方面, 一般都很難成功合作.

我想學生肯嘗試用更多時間來寫故事, 鏡頭的人會更少, 很多人只想找一份工穩定工作, 安份守紀便算 (國內做 cg 比工廠人工高兩三倍)..... 大陸國情的確如此.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章johngalliano » 6日 4月 2009年, 20:17

just a little comment, the characters eyes were like dead people.
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 6日 4月 2009年, 20:38

contaxnikon 寫:
leeho 寫:
王康慧 寫:回復:leeho

點解要模仿別人作品呢? 天性如此?

答:不模仿如何創作,剛進來的學生大部分都是白紙。
人的天性本來就是模仿。
如果從出生時就遺棄在一個荒島上,你能用40年創造現代文明?

:roll: 我個人認為 , 作為一個老師應當引導學員發揮個人潛能 , 啟發創作興趣 ,

展現出無限而多樣性空間 , 您何以把某某的作品作為參考 , 用您最專業眼光和

經驗說出作品中最好的一面和如果改良一下會更好 , 但是勿抄襲 , 因為您會迷失

自己 , 可能您會覺得我們語言太刻薄 , 但至少我認同您有一定技術 , 但在創作

空間方面還未看到 , 如您覺得我們看錯或照不起您們 , 那麼請拿出本領來能讓我

們驚歎 , 讓我們說出我們很落後 ,..................

我系香港人,我認為呢個只系你一廂情願既諗法,冇人話香港既老師應該如此這樣,有創意沒技術講乜?有技術冇創意又講乜?抄有乜問題?

如果你都系做廣告,有經常同導演接觸,香港有邊個導演唔系喪狂抄人野?有,唔多。有幾多次做野,D 導演唔系拎住人地條片黎同你講︰"我要做呢只。"

淨系某某機械人腳同埋某某省靚招牌事件已經笑大人個口。我自己認為我地還沒有資格去批評人,你話HELLGATE 你有份做我冇野講

:x 我系中國人 來自 香港
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章mUser » 6日 4月 2009年, 20:44

國內跟香港文化及生活方式都不同,在香港業界角度看,的確有點不同,我認為沒所謂的對與錯,既然王師都表示快將有同學的自家創作作品,就讓我們期待一下。
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章DARKZEROT_T » 6日 4月 2009年, 22:11

唔知點解,好多人都其他人的說話產生誤解,指出錯處不代表睇小,一個人時常覺得他人睇小,只是自卑的表現.
無錯,HK大部份Jobs的Idea或concept都是抄的,誇張D講,十個有八個都是,但這些大部份我相信不是創意人的意願,Gum系邊個?當然是腦細la.中國人系一個唔信人的民族,佢可能連佢老婆都唔信,點會信得過你D廣告人?
佢第一日已經唔信你D Idea,重要一D想像力都無,所以一定要跟 Ref ,比左佢知到大約個 final 系點先得.我相信大部香港人抄完都唔會用呢D job 來做 profile ,而以你所講機械人腳的事為例,系邊一個人揭發?末又系香港人, 唔通香港人又睇小自己香港人? 我們做這些事,系會覺的羞恥,而這條片最震撼世人的,不是畫面,而是作為老師的人,想張中國變為廉價三維工廠的行為罷了.
DARKZERO
DARKZEROT_T
討論區新秀
討論區新秀

文章contaxnikon » 6日 4月 2009年, 22:30

DARKZEROT_T 寫:唔知點解,好多人都其他人的說話產生誤解,指出錯處不代表睇小,一個人時常覺得他人睇小,只是自卑的表現.
無錯,HK大部份Jobs的Idea或concept都是抄的,誇張D講,十個有八個都是,但這些大部份我相信不是創意人的意願,Gum系邊個?當然是腦細la.中國人系一個唔信人的民族,佢可能連佢老婆都唔信,點會信得過你D廣告人?
佢第一日已經唔信你D Idea,重要一D想像力都無,所以一定要跟 Ref ,比左佢知到大約個 final 系點先得.我相信大部香港人抄完都唔會用呢D job 來做 profile ,而以你所講機械人腳的事為例,系邊一個人揭發?末又系香港人, 唔通香港人又睇小自己香港人? 我們做這些事,系會覺的羞恥,而這條片最震撼世人的,不是畫面,而是作為老師的人,想張中國變為廉價三維工廠的行為罷了.

好有道理,我一直想講既point 只有一個,
我地自己根本都系抄緊人野,點解我地要去批評人地抄襲?其身不正,根本冇資格。

如果人地抄完一條片放上網會比人圍攻既話,咁香港各大production 既公司既好多片都應該系你地圍攻既對象。

我只系睇唔過眼呢度d 人系咁話人地抄野、唔creative、無說故事技巧,唔系exact wording 但都有咁既意思,呢個系不能被否定的。響批評人既同時有冇諗下自己同埋周遭既人?其實大家都系一樣都系抄襲狂。

我既意思只系去到呢個層面,並無發火或者就呢條片而作出任何評論。

唔通就我以上講既野,可以完全被大家否定/反駁?
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章3don » 6日 4月 2009年, 23:16

if u goto duplicate/re-construct someone's stuff just for "learning and improving skill"...you know, it is really nothing wrong to me.
But, u should remark the copyright, or at least telling people it is not orginal, it is aim for pratice.

I am pretty agree with contaxnikon's point, I'm also a HK people and working in this field for a long time....um..yeah..I think is pretty long. HK is "lack of" or "less creatively" in all field, but sometimes, we can still see some product is real orginal and very creative... (just sometimes) The big atmosphere is like this, u can't really deny it...

U needs to know what the roles u are. Frankly, if u are TD or programmer. Creative is not ur duty. creative is pre-production, designer and directors' stuff.
If u are animators, just be creative in ur duty only. (although u can have ur idea, or opinion on the story or design)
Any how, that's is their job not yours.
If u want to make a personal short-film is another story. Express ur stroy telling, show us ur creative idea.

I mean, telling people "not just only techincal, be more creative" is bull shit and meaningless, it's just depends on what is ur goal.
If this teacher mr.wong's goal is make this short film for siggraph or some competition. Than this clip is nothing creative....
but I would say "sending this clip to siggraph", this move or this action is very creative. :D :D

答:香港以家既原創質素都麻麻,可以學下《保持通話》,
翻拍唔一定唔系一條生路。

This answer tranlate to me is, u guys wants to get US project to make money. Probably to send this clip to "Blur", and let them realize that China can produce close-to or even better quality to them. And they will offer jobs for u guys.
Than this is a "一條生路" or "一條財路". pretty logical.
I suggest to remark this in ur e-mail ---> "Just student can produce this, u guys suck!!".:lol:

And finally, the most creative part I found in this clip is the company's logo animation.
How creative and orginal.:o :o :o
It is the most scary/horror company logo animation I've ever seen in my life!! seriously!

Don't make it wrong, I do really impressed by student's clip like this. And I respect 王康慧's personal work, not personality style though..

如有說錯,任插.. :D
3don
討論區新秀
討論區新秀

文章王康慧 » 6日 4月 2009年, 23:38

我唔知呢度咁多位有幾個學生幾個已經工作。
我讀書個陣,講創意被老師誇,如果唔系被人“丟”。
但系以前講創意D人以家點嗎?唔系改行就系無得撈,邊有咁多導演被你做啊?
香港有幾多人做獨立電影,幾多人成功?戛納電影節一年會紅幾個?
有幾個人一出學校就入到大廣告公司做總監,度故仔?
學生噶諗法比較單純D,可以理解。
但系要搞清楚,想學導演,想諗劇本唔會來我呢度學,
可以去北京電影學院進修,來我這裡噶人就系為左做靚D角色,做寫實D噶動畫。

臨摹都唔得,技術都仲未過關,點做原創?
天馬行空噶思維起碼要有過硬噶技術支撐先至得。
郅郅大家的支持
頭像
王康慧
討論區新秀
討論區新秀

文章johngalliano » 7日 4月 2009年, 00:28

王康慧 寫:我唔知呢度咁多位有幾個學生幾個已經工作。
我讀書個陣,講創意被老師誇,如果唔系被人“丟”死。
但系以前講創意D人以家點嗎?唔系改行就系無得撈,邊有咁多導演被你做啊?
香港有幾多人做獨立電影,幾多人成功?戛納電影節一年會紅幾個?
有幾個人一出學校就入到大廣告公司做總監,度故仔?
學生噶念法比較單純D,可以理解。
但系要搞清楚,想學導演,想念劇本唔會來我呢度學,
可以去北京電影學院進修,來我這裡噶人就系為左做靚D角色,做寫實D噶動畫。

入左我間制作部先有資格念故仔,做原創。
臨摹都唔得,技術都仲未過關,點做原創?
天馬行空噶思維起碼要有過硬噶技術支撐先至得。

u have your point, but it doesn't justify the copying act. And you know the words, "shock the whole world" is so embarrassingly funny.
If there is no time for story, no time for storyboard, no time for script, etc., just don't do it and u can still practise your skills, right? You don't need a story to build a good model, to give good texture, to give good rigging, etc. But you do need creativity to build good models,...etc.
最後由 johngalliano 於 7日 4月 2009年, 00:39 編輯,總共編輯了 2 次。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章3don » 7日 4月 2009年, 00:36

If u tune down your thread title a bit, not that over confident.
I am sure u would gain more support here.
3don
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 CG Works Sharing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客