有冇人呢幾日去左見imagi?

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章Ray Leung » 11日 9月 2009年, 01:12

LoGao 寫:
Ray Leung 寫:
Hiroki 寫:
h2o 寫:你個 pdf 交去 i 記時系 admin 個D人收, 佢地只會 check 齊唔齊料, OK 之後先至會 pass 俾相關既人. 你先整個細既 pdf, 放最好果幾張作品引人落搭先, 另外注明要睇更多作品的話就去 download or interview 時帶去啦!

喔喔! 要引人落搭haha~
竟然系死喺admin手上。
如果佢叫我去interview諗住帶部notebook去播片。
我個pdf入面, 將有片睇果d都擺左條link, link去youtube度, 再每條片cut幾幅圖落黎。

你有冇online demo reel?!有興趣睇下!!!
BTW, 我唔知HK見工系點,但系多數都系乜都唔使帶。
如果你驚既就打個電話問清楚佢地要帶D乜,唔使成部laptop咁誇張。

個人意見,
乜都唔帶系大忌.
因為當日in 你o既人唔一定系睇過你o的o野o既人,
亦都唔一定要安排電腦或者DVD機,電視等等o既器材比你即場放片.
萬一同時遇著以上兩個情況,而你又乜都冇帶,
咁你o既interview就好難有好表現,好印象.

而notebook 唔notebook, 系睇切唔切合需要.
最緊要系能夠適當咁show 到你o既profolio.

哦~咁都系帶定好D啦
我未o系HK in過唔知呢邊既情況 :lol:
我之前in D studio都系叫我乜都唔使帶,帶個人就得啦 :mrgreen:
當然啦,帶定就一定無死既 8)
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Hiroki » 11日 9月 2009年, 12:45

show reel嗎... 有時間會整的, 我之前見親工都系俾只cd人, 之前果次imagi都系。
上年in的時候就系, 個人已經睇左我只碟, 我就帶左d print左出黎的作品, 同講下我做左d咩, 點樣做咁。
佢in我間房無電腦架, 所以下次去in我就諗住帶埋電腦去, 都唔會逐條片咁播的,
可能會揀最好果條, 其他果d就可能都略略介紹下咁囉~

其實我覺得佢見一見你主要系想睇下你個人系點, 睇唔睇得出有熱誠咁。
因為上年in的時候, 做project同組的朋友, 我地果時的project以animation黎講, 都有7成系一樣的。同一條片, 點解我可以去workshop而佢無得去workshop呢。
Hiroki
討論區新秀
討論區新秀

文章Ray Leung » 11日 9月 2009年, 19:53

Hiroki 寫:show reel嗎... 有時間會整的, 我之前見親工都系俾只cd人, 之前果次imagi都系。
上年in的時候就系, 個人已經睇左我只碟, 我就帶左d print左出黎的作品, 同講下我做左d咩, 點樣做咁。
佢in我間房無電腦架, 所以下次去in我就諗住帶埋電腦去, 都唔會逐條片咁播的,

其實我覺得佢見一見你主要系想睇下你個人系點, 睇唔睇得出有熱誠咁。
因為上年in的時候, 做project同組的朋友, 我地果時的project以animation黎講, 都有7成系一樣的。同一條片, 點解我可以去workshop而佢無得去workshop呢。

咁你最好快D整啦!
好多時D studio都懶得去go through曬你所有既work,
特別系大既studio,in親都幾十個人咁
佢地冇時間睇之余,有時一開只dvd見到十幾個folder都費事睇。
所以你最好將自己認為最好既work cut埋一條片,唔好長過兩分鍾
咁就ok架啦!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Hiroki » 11日 9月 2009年, 19:56

Ray Leung 寫:
Hiroki 寫:show reel嗎... 有時間會整的, 我之前見親工都系俾只cd人, 之前果次imagi都系。

咁你最好快D整啦!
好多時D studio都懶得去go through曬你所有既work,
特別系大既studio,in親都幾十個人咁
佢地冇時間睇之余,有時一開只dvd見到十幾個folder都費事睇。
所以你最好將自己認為最好既work cut埋一條片,唔好長過兩分鍾
咁就ok架啦!

嗯嗯。等我整埋而家個新野放埋落去先! 8)
Hiroki
討論區新秀
討論區新秀

文章kayei » 18日 11月 2009年, 00:22

我諗呢排都難d啦,i記要裁咁多人,近期都唔會請人...我諗

你可以考慮下其他公司啊
香港都有好多production公司可以嘗試!
頭像
kayei
討論區新秀
討論區新秀

文章Hiroki » 18日 11月 2009年, 14:58

kayei 寫:我諗呢排都難d啦,i記要裁咁多人,近期都唔會請人...我諗

你可以考慮下其他公司啊

系~阿童木搞到咁...
但系又唔系間間都肯請我呢d無任何實際動畫經驗的新仔。
唔通又要將動畫暫時變做業余, 先搵其他工作做住先。
Hiroki
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 18日 11月 2009年, 16:02

Hiroki 寫:
kayei 寫:我諗呢排都難d啦,i記要裁咁多人,近期都唔會請人...我諗

你可以考慮下其他公司啊

系~阿童木搞到咁...

個個學生畢業出黎都系冇實際經驗架喇, 反而你本身既畫底 or 其他相關知識更重要 :wink:

不過照睇呢段時間.... 都系搵其他工做住先啦 :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Hiroki » 20日 11月 2009年, 22:50

h2o 寫:
Hiroki 寫:

你可以考慮下其他公司啊

系~阿童木搞到咁...

個個學生畢業出黎都系冇實際經驗架喇, 反而你本身既畫底 or 其他相關知識更重要 :wink:

不過照睇呢段時間.... 都系搵其他工做住先啦 :-|

不過我都照send下mail先,
但都會搵其他野做,
唔會一下子就放棄架我!
Hiroki
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客