關於搵工

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

關於搵工

文章Angie » 13日 5月 2008年, 00:15

我剛剛畢業,主修cg既....

但我發現好難搵到工ar...

我系labour department到搵關於動畫既工

但發現劣工處好少呢d工....

請問我仲有咩途徑可以搵關於呢行既工ar??>.<

我見好少公司請人

意馬又做5到...

仲有咩公司可以試架???

好迷茫ar

麻煩大家..可否告訴我可以怎麼找工??
Angie
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章matmat301 » 13日 5月 2008年, 01:07

.
[/flash][/stream]
最後由 matmat301 於 11日 7月 2009年, 03:25 編輯,總共編輯了 1 次。
matmat301
討論區新秀
討論區新秀

文章qoola » 13日 5月 2008年, 02:30

Jobsdb 幫到你...
承接各類 3D 繪圖工作 (卡通 , 室內 , 產品)
http://www.chchc.com
http://blog.chchc.com
http://ccchan.cgsociety.org

@﹏@|||
頭像
qoola
討論區新秀
討論區新秀

文章CraZ3D » 13日 5月 2008年, 09:39

有d公司都唔會登Jobsdb

得閒上黎睇下 :
Studios Recruitment
http://www.cg-forum.com/main/viewforum.php?f=11
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章Marco » 13日 5月 2008年, 10:27

CG Visual 咪有工 lor :mrgreen:
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 13日 5月 2008年, 12:09

最好留你既 portfolio or web, 或者 post 下d images 上黎, 等人俾d comments 你都好 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章matmat301 » 13日 5月 2008年, 12:40

../
最後由 matmat301 於 11日 7月 2009年, 03:26 編輯,總共編輯了 1 次。
matmat301
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 13日 5月 2008年, 13:12

工就唔難搵,依家咁好景,
只系人工問題...
咪試下先...一年半載再先考慮
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 13日 5月 2008年, 19:10

我身在香港, 但做世界各地既 jobs, 時間自由, budget 又好, 唔覺呢行有咩問題....

當然最重要系睇個人能力夠唔夠, quali 唔夠就話呢行唔掂, 我就唔認同, 你話我串都系咁講架喇 . :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章Marco » 13日 5月 2008年, 20:54

>當然最重要系睇個人能力夠唔夠, quali 唔夠就話呢行唔掂, 我就唔認同, 你話我
>串都系咁講架喇 .

基本上你咁講我都同意...

但我同學有一個真人真事 Case, 一個有能力o系 Studio 做 TDs o既Programmer, 去銀行做搵多好多 :lol: 俾個心理准備想入行o既同學, 我女朋友個啊媽超反對我做呢行, 就系因為呢個原因。佢見其他啊太 d 女婿做金融o既都好掂咁, 不知鬧過我同佢個女幾多次... 只系我仲覺得我最想做 CG

行行出狀元, 想做就做啦
(不如話行行有起跌, 有咁耐風流就會有咁耐XX :lol: )
最後由 Marco 於 13日 5月 2008年, 23:49 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章matmat301 » 13日 5月 2008年, 21:19

無話你串既(我見唔小呢類人),我都唔會系到嘈,只系依我自己看到既同你看到既不一同,系睇你想要既系咩野~太多因野要考慮,有quil???立場不同不月不用傾,只系系我既立場我唔會叫我人入行,你系呢到既常客,你既想法同我一定不同.....anyway~小朋友如果要入行,努力學習重要~但最重要既系入行後不要抽頭回望,不要有物質行先既諗法(唔好諗錢),要有夢想千萬不要比自己醒,唔系你會好辛苦......各人際遇不同....不過最緊要系入到行先算la,入唔到行唔使我多講你都要轉gala.....祝大家工作順利la
matmat301
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 14日 5月 2008年, 00:22

Marco 寫:>當然最重要系睇個人能力夠唔夠, quali 唔夠就話呢行唔掂, 我就唔認同, 你話我
>串都系咁講架喇 .

基本上你咁講我都同意...

但我同學有一個真人真事 Case, 一個有能力o系 Studio 做 TDs o既Programmer, 去銀行做搵多好多 :lol: 俾個心理准備想入行o既同學, 我女朋友個啊媽超反對我做呢行, 就系因為呢個原因。佢見其他啊太 d 女婿做金融o既都好掂咁, 不知鬧過我同佢個女幾多次... 只系我仲覺得我最想做 CG

行行出狀元, 想做就做啦
(不如話行行有起跌, 有咁耐風流就會有咁耐XX :lol: )

有同感, 身邊大部份既人都會反對 :D
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 14日 5月 2008年, 00:57

"工"字冇出頭就真既, 特別系 cg, 漫畫 行業......

創意工業, "名"系重要過"技術", 有"名"自然有"利". 我出名做 job 貴, 但有人 buy 就得. :wink:

商業社會, 好多關系都好微妙. 你睇廣告個行, 搵得錢多既都系手上有客既 directors :mrgreen:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章Little Sperm » 14日 5月 2008年, 02:25

h2o 寫:商業社會, 好多關系都好微妙. 你睇廣告個行, 搵得錢多既都系手上有客既 directors :mrgreen:

你串得起嘅, 之但系教精人做乜, 你就快連商業秘密都講埋出黎 :lol: :lol:
不停向前游 XDDDDD
Little Sperm
討論區新秀
討論區新秀

文章matmat301 » 14日 5月 2008年, 03:26

...,
最後由 matmat301 於 11日 7月 2009年, 03:26 編輯,總共編輯了 1 次。
matmat301
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客