應否鼓勵『二次創作』?

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

應否鼓勵『二次創作』?

文章mack0817 » 11日 10月 2011年, 22:30

近期理大學生設計的喬布斯標誌,其實是將蘋果品牌再重新一次包裝或者叫二次創作。
點解係香港咁多人Buy同認同。

圖檔

國內都有很多快餐連鎖店將品牌改良少許,但卻得到抄襲、山寨等歧視的眼光。

圖檔

想問這兩個例子有的什麼不同?
mack0817
討論區新秀
討論區新秀

外號: Mack_Chan

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 應否鼓勵『二次創作』?

文章CraZ3D » 11日 10月 2011年, 23:26

mack0817 寫:近期理大學生設計的喬布斯標誌,其實是將蘋果品牌再重新一次包裝或者叫二次創作。
點解係香港咁多人Buy同認同。

圖檔

國內都有很多快餐連鎖店將品牌改良少許,但卻得到抄襲、山寨等歧視的眼光。

圖檔

想問這兩個例子有的什麼不同?

兩回事...
呢個喬布斯標誌只係一個 "致敬"式既加工 , d人Buy 係因為"到題"
而d人用 , 都只係會用於對"Apple" 或"Steve Jobs"之上 , 係"悼念"性質

別一個例子 , 早前有人將"民建聯" 個Logo 改造 "禮義廉" , 出埋Tshirt , 都好多人Buy , 亦因為"到題"

至於"抄襲、山寨" ...就真係用於其他偽冒產品
正如你放的圖 , 國內很多 PFC . KEC .... 渾水摸魚

:lol:
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章h2o » 12日 10月 2011年, 06:50

最後都係睇 商業 or 非商業用途
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章LoGao » 13日 10月 2011年, 16:35

apple 那個是借用舊有design,表達新的idea.
KFC 那個也是借用舊有design,郤想讓人誤以為與原有idea有關係.

用心是很不同的.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章mack0817 » 13日 10月 2011年, 17:00

但之前有報導有外國機構買問他買版權 / 授權,只是他不想靠這樣賺錢,
但重點是這樣可以再販賣的嗎?他跟本不能再出售這個商標,
台灣很像有個『CC』的授權計劃及方式,需要註明作品來源及出處。
mack0817
討論區新秀
討論區新秀

外號: Mack_Chan

文章mUser » 13日 10月 2011年, 19:06

那麼應該討論的是Apple的例子而不是KFC 的例子 , 相信大家都明白兩者分別。

以理大生這個Apple x steve logo 為例 , 如果印T-shirt 我都相信好多會買 , 就算佢唔印 , 相信其他人都可能會出 , 就好似好多玩野既Tshirt , 當中都有好多係玩一d 大眾認識既Logo , 例如老麥 , 微軟..
相信都無授權 , 至於呢d大公司會唔會走去告呢d出品人呢?...不得而知
呢類"惡攪"性既創作 全世界都流行 . 而香港媒體會經常將"惡攪創作"捧成本地既創意....

但從一個品牌設計扭轉到別一個慨念或者藝術既 Andy Warhol (玩金寶湯及名人) ,就比人捧到上天
圖檔
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ArLong » 14日 10月 2011年, 00:22

理解design 的目的同出發點都係好重要,二次創作只係其中一個手法~
只要應用得宜我覺得又不是大問題,例如早幾年hsbc 既大閘蟹logo 都係令人印象深刻既例子

正如 Andy Warhol 既金寶湯講緊既係資本主義,背後既idea 先係靈魂所在
ArLong
討論區新秀
討論區新秀

文章風之谷 » 14日 10月 2011年, 00:23

之前都見到有中學生"設計"o左一本書....
攞o左創意獎之類....當然明眼人一睇,
就知道係抄一d 已經好流行的概念,書都出過大把。
(利用錯覺令你覺得一張紙上面,原本平靜的畫面有動作)

不過有d 地區﹑國家的國情就係如此,
山寨﹑創作﹑渾水摸魚﹑惡搞大融合,
升格為"創意"。

係無奈的.....不過要改變非一日半日.....

二次創作無問題,不過有好多明顯係山寨..冇歧視...

apple logo 我覺得唔錯的....當然當時人冇得永遠靠一條水食到老
呢個只係..."一個唔錯的起步點"。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章ali » 15日 10月 2011年, 09:16

未聞外國有二次創作呢種野,人地的product全都要求原創。二次創作咪等如抄襲,點同個客講: 我交比你既係二次創作?好正,但唔可以註冊。
頭像
ali
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章風之谷 » 15日 10月 2011年, 13:24

哈...講完....唔駛自己講
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BA%8C% ... 5%E4%BD%9C
"換言之,二次創作包括了仿作、改編、引用並加以發揮等創作模式。二次創作並不是把別人的作品剽竊回來,當成是自己的;相反,二次創作是明顯地以某作品/項目/角色為基調來改編、仿作或加以發展,它的引用及改變意味是很明顯的。"

....
西方有沙士比亞 ,中國有西遊記...(好似唔可以咁比...HAHA)
如果有新思維注入的話....後人引用前人的作品....我又覺得冇咩問題
"羅密歐與茱麗葉之後現代激情",周星馳 西遊記....好明顯唔係原創。
唔通....係無價值的次等貨?
當然當中的定位同界線好似好含糊。
呢一點好值得討論。
就算音樂上都可以重新編曲,
老歌新唱,感覺也可以很好。
如果唔係方大同要寫道歉信囉。

但係有d 國家/地區....我唔想再浪費智力去分析果d係山寨定係所謂的什麼二次創作。
你某國家看見kfb 扮kfc 的話,會浪費時間去諗佢會唔會係某artist 的作品?
背後原來係講緊老毛引用馬克思主義,但係畫虎不成反類犬的深層次反思?
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章h2o » 15日 10月 2011年, 15:48

ali 寫:未聞外國有二次創作呢種野,人地的product全都要求原創。二次創作咪等如抄襲,點同個客講: 我交比你既係二次創作?好正,但唔可以註冊。

英文對二次創作既定義
http://en.wikipedia.org/wiki/Derivative_work

如果讀過美術史, 就會發現西方藝術創作及文學, 好早期已經有二次創作出現, 不過可能被人升格為"大師級", 好多人包裝為"藝術" & "高檔野". Re-create 一件 product 外國都有唔少, 但係做得聰明d, 改完可以事後加一大堆理論 support, 最做要對客時既 presentation 做得好就得 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章ali » 15日 10月 2011年, 18:21

h2o 寫:
ali 寫:未聞外國有二次創作呢種野,人地的product全都要求原創。二次創作咪等如抄襲,點同個客講: 我交比你既係二次創作?好正,但唔可以註冊。

英文對二次創作既定義
http://en.wikipedia.org/wiki/Derivative_work

如果讀過美術史, 就會發現西方藝術創作及文學, 好早期已經有二次創作出現, 不過可能被人升格為"大師級", 好多人包裝為"藝術" & "高檔野". Re-create 一件 product 外國都有唔少, 但係做得聰明d, 改完可以事後加一大堆理論 support, 最做要對客時既 presentation 做得好就得 :lol:

原來改編就係二次創作!
其實改人地的野,又要問原作者呢樣個樣,要license,要條款,成功左又唔光彩,失敗左會加倍冇面見人,攪來做乜。
美國人好重視版權,電影,音樂,乜都標榜原創,你睇disney,成日都將original掛咀邊,佢地點解能夠霸哂個市場,好值得大家深思。
我有的美國客,買左我的product,轉頭又會同一件買多次,話係送比朋友。我的係digital product,copy多一份咪得羅,駛乜買多次咁笨?呢的可能就係各國文化既差異,我肯定中國人唔會有佢地咁蠢 :mrgreen:
頭像
ali
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 15日 10月 2011年, 19:25

所以美國好多人 or 公司都會申請專利權, 亦有更多既公司"改少少"去申請專利以保障自己, 你睇 Apple, Samsung, Google, Microsoft 成日不停告黎告去, haha. 仲有d 公司當見到其他國家有人註冊某專利, 佢地會立即喺美國申請霸位架, 美國重視版權, 亦會借呢樣野雄霸市場. 冇版權就當然唔得, 但有左就要識得玩佢既制度. 話佢地"尊重"知識產權又得, 識得走精面都得. :)

"二次創作" 呢個字範圍好大, 除左 artwork, design, 文字, 商標, music.... 仲有 hardware, software, service

二次創作 包括 同人誌, 大家又點睇先? 同人算係 artwork, 但部分係會賣錢.....

p.s. 回應番樓主, 呢個 二次創作紀念 Steve Jobs 既 logo, 有報紙訪問過熟悉 知識產權既律師, 佢都話唔可以再作任何商業用途. 就算係再早個位英國人既設計, 佢都係有問題, 雖則賣錢係捐款用途, 但法律上仍然可以告 or 禁止, 但咁樣會對 Apple 黎講輸左公司形象
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章ali » 15日 10月 2011年, 22:43

唔鼓勵二次創作。有能力改人的野,不如用自已個聰明腦袋創造的自已野。走捷徑成功左,比人一告,分分鐘一鋪清你袋。睇下個理大生,攪到變成Year of the copycats,重要出來澄清,何苦呢。 :mrgreen:
頭像
ali
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章mUser » 17日 10月 2011年, 11:51

h2o 寫:二次創作 包括 同人誌, 大家又點睇先? 同人算係 artwork, 但部分係會賣錢.....

現實有無同人誌最後會出名過原作 , 我唔多熟 , 都好想知 . 但估計好比例都唔多 . ( 舉例 畫"同人版龍珠"無理由會hit得過原著卦 ) 但我相信(估計) 畫呢類同人誌某程度都係對原作既"致敬"....

我認為呢d都係一種創作過程 , 人大了自然會更了解原創的重要性 .
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客