最低工資.....

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

Re: 最低工資.....

文章sobig » 28日 4月 2011年, 22:09

Ray Leung 寫:
sobig 寫:
h2o 寫:無無聊聊開個話題, 諗諗下又覺得幾影響新一批畢業生 :lol:

$28 一個鐘, 如果計埋休息日..... 1日工作 8個鐘, 當 30日計

= $6720

呢行通常都係返 5.5日 至 7日.... 平均計每日 10個鐘 x 30日

= $8400 (假設成個月冇假放)

Case1: 星期日捱義氣返左工, 做左 10粒鐘, 公司一定唔會比錢, 但放補假只係計"休息日"既 8個鐘?

Case2: 學生初出黎做野, 總有上進學生想快d 熟手, 會留夜d.... 咁究竟係咪要佢打卡扮走左, 再返入黎試野? 因為最低工資規定要紀錄清楚員工返工時數

Case3: 依家咁樣計法, 我覺得有老闆打死都唔肯轉 5天工作週囉.....

p.s. 雖則話唔好樣樣斤斤計較, 但有時公司捉你呢樣個樣就有兩把尺 :-?

.... 入左行幾年既朋友應該唔太受影響, 不過我想呢個 topic 比新人睇睇, 希望大家咩都講下啦 :mrgreen:

thx

我公司既做法係o係份約上面寫明人工包括每星期工作不多於同不少於幾多小時...

所以基本上每日8個鐘就係最低要求,OT一定要經過公司批准,唔係就當自願計~

嘩, OT要公司批准先可以. 如果要通爆頂, 都係要問過公司,"可唔可以通?"

佢assign一個task俾你之後,會問你認為需要幾多時間先搞得掂~
限期前搞得掂就最好啦,搞唔掂你就要同個sup傾OT...
如果個sup認為有需要,咁你咪OT lor;覺得冇必要,咁咪做快手D lor
當然,如果你心急想快D搞掂而捱通頂既...佢唔會阻你,但係都唔會計你OT!
我覺得咁樣其實幾合理 :wink:

原來香港仲有d咁合情理既公司, 難得,
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Ray Leung » 28日 4月 2011年, 22:30

sobig 寫:
sobig 寫:
h2o 寫:無無聊聊開個話題, 諗諗下又覺得幾影響新一批畢業生 :lol:

$28 一個鐘, 如果計埋休息日..... 1日工作 8個鐘, 當 30日計

= $6720

呢行通常都係返 5.5日 至 7日.... 平均計每日 10個鐘 x 30日

= $8400 (假設成個月冇假放)

Case1: 星期日捱義氣返左工, 做左 10粒鐘, 公司一定唔會比錢, 但放補假只係計"休息日"既 8個鐘?

Case2: 學生初出黎做野, 總有上進學生想快d 熟手, 會留夜d.... 咁究竟係咪要佢打卡扮走左, 再返入黎試野? 因為最低工資規定要紀錄清楚員工返工時數

Case3: 依家咁樣計法, 我覺得有老闆打死都唔肯轉 5天工作週囉.....

p.s. 雖則話唔好樣樣斤斤計較, 但有時公司捉你呢樣個樣就有兩把尺 :-?

.... 入左行幾年既朋友應該唔太受影響, 不過我想呢個 topic 比新人睇睇, 希望大家咩都講下啦 :mrgreen:

thx

我公司既做法係o係份約上面寫明人工包括每星期工作不多於同不少於幾多小時...

所以基本上每日8個鐘就係最低要求,OT一定要經過公司批准,唔係就當自願計~

嘩, OT要公司批准先可以. 如果要通爆頂, 都係要問過公司,"可唔可以通?"

佢assign一個task俾你之後,會問你認為需要幾多時間先搞得掂~
限期前搞得掂就最好啦,搞唔掂你就要同個sup傾OT...
如果個sup認為有需要,咁你咪OT lor;覺得冇必要,咁咪做快手D lor
當然,如果你心急想快D搞掂而捱通頂既...佢唔會阻你,但係都唔會計你OT!
我覺得咁樣其實幾合理 :wink:

原來香港仲有d咁合情理既公司, 難得,

搞錯咗....我o係外國打工 :mrgreen:
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 28日 4月 2011年, 23:02

令小弟極之震驚和失望

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章Ray Leung » 28日 4月 2011年, 23:21

sobig 寫:令小弟極之震驚和失望

你係前輩,我先至係小弟 :lol:
香港人材多的是,偏偏呢個行業就俾人睇低晒,其實好可惜....
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 29日 4月 2011年, 08:53

我都係香港做野, 正常唔洗 OT, 但因 REN 錯野, unexpected error 的話, 就要自己孭... 總之 deadline 前交貨為準 :mrgreen:

so far 最近都有同香港 clients 交過手, 只要最初度 schedule 時預佢地改幾次, set 長d production time. 先小人後君子, 講明改就一定唔可以無限改架喇, 總之要跟 steps confirm 哂 d 野, 咁就包 final product 靚靚仔仔, 如果唔跟我既 schedule 就唔可以追究 quality :)

人地點睇 cg 呢行, 好睇出去開會嗰位俾人既印象, 好既 producer 係好緊要, 唔係陪人飲飲食食就得
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章flyws » 29日 4月 2011年, 14:55

唔知係呀 [鋒鋒] 間公司做會唔會高薪啲呢? 雜誌講佢善待員工, 又話員工是公司最重要資產!
flyws
討論區新秀
討論區新秀

文章C.K. » 30日 4月 2011年, 01:17

flyws 寫:唔知係呀 [鋒鋒] 間公司做會唔會高薪啲呢? 雜誌講佢善待員工, 又話員工是公司最重要資產!

唔好咁傻. :mrgreen:
C.K.
討論區新秀
討論區新秀

文章C.K. » 30日 4月 2011年, 01:23

h2o 寫:我都係香港做野, 正常唔洗 OT, 但因 REN 錯野, unexpected error 的話, 就要自己孭... 總之 deadline 前交貨為準 :mrgreen:

so far 最近都有同香港 clients 交過手, 只要最初度 schedule 時預佢地改幾次, set 長d production time. 先小人後君子, 講明改就一定唔可以無限改架喇, 總之要跟 steps confirm 哂 d 野, 咁就包 final product 靚靚仔仔, 如果唔跟我既 schedule 就唔可以追究 quality :)

人地點睇 cg 呢行, 好睇出去開會嗰位俾人既印象, 好既 producer 係好緊要, 唔係陪人飲飲食食就得

咁樣做先係公平. 不過係香港CG都會覺得唔正常.
好多人無自己既底線,time management 都無. 開壞左個頭無得救.
C.K.
討論區新秀
討論區新秀

文章Edward Leung » 3日 5月 2011年, 00:27

香港CG其實已經出名“快”只是通常一個人同時吾只兩、三個job on hand
Edward Leung
討論區新秀
討論區新秀

外號: 阿叔

文章h2o » 3日 5月 2011年, 13:27

Same situation :D

中環新鮮人 OT多時薪無28元

【經濟日報專訊】穿名牌西裝,挽著逾萬元手袋到中環 返工的職場新鮮人,與最低工資看似毫無關係,卻因每日工時長、OT多,時薪可能低過28元,比清潔 保安更低,以廣告及公關界最常見。

有大企業管理層至今仍然「矇查查」,認為事不關己,得悉有新鮮人可能「踩界」,工資未達標隨時犯法,大為震驚,急於今天落實最低工資後首個工作日,跟進事件。

聘有逾百名員工的公關公司,其管理層一直未有想過最低工資會影響公司運作,只決定在今年停止聘請暑期工。該公司董事說:「以前請暑期工只會給一點車馬費,約3,000至4,000元,有很多人會來做,但最低工資後,要給7,000多元,所以今年不請了。」

日做12小時 部分員工未達標

她起初還充滿信心,指公司全體員工薪金一定超過最低工資水平,因為職級較低的客戶主任(Assistant Executive)月薪約萬元,與清潔工及保安員的6,000、7,000元不同,故不認為月薪萬元仍有可能低於法例要求。

該公司在合約上列明僱員每周只須工作5天,休息日為有薪,每日工作10小時。但她指,由於行業性質及工作量大,大部分員工平均每日工作10至12小時,有時下班後及假期亦要OT。

要計算最低工資是否達標,首先將月薪1萬元扣起8天有薪休息日工資2,580元,餘下的7,424元除以該月總工時,以每日工作12小時計,該月總工時為276小時,換言之,該僱員的平均時薪只得26.9元,未達28元。

「倘手腳慢 怎能計算OT?」

對於上述結果,她大表驚訝,聲稱日後要求下屬OT可能會「踩界」。她指:「如果是同事手腳慢,怎能計算他在OT,有下屬博表現,為興趣而OT,是他自願留下,但矛頭可能指向我,說我無良、無人情味!」無論如何,她今日會向大老闆指出有關問題。

另一4A's跨國廣告公司同樣可能誤墮法網,其總經理指,公司以9,000至1萬元聘請客戶主任、見習生及撰稿員,每日工作介乎10至12小時,強調薪金一定高於最低工資。但問題是,員工每月享有8天有薪休息日,在長工時下,員工亦可能低於時薪28元。

她說︰「最低工資不是將28元乘以一個月總工時,有7,000多元便合法嗎?我不是太清楚,有時候假期工作了2、3小時,都沒有補水的。」對於公司可能違法,她顯得緊張,表示今日會跟進問題。

大律師陸偉雄表示,他的律師樓以萬元聘請初級秘書,但對方最近向他說,其薪金低於最低工資,要求加薪,令他摸不著頭腦,因秘書每日OT均有補水。他認為,最低工資有「N種」計算方法,相信會引起勞資雙方很大爭拗。

他指,若果僱主在不理解法例下違反最低工資,法庭一般會酌情處理,不會即時檢控,但倘若僱主是蓄意的,譬如以4,000元請全職,動機明顯,也沒有足夠抗辯理由,檢控機會較大。

人力資源管理學會前會長黃錦沛提醒,企業如以9,000至1萬元聘請長時間工作的員工,要加倍留意,因為休息日、用膳時間是否有薪,以及實際工作時間都會影響僱員工資是否合乎法例要求。

http://hk.news.yahoo.com/article/110502/23/o3pt.html
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章mUser » 3日 5月 2011年, 15:44

:x 有無需要 攪個 [PK公司排行榜]呢 ?
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 3日 5月 2011年, 19:24

h2o 寫:Same situation :D

中環新鮮人 OT多時薪無28元

【經濟日報專訊】穿名牌西裝,挽著逾萬元手袋到中環 返工的職場新鮮人,與最低工資看似毫無關係,卻因每日工時長、OT多,時薪可能低過28元,比清潔 保安更低,以廣告及公關界最常見。

有大企業管理層至今仍然「矇查查」,認為事不關己,得悉有新鮮人可能「踩界」,工資未達標隨時犯法,大為震驚,急於今天落實最低工資後首個工作日,跟進事件。

聘有逾百名員工的公關公司,其管理層一直未有想過最低工資會影響公司運作,只決定在今年停止聘請暑期工。該公司董事說:「以前請暑期工只會給一點車馬費,約3,000至4,000元,有很多人會來做,但最低工資後,要給7,000多元,所以今年不請了。」

日做12小時 部分員工未達標

她起初還充滿信心,指公司全體員工薪金一定超過最低工資水平,因為職級較低的客戶主任(Assistant Executive)月薪約萬元,與清潔工及保安員的6,000、7,000元不同,故不認為月薪萬元仍有可能低於法例要求。

該公司在合約上列明僱員每周只須工作5天,休息日為有薪,每日工作10小時。但她指,由於行業性質及工作量大,大部分員工平均每日工作10至12小時,有時下班後及假期亦要OT。

要計算最低工資是否達標,首先將月薪1萬元扣起8天有薪休息日工資2,580元,餘下的7,424元除以該月總工時,以每日工作12小時計,該月總工時為276小時,換言之,該僱員的平均時薪只得26.9元,未達28元。

「倘手腳慢 怎能計算OT?」

對於上述結果,她大表驚訝,聲稱日後要求下屬OT可能會「踩界」。她指:「如果是同事手腳慢,怎能計算他在OT,有下屬博表現,為興趣而OT,是他自願留下,但矛頭可能指向我,說我無良、無人情味!」無論如何,她今日會向大老闆指出有關問題。

另一4A's跨國廣告公司同樣可能誤墮法網,其總經理指,公司以9,000至1萬元聘請客戶主任、見習生及撰稿員,每日工作介乎10至12小時,強調薪金一定高於最低工資。但問題是,員工每月享有8天有薪休息日,在長工時下,員工亦可能低於時薪28元。

她說︰「最低工資不是將28元乘以一個月總工時,有7,000多元便合法嗎?我不是太清楚,有時候假期工作了2、3小時,都沒有補水的。」對於公司可能違法,她顯得緊張,表示今日會跟進問題。

大律師陸偉雄表示,他的律師樓以萬元聘請初級秘書,但對方最近向他說,其薪金低於最低工資,要求加薪,令他摸不著頭腦,因秘書每日OT均有補水。他認為,最低工資有「N種」計算方法,相信會引起勞資雙方很大爭拗。

他指,若果僱主在不理解法例下違反最低工資,法庭一般會酌情處理,不會即時檢控,但倘若僱主是蓄意的,譬如以4,000元請全職,動機明顯,也沒有足夠抗辯理由,檢控機會較大。

人力資源管理學會前會長黃錦沛提醒,企業如以9,000至1萬元聘請長時間工作的員工,要加倍留意,因為休息日、用膳時間是否有薪,以及實際工作時間都會影響僱員工資是否合乎法例要求。

http://hk.news.yahoo.com/article/110502/23/o3pt.html

舉腳支持每個鐘都計清計楚,僱主要你OT都唔敢去得太盡!
就算做到得番半條人命,起碼都有OT錢俾番你...
我地係CG artist,唔係CG worker...
我地做既係創意工業,唔係三行地盤!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 3日 5月 2011年, 19:27

mUser 寫::x 有無需要 攪個 [PK公司排行榜]呢 ?

真係冇乜必要做到咁盡...
係有乜野不滿,分享下冇問題...
指名道姓咁搞個排行榜又有乜謂呢?
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sobig » 3日 5月 2011年, 20:04

Edward Leung 寫:香港CG其實已經出名“快”只是通常一個人同時吾只兩、三個job on hand

"快"只係一般人對香港人既幻想,
事實係香港人工作時間俾人長幾倍,
做既job多左, 咪好似做得好快.

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章C.K. » 4日 5月 2011年, 00:18

員工是CG行業的重要資產 !! 你是最好的, 你知道嗎?
C.K.
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客