5份vfx苦工...

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章kelvincai » 15日 4月 2010年, 15:02

crazyec 寫:一攪工會, 我相信班干事俾各大公司秒殺, 即刻冇人敢再出頭!

Firing an employee for the reason joining an union is illegal in many countries. It isn't in HK?!
kelvincai
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 15日 4月 2010年, 16:36

kelvincai 寫:
h2o 寫:一攪工會, 我相信班干事俾各大公司秒殺, 即刻冇人敢再出頭!

Firing an employee for the reason joining an union is illegal in many countries. It isn't in HK?!

上面個句系我講既, 改番先....

公司唔會同你講"因為你入工會, 所以我炒你", 可以其他原因.
但話分兩頭, 正如前面既 post 都有提過, 有D人真系能力上跟唔到, 就要辭退佢. 如果佢入左工會就好多野攪, 工會慢慢變成勞資雙方既磨心, 之後想好好地傾就好難架喇.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章kelvincai » 15日 4月 2010年, 22:52

Of course, there are advantages and disadvantages of unions.

The European unions drove up the minimum salary of workers. Thus, all the factories moved to China or India.

If the HK production studios don't squeeze up their employees and keep the prices down, all their clients will eventually look for production studios in China too.

If you or they are good enough to enter into Siggraph Animation Theatre or win some CGTalk awards, I don't think any artists or studios would have a hard time getting jobs or clients, and negotiate a good salary/benefits or price.

Cheer up and back to Maya & Houdini.
kelvincai
討論區主持
討論區主持

林煥光:吃奶罵娘才文明

文章h2o » 10日 5月 2010年, 19:55

現年 58歲的林煥光 04年離開問責班子後,一直有機會重返政府。但他不加入曾班子,自行剪報、寫信“搵工”,曾任奧運馬術公司行政總裁,今年 2月掌管平機會。“桐油埕都系裝番桐油,我邊識去恆基(指地產商)做野?”林煥光說,加入平機會,因工作與自己信念相符。港人尊重多元、重視自由、公義、平等機會,是小城獨有的靈魂。“起樓邊度起唔到?但值價觀要經過百年積累!”

撐最低工資 轟無良議員

所以當他看到這地方的本地生產總值不斷增長,大部份打工仔收入卻不升反跌,他擔心這裡還是否一個平等機會城市,港人日後怎樣同心打拼?於是他開腔力撐最低工資。“當一個議員講時薪 20蚊,仲大言不慚,講到你唔跟就會死咁誇張時,你仲唔講自己睇法,系咪唔合乎平機精神?”
林煥光表示,平機會不會畫地為牢,只要有關乎平等機會、公義的議題,即使未必與四條反歧視條例有直接關系,也會主動出擊。談及法例,他直指種族歧視條例不規管政府的決定“極不明智”。他憶述,草擬法例初期,建議政府部門同樣受規管,後來不知何故改變初衷。“咁系一個負面示范,過去三條法例都規管政府,冇令你運作困難。唔信就唔好立法,信就要以身作則。”
轟議員罵政府絕不手軟,林煥光無懼壓力,他說“吃奶罵娘”只是文明社會的初階。一個真正先進的文明社會,政府應提供知識、渠道,讓市民對政權責罵、制衡。高官聽到這“自己友”的反對聲音,也不應動氣。林煥光解釋,現代管理哲學說明,管理團隊千萬別“同聲同氣”:“如果一言堂,英明領袖嘅決定可能喺五年內系對,但到咗第六年就會玩完。”

權力要監察 防集體腐敗

為官多年,他曾在立法會被議員為難,曾因傳媒揭露緋聞而下台,但林煥光百分百認同權力一定需要受監察,否則只會集體腐敗。政府被公眾挑戰,他視為平常事。“試諗嚇如果唔系填海引起好多人發聲,?家個海會填到邊?如果唔系年輕人喺天星皇後扎曬營,今日會唔會有保育景賢裡、永利街?”他認為,當權者應站在更高的位置看問題,“佢嘈你那陣你可能系好煩,個計劃慢咗,但睇番(事後對社會)系咪好咗?”

http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=14013613

身為管理層既, 睇多D 新聞, 好多野都要好好咁學下..... "當權者應站在更高的位置看問題"

BTW. 呢度都有個平台俾各位發聲, 可能大家既對自己既工作環境好滿意, 唔覺得有問題, 冇咩人講野. :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章D.R » 27日 5月 2010年, 12:54

其實香港摺左呢行佢咪算lor,跟本就發展唔起,唔好比d人再發夢.現在呢個社會跟本就沒有什麼多勞多得,只系一個奴隸制,沒有法例保障員工權益~大家當玩下就算啦,唔駛咁認真~你認真做,換來就是一個開玩笑嘅價錢~
D.R
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 27日 5月 2010年, 13:22

好多國家既 CG 都系慢慢咁發展, 唔系一步登天學美國模式咁先叫成功, 例如歐洲個邊系藝術性高D, 唔系一味死做爛做勁踩頂. 人地有人地既優質生活方式, 政府又唔會幫手吹脹個泡沫, 一窩蜂咁開 course, 到左頂又唔識收.
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章D.R » 27日 5月 2010年, 20:22

h2o 寫:好多國家既 CG 都系慢慢咁發展, 唔系一步登天學美國模式咁先叫成功, 例如歐洲個邊系藝術性高D, 唔系一味死做爛做勁踩頂. 人地有人地既優質生活方式, 政府又唔會幫手吹脹個泡沫, 一窩蜂咁開 course, 到左頂又唔識收.

香港中曬招啦~原本香港早期仲勁過日本,但起香港嘅工作文化低下,大家斗快斗賤,想好好發展都難,加上政府乜都唔識谷到泡沫~就搞到現在咁~
D.R
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot] 和 9 位訪客