[585]imagi 裁員 la~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章macrossmo » 12日 12月 2009年, 00:59

h2o 寫:
1127 寫:
h2o 寫:最後個句唔系好知你想講乜....

雖然之前已經知道裁員, 但如果件事系真的話, 希望公司會做足補償啦

BTW. 作為一間上市公司, 裁員會影響股價, 系咪應該會有正式公布呢?

最尾一句系指Lunch後派大信封。

三月會有第二輪, 辛苦哂各位現存同事喇... 再見喇...

我指 "CnA down lv -----> animator , but they 3D ................." 唔知講乜

佢系話 CNA 轉做animator 好比系降職, 但佢地3D 既能力比較弱(有d系完全唔識)

Gman 搞唔起啦.....之前都系因為預計aboy反應會比gman好先做aboy先,點知出黎既結果都系唔理想. 咁仲有咩理由再搞gman.

傳說話會系祖國開生產線, 但應該唔系指前老板既杭州. 咁香港應該唔需要太多人.
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章3DMan » 12日 12月 2009年, 01:14

我身歷其境,心裡非常不舒服,看著被解雇同事擾心的神情,對本身行業的前景很是質疑。

政府以推動創意產業為幌子,充撐功績,但同業們心底明白終有轉行一日。

可能是我 (們 ?)悲觀。
頭像
3DMan
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 12日 12月 2009年, 01:29

我又唔覺得系悲觀, 有個心理准備 & 居安思危既心態, 點都好d :wink:

p.s. 唔該樓上 macrossmo 既解釋
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章macrossmo » 12日 12月 2009年, 01:39

h2o 寫:我又唔覺得系悲觀, 有個心理准備 & 居安思危既心態, 點都好d :wink:

p.s. 唔該樓上 macrossmo 既解釋

同意唔洗太悲觀, 其實好多同業都仲需要人, 現階段只系唔可能即時容納返咁多人, 但呢班人來年應該可以容入返市場. 只系可能未必一定系animation.

p.s. 我痛恨自己睇得明咁既英文.........
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章1127 » 12日 12月 2009年, 02:34

3DMan 寫:我身歷其境,心裡非常不舒服,看著被解雇同事擾心的神情,對本身行業的前景很是質疑。

政府以推動創意產業為幌子,充撐功績,但同業們心底明白終有轉行一日。

可能是我 (們 ?)悲觀。

要質疑ge應該系班大野諗乜, 咩叫日本人自己都唔支持阿童木!? 完全推卸責任。

以後辛苦你喇同事。
討論區新秀
討論區新秀

文章3DMan » 12日 12月 2009年, 08:40

macrossmo 寫:同意唔洗太悲觀, 其實好多同業都仲需要人, 現階段只系唔可能即時容納返咁多人, 但呢班人來年應該可以容入返市場. 只系可能未必一定系animatior

可想像當年紀漸長,commerical 式開夜殺 job 的工作模式已漸難應付,
體力、薪金的壓力自然有,人大了也愈不想犧牲與家人的時間 (或私人時間 ) 也是事實,
我不是質疑這行業還要不要人,只是質疑這行業如何做到老,
所以我說我悲觀。

現在裁員事實還在影響我的情緒,各版友請幫忙指正我的觀點,我需要一點正面能量。
頭像
3DMan
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Js » 12日 12月 2009年, 12:42

算吧啦....香港人.....遲d咩都搬曬反大陸做架喇......人地人又多....3,4個頂你一個啦.
Js
討論區新秀
討論區新秀

文章demonlord » 12日 12月 2009年, 12:52

macrossmo 寫:
h2o 寫:
1127 寫:
h2o 寫:最後個句唔系好知你想講乜....

雖然之前已經知道裁員, 但如果件事系真的話, 希望公司會做足補償啦

BTW. 作為一間上市公司, 裁員會影響股價, 系咪應該會有正式公布呢?

最尾一句系指Lunch後派大信封。

三月會有第二輪, 辛苦哂各位現存同事喇... 再見喇...

我指 "CnA down lv -----> animator , but they 3D ................." 唔知講乜

佢系話 CNA 轉做animator 好比系降職, 但佢地3D 既能力比較弱(有d系完全唔識)

Gman 搞唔起啦.....之前都系因為預計aboy反應會比gman好先做aboy先,點知出黎既結果都系唔理想. 咁仲有咩理由再搞gman.

傳說話會系祖國開生產線, 但應該唔系指前老板既杭州. 咁香港應該唔需要太多人.

CnA都有今日la...........只可以講句抵X死 :lol:

咦........個幾只CnA小狗跟只大狗一齊走 , 去繼續呃二世祖錢wo.........莫非想學當年既tony? :lol:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 12日 12月 2009年, 13:03

3DMan 寫:
macrossmo 寫:同意唔洗太悲觀, 其實好多同業都仲需要人, 現階段只系唔可能即時容納返咁多人, 但呢班人來年應該可以容入返市場. 只系可能未必一定系animatior

可想像當年紀漸長,commerical 式開夜殺 job 的工作模式已漸難應付,
體力、薪金的壓力自然有,人大了也愈不想犧牲與家人的時間 (或私人時間 ) 也是事實,
所以我說我悲觀。

現在裁員事實還在影響我的情緒,各版友請幫忙指正我的觀點,我需要一點正面能量。

我同意年紀漸長, 是絕對不能應付commerical 式開夜殺 job 的工作模式,
做4-5年, 身體一定有毛病, e.g.眼,手,腰,胃
朋友與家人會慢慢遠離自己, 剩下一班日通夜通的同事終老,
這是香港CG行業的特性,

不過, 其他行業都會有相似的情況發生, 尤其生產性質的行業,
開夜趕工是香港的文化, 需要幾十年時間先可以改變,
錯是香港的幾十年留下來的工業文化,
錯不是香港本身CG工業, 錯也不是animator.

你的看法不是悲觀, "CG不能做到老" 都經常出現我腦海中,
這是十分正常, 四,五十歲仲可以渣mouse做job, 的確有d吃力,
要將眼光放遠一些, animator當然做唔到幾十年,
人大了, 人際網絡擴大, 你會發覺身邊還有好多同CG有關的工作可以選擇,
當然不再是生產線的工種, 這時就不會執著是否真的做animation.
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章demonlord » 12日 12月 2009年, 13:17

sobig 寫:
3DMan 寫:

所以我說我悲觀。

我同意年紀漸長, 是絕對不能應付commerical 式開夜殺 job 的工作模式,

不過, 其他行業都會有相似的情況發生, 尤其生產性質的行業,

你的看法不是悲觀, "CG不能做到老" 都經常出現我腦海中,
這是十分正常, 四,五十歲仲可以渣mouse做job, 的確有d吃力,
人大了, 人際網絡擴大, 你會發覺身邊還有好多同CG有關的工作可以選擇,
當然不再是生產線的工種, 這時就不會執著是否真的做animation.

港式生產一向都系.快.靚.正 , 在香港 , 一接近30歲幾乎肯定要諗諗自己應該開創什麼事業 , 否則 , 一過左呢段黃金時間 , 就只有打死一世工 , 所以 , 現在那些年青熱血的animator , 忍下手 , 唔好個個月清袋la , 唔系既話 , 咩都做唔到 :lol:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 12日 12月 2009年, 13:50

demonlord 寫:
sobig 寫:
3DMan 寫:

所以我說我悲觀。

港式生產一向都系.快.靚.正 , 在香港 , 一接近30歲幾乎肯定要諗諗自己應該開創什麼事業 , 否則 , 一過左呢段黃金時間 , 就只有打死一世工 , 所以 , 現在那些年青熱血的animator , 忍下手 , 唔好個個月清袋la , 唔系既話 , 咩都做唔到 :lol:

實在系過來人嘅智理明言,在職或者想入職嘅朋友們應好好緊記.
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章sobig » 12日 12月 2009年, 14:25

陳根 寫:
sobig 寫:
3DMan 寫:

所以我說我悲觀。

仲要記住預多d錢結婚,生仔,買樓
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章johngalliano » 12日 12月 2009年, 14:59

我地真系要准備同大陸融合喇...由一個已發展地區到發展中國家生活一定唔習慣, 唔願意, 覺得委屈咗, 但系機會應該多好多的。
你諗嚇, 意馬以外, 香港中大型制作公司少, 缺乏遠見所以無研發, 為生存工時長仲要追軟件知識。 而意馬以內, 中高管理層三十零歲, 結婚買樓冇耐, 下面一班人上位好難, 現在公司留你, 但前途亦唔見得光明, 除非加好多人工, 但系意馬年年蝕, 唔減都已經好好。所以而家走未嘗不是好機會, 到時意馬返廣州做完gman都唔掂 (系好有可能的, 因為意馬系衰在管理層的策略, 與及創作水平, 所以作品唔受歡迎, 其次先系制作未到一流水平), 到時真正冇得玩, 可能你已經在大陸做咗幾年上咗位。
最後由 johngalliano 於 12日 12月 2009年, 16:33 編輯,總共編輯了 1 次。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章demonlord » 12日 12月 2009年, 15:19

陳根 寫:
sobig 寫:
3DMan 寫:

所以我說我悲觀。

其實我都系25~6歲 , 唔敢稱得上系過來人 , 只不過我前2年曾經搞過小生意 , 失敗左損手離場 , 而系個段時間我睇到好多打工睇唔到既人同事物 , 重有其他公司老板既訓示 , 所以呢D學費系比得抵既 :lol:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

文章demonlord » 12日 12月 2009年, 15:33

sobig 寫:
陳根 寫:
sobig 寫:
3DMan 寫:

所以我說我悲觀。

仲要記住預多d錢結婚,生仔,買樓

香港買樓真系要好小心 , 一處理得唔好 , 就會慘過拿眾援 , 甘就一世. :lol:

但看看現在香港的年青人 and 畢業生 , 連儲錢根基都未有 , 唔好話買樓 , 買埋買埋D戇X潮物都買到月尾無飯開 , 行出街吸引到人既目光就好enjoy(人地望緊你D名牌搭到九唔搭八, 睇穿左你系身光頸領其實銀包得幾十蚊個D傻仔咋) , 乜虛榮真系甘緊要咩? 甘樣只會更易比人睇穿你自卑心強 , 點解唔試調番轉 , 廿幾歲博命搵錢 , 等有本錢有根基先去虛榮la , 香港新一代真系自取滅亡 :lol:
demonlord
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客