120萬助“網絡游戲”招募

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

120萬助“網絡游戲”招募

文章h2o » 11日 9月 2009年, 13:47

星島日報報道

行政長官曾蔭權《施政報告》推動六大產業,當中有創意產業,最近“創意智優計劃”,便批出一項一百二十萬元的“香港網上游戲產業推廣及人才招募計劃”。負責的香港游戲產業協會創辦人施仁毅說,對應征者的學歷“零要求”,職位包括游戲設計、宣傳、客戶服務、游戲雜志編輯等。民政事務局也推出“創意十月”藝術節。

詳情:
http://hk.news.yahoo.com/article/090910/3/e5ug.html
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章wkin99 » 12日 9月 2009年, 00:34

嘩!一百二十萬有排洗啦,真系. 8)
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 12日 9月 2009年, 10:33

對應征者的學歷“零要求”,職位包括游戲設計、宣傳、客戶服務、游戲雜志編輯等。

呢個訊息帶出o既思維非常非常之差, 令人更加以為做 Game 呢行系玩泥沙...

我真系好想游行叫人停止濫用"創意"呢個字 :evil:
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章aresca » 12日 9月 2009年, 11:09

國內攪創新工業, 溫總親自到深圳動漫展場了解並作出行動上支持, 我地日理萬機既曾特首放低12個就話要推動槍意, 影都唔見, 勁!
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 14日 9月 2009年, 13:57

六千蚊請十幾個人, 做一年, 玩完。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章enson » 27日 9月 2009年, 16:58

120億差唔多 120萬搞咩啊
頭像
enson
討論區新秀
討論區新秀

文章Andrew Lee » 28日 9月 2009年, 00:55

我想發表意見, 但又冇理由向樹講粗口嗜
www.andrewlee.hk
頭像
Andrew Lee
討論區主持
討論區主持

外號: Andrew Lee

文章wkin99 » 28日 9月 2009年, 02:14

Andrew Lee 寫:我想發表意見, 但又冇理由向樹講粗口嗜

這裡好自由開放,唔使壓抑自己架,想講就講啦,總知講得有文化d就得啦. :mrgreen:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 120萬助“網絡游戲”招募

文章supercat7xx » 28日 9月 2009年, 10:23

h2o 寫:星島日報報道

行政長官曾蔭權《施政報告》推動六大產業,當中有創意產業,最近“創意智優計劃”,便批出一項一百二十萬元的“香港網上游戲產業推廣及人才招募計劃”。負責的香港游戲產業協會創辦人施仁毅說,對應征者的學歷“零要求”,職位包括游戲設計、宣傳、客戶服務、游戲雜志編輯等。民政事務局也推出“創意十月”藝術節。

詳情:
http://hk.news.yahoo.com/article/090910/3/e5ug.html

所以話呢個凸衰政苦多麼的 on 9~! 120萬? 可比人工呀?
你老尾 呢個都唔知乜鬼政苦. 唔知頭唔知路果 d 難尾工程就洗幾千萬搵不知所為顧問.
但動慢呢行佢又唔搵喎? 燒記老尾 , 一尾識同啞爺擦鞋. 正 pk .
最後由 supercat7xx 於 28日 9月 2009年, 10:27 編輯,總共編輯了 1 次。
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 120萬助“網絡游戲”招募

文章supercat7xx » 28日 9月 2009年, 10:24

[ :x :x :x :x ..................
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章supercat7xx » 28日 9月 2009年, 10:30

Marco 寫:
對應征者的學歷“零要求”,職位包括游戲設計、宣傳、客戶服務、游戲雜志編輯等。

呢個訊息帶出o既思維非常非常之差, 令人更加以為做 Game 呢行系玩泥沙...

我真系好想游行叫人停止濫用"創意"呢個字 :evil:

咪系. 一陣果 班老細以為可以 120萬真系可以食全包咪死?
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 28日 9月 2009年, 15:47

唉!你睇下連我地特首都只系贊助一百幾十萬黎推動佢所謂0既創意工業,
你話出面d老細點唔壓低曬我地d工資呀!

以為人地襟幾個制就可以出到一只game....
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客