6千1個月請大專生做design

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

6千1個月請大專生做design

文章Stupid » 13日 6月 2009年, 11:50

Stupid
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Dxxk Mx » 14日 6月 2009年, 19:45

政府野都系交行貨, 6k 差唔多
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 14日 6月 2009年, 23:01

咪亂吹啦....請樓主把政府的公文詳細睇清楚點...
人家沒有注.."大專生"...
只說專上學院....而它的入職要求只是.....Dip/Hig Dip....Y1/Y2學生..
即系話呢啲好大程度系暑期工呀.....老細...

以暑期工計....況且只注明系"協助設計".
六千蚊算好OK.......
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Stupid » 15日 6月 2009年, 12:43

moc 寫:咪亂吹啦....請樓主把政府的公文詳細睇清楚點...
人家沒有注.."大專生"...
只說專上學院....而它的入職要求只是.....Dip/Hig Dip....Y1/Y2學生..
即系話呢啲好大程度系暑期工呀.....老細...

以暑期工計....況且只注明系"協助設計".
六千蚊算好OK.......

你都幾鍾意拗o架喎... 首先大專生系大學及專上學院學生咁解,專上學院就唔駛拗啦,但系而家大學入面亦有Dip/Hig Dip,而家無人話佢地系大學生喎!
仲有,系咪暑期工就唔系工?佢地都系一個星期返足44小時喎。再者佢地o既工作就算系"協助設計",一般正常人都系叫"做design",唔通話"我做協助設計"呀!"至於"6k 差唔多"或"算好OK",同我講o既"底玩"系無抵觸,都系個人意見。
哪而家我個人意見系,抽水拗下字眼呢d咁野都系少做為妙....
Stupid
討論區新秀
討論區新秀

文章insomnia » 15日 6月 2009年, 18:47

我都覺得 6K 請intern 算系咁,
始終d學生都未必有實戰經驗, 可能有好多野唔知/未上手,
要有經驗既人跟之余, 教完你野又唔會做得耐.

前幾年我讀U既時候, 響間做graphic design既studio仔做intern都系得3K,
但學到野同做得幾開心, d senior做野好有心又肯sharing,
我一d都唔覺蝕仲有賺添. :roll:
insomnia
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 15日 6月 2009年, 19:05

啊~~~~.原來....."大專生"....系指... 大學及專上學院的學生..咁解.......
呢個系咪簡稱呢?.......真咁大個人首次聽到..."大專生"是包括專上學院學生....
我系IVE畢業架......你氹得大爺我很歡喜呀....因為原來自己經已上升到"大專生"層次....
香港到今時今日為止...好似都無乜工作室或公司肯用六千銀請就學設計生做暑期工.....據知最多都系PolyU生........
查實康文署好多設計野都系發出去俾人做喎.....仲可以請Assistant呀....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Stupid » 15日 6月 2009年, 21:17

我都費事同你拗,自己睇下啦...

http://www.hkedcity.net/school/tertiary/
http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=12565877
http://www.gaforum.org/showthread.php?p=7276135
"中學以上的程度, 包括HD, asso, 要求中學畢業以上既cert = 大專生,英文post-secondary students / tertiary students"
Stupid
討論區新秀
討論區新秀

Re: 6千1個月請大專生做design

文章contaxnikon » 16日 6月 2009年, 19:56

Stupid 寫:http://www.lcsd.gov.hk/b5/jobs_det.php?jp=20090610_20090617&ja=cp&js=82

真系底玩! 8)

有錢收仲想點
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章zodiac » 17日 6月 2009年, 00:17

有6K真系偷笑啦, 乜Q都唔識, 自信就大把
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客