意馬 4 供 1

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

意馬 4 供 1

文章h2o » 28日 5月 2009年, 11:33

From Apple Daily:

意馬國際( 585)宣布供股,比例 4供 1,每股供股價 0.25元,較停牌前 0.34元折讓 26.47%。集資淨額約 1億元,將用作加強意馬財政狀況、協助完成電腦動畫電影《阿童木》的制作,及未來營運提供財務支持。
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 意馬 4 供 1

文章johngalliano » 28日 5月 2009年, 12:13

h2o 寫:From Apple Daily:

意馬國際( 585)宣布供股,比例 4供 1,每股供股價 0.25元,較停牌前 0.34元折讓 26.47%。集資淨額約 1億元,將用作加強意馬財政狀況、協助完成電腦動畫電影《阿童木版》的制作,及未來營運提供財務支持。

終於攤大手版拿錢, 好多員工變相貼錢打工。
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 28日 5月 2009年, 13:03

咁系咪即系停牌緊都要供股? 咁供完股會唔會復牌呢? 吸左水但唔復牌, 又唔可以做買賣, 都唔知想點.... 依家唔想供股, 但系唔可以賣出, 咪即系焗俾? :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章johngalliano » 28日 5月 2009年, 13:22

h2o 寫:咁系咪即系停牌緊都要供股? 咁供完股會唔會復牌呢? 吸左水但唔復牌, 又唔可以做買賣, 都唔知想點.... 依家唔想供股, 但系唔可以賣出, 咪即系焗俾? :roll:

The news said 復牌 on Friday ma.
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 28日 5月 2009年, 15:05

oops... 我依家先睇份 正式公告.... :oops:

摘錄自 (IX) 有關本公司業務之最新消息:

截至二零零九年四月三十日,本集團於香港及美國之業務聘用約480名雇員。本公司仍專注完成阿童木之制作及推廣,以於二零零九年十月公映。預期將於二零一零年初自推廣阿童木獲取可觀現金收入。本集團之短期功績將取決於阿童木之公映是否成功而定。

...... 供股所得款項淨額估計約為100,400,000港元。本公司擬將所得款項淨額主要用作加強其財政狀況,完成其動畫電影阿童木之制作及推廣,並為本集團持續經營業務提供資金。按董事現時所得資料,董事認為供股估計所得款項淨額,連同下文所述融資安排及預計阿童木產生之收入,足以應付直至二零一零年六月上述用途之營運資金需要。

原本想等復牌買d 黎玩下, 依家供股就要d 時間研究下先....
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章johngalliano » 28日 5月 2009年, 16:17

h2o 寫:...

原本想等復牌買d 黎玩下, 依家供股就要d 時間研究下先....

通常大折讓供股對股價都好負面嚇喇,...就等到佢跌定先算, 但系都要面
對流通量風險, 停牌前d成交量真系好低。
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 28日 5月 2009年, 23:02

:( 有多余錢儲起 , 急用都有個錢用 , 經濟不要看得太樂觀 ,
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 28日 5月 2009年, 23:57

leeho 寫::( 有多余錢儲起 , 急用都有個錢用 , 經濟不要看得太樂觀 ,

小心通脹
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 29日 5月 2009年, 00:03

haha, 買 imagi 就系睇你對"阿童木"既票房信心有幾大.

唔知上映前會唔會又有過山車既情況出現 :lol:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章luxoJr » 29日 5月 2009年, 01:29

Why dun show us more exciting animation shots before asking for money?
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章macrossmo » 29日 5月 2009年, 01:41

luxoJr 寫:Why dun show us more exciting animation shots before asking for money?

呢d exciting animation shots 都仲未做
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章luxoJr » 29日 5月 2009年, 01:52

Did they show any new trailers in Cannes Film Festivals?
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章johngalliano » 29日 5月 2009年, 09:42

h2o 寫:haha, 買 imagi 就系睇你對"阿童木"既票房信心有幾大.

唔知上映前會唔會又有過山車既情況出現 :lol:

競價時段搶升76%,...尚未對盤
會唔會系有人要保住大股東個位呢...
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kaworuonline » 29日 5月 2009年, 10:55

最高做過$0.62, 升82%
kaworuonline
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 29日 5月 2009年, 11:36

阿思達克財經新聞組:

意馬國際<00585.HK>第二大股東包銷供股或涉易主,持股23.99%的永菱通金融承諾悉數供股並兼任分包銷商,持股量最多可增至33.53%,很大可能取代高氏家族成為大股東。股份今早復牌。
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客