各位有志投身cg業的畢業生找到工作未??

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章jovifish » 24日 8月 2008年, 15:02

風之谷 寫:時間機會都唔等人,HEA 得幾耐?

Marco 寫:>會唔會好多公司都趁六七月請曬fresh grad, 之後遲搵工果d 咪蝕底?

唔好 hea la, 我以前畢業時, 五月已經返緊工 la

等多兩等, 有好o野都俾人執曬 la

:o

:cry:
jovifish
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章lkfai1121 » 27日 8月 2008年, 19:43

:cry: 過左成個8月....
搵左好多工...有好多都要exp...但有好多都照send信...
send左20封...冇封回....

不過好彩有同學仔介紹...聽日見工...希望請我啦...
真系好想有exp...
目標要入廣告公司>,<
頭像
lkfai1121
討論區新秀
討論區新秀

文章ξ » 28日 8月 2008年, 01:22

依H2O兄同Macro哥呢d咁專業人士咁寶貴既意見, 似乎IVE KT真系一個讀CG既最好途徑丫!!! 哈哈!!! 而且2009年仲會搬埋去HKDI (Hong Kong Design Institute), 到時所有design, fashion同digital media 既department都集埋一齊, 再加上同業界既緊密聯系, 即系好多時都會安排業界提供實習和freelance機會, 呢d就真系唔系度度都有啦!!! 咁d學生畢業搵工就會比較得心應手d啦!!!
ξ
討論區新秀
討論區新秀

文章255 » 28日 8月 2008年, 08:35

lkfai1121:過左成個8月 :o
你外國留學的??12月就畢業...祝你見得成
依家畢左業先知kt ive好有咩用,再讀過咩-.-
討論區新秀
討論區新秀

文章Marco » 28日 8月 2008年, 10:18

ξ 兄, 識o左你咁耐都唔知你轉o左行賣廣告 tim :lol: :lol: :lol:
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章lkfai1121 » 28日 8月 2008年, 12:53

255 寫:lkfai1121:過左成個8月 :o

:roll: 哈哈...本人有小小語癌@@....
應該說快要過成個8月....先見得2份工....氣死了....
可能我真系有點兒那個...
我是IVE(TY)出世的唷....請多多指教...>,<
頭像
lkfai1121
討論區新秀
討論區新秀

文章kinsonlau » 28日 8月 2008年, 13:27

255 寫:lkfai1121:過左成個8月 :o

一系搵份part-time 做住先維持一下生活,
報d 關於art 既課程增值下,提高個水平,
再整好showreel..
如果堅持到,一定有公司請既
努力喇
kinsonlau
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章lkfai1121 » 28日 8月 2008年, 22:16

kinsonlau 寫:一系搵份part-time 做住先維持一下生活,
報d 關於art 既課程增值下,提高個水平,
再整好showreel..
如果堅持到,一定有公司請既
努力喇

嗯~~~我會架啦...多謝你呀師兄... :P
我決定左做今日見左的工啦....>,<要努力
目標系入tvc公司做desginer!!
頭像
lkfai1121
討論區新秀
討論區新秀

文章macca1210 » 31日 8月 2008年, 04:17

大家好 我都系畢業生
我都覺得想入行好難 (我見好多都要有exp)
之前都上過10日意馬workshop(得個笑字啦 8) )

我系ive (mh)讀computer game & animation
學o既野基本上都好basic = =

showreel其實有冇d咩特別事項要注意同埋一定要有~.~?
努力中...
macca1210
討論區新秀
討論區新秀

文章255 » 1日 9月 2008年, 17:14

終於找到工la :lol:
一放棄cg的工作就找到工,睇來我吾系食呢行飯的人 8)
cg呢家野都系業余玩下算la
各位未放棄cg的畢業生+油呀,祝你們早日找到工作
討論區新秀
討論區新秀

文章jovifish » 1日 9月 2008年, 17:25

255 寫:終於找到工la :lol:

唔好講到咁灰好喎...
士氣都己經跌緊架啦... :cry:
jovifish
討論區新秀
討論區新秀

文章philipcheng » 1日 9月 2008年, 17:30

255 寫:終於找到工la :lol:

那你現在做什麼啊?=]
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章255 » 1日 9月 2008年, 19:18

progamer
討論區新秀
討論區新秀

文章philipcheng » 1日 9月 2008年, 23:41

255 寫:progamer

:D good
我都覺得比較易find 到programer 的工=]
不過發現cg 呢行都幾小part time=[ 想返學時都做下parttime
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 2日 9月 2008年, 13:34

part time 唔會請冇經驗, 以公司黎講請個人返黎又要搵人教, 又要 QC, workflow 又夾唔到, 分分鍾等於少左個有 experience 既人做野....

依家好多公司都驚請新人... 因為 on job training 既時間要好長, 請左返黎, 趕緊 job 的話, 講真頭一兩個月真系幫唔到手, 我仲試過反而要執新仔手尾添 (一d 好簡單既 job)
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

上一頁下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客