各位有志投身cg業的畢業生找到工作未??

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

文章philipcheng » 3日 9月 2008年, 19:58

h2o 寫:part time 唔會請冇經驗, 以公司黎講請個人返黎又要搵人教, 又要 QC, workflow 又夾唔到, 分分鍾等於少左個有 experience 既人做野....

依家好多公司都驚請新人... 因為 on job training 既時間要好長, 請左返黎, 趕緊 job 的話, 講真頭一兩個月真系幫唔到手, 我仲試過反而要執新仔手尾添 (一d 好簡單既 job)

好驚tim=[
我驚我入左我喜歡的公司之後,做左d work 出來要人幫手執我d手尾><
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章lkfai1121 » 5日 9月 2008年, 23:05

h2o 寫:part time 唔會請冇經驗, 以公司黎講請個人返黎又要搵人教, 又要 QC, workflow 又夾唔到, 分分鍾等於少左個有 experience 既人做野....

依家好多公司都驚請新人... 因為 on job training 既時間要好長, 請左返黎, 趕緊 job 的話, 講真頭一兩個月真系幫唔到手, 我仲試過反而要執新仔手尾添 (一d 好簡單既 job)

但系以我地黎講...每位老手都系從新手開始>,<
冇人再比機會新手...那將來何來有新人 :(
真系希望公司會請下新人 :cry:
我都是努力找工去>,,<
頭像
lkfai1121
討論區新秀
討論區新秀

文章255 » 6日 9月 2008年, 15:13

lkfai1121 寫:但系以我地黎講...每位老手都系從新手開始>,<

說的對,不會人人是天才一開始就是高手
一邊說缺乏人才,一邊排斥人才....
有幾多人可以0收入學習到變高手先入行-.-
lkfai1121你不是找到工作了嗎?
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 8日 9月 2008年, 01:20

255 寫:
lkfai1121 寫:但系以我地黎講...每位老手都系從新手開始>,<

說的對,不會人人是天才一開始就是高手

既然環境變成咁,
學生都系時候提高對自己o既要求.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章lkfai1121 » 9日 9月 2008年, 02:50

lkfai1121 寫:說的對,不會人人是天才一開始就是高手

沒呀...之前有一份工好似請...
但後來都用一個好怪的原因唔請= ="
說我申請的post請左人= ="但明明開頭問佢重請唔請人
佢答請唷~~~....怪
不過無所謂...因為我不懂看CAD圖
頭像
lkfai1121
討論區新秀
討論區新秀

文章catdreamx » 12日 9月 2008年, 12:43

lkfai1121 寫:
lkfai1121 寫:說的對,不會人人是天才一開始就是高手

禁古怪 :o :o
不過算啦, 呢間吾得, 搵第二間囉
自動cad 好易架咋 :mrgreen:
catdreamx
討論區新秀
討論區新秀

文章kinsonlau » 13日 9月 2008年, 11:05

lkfai1121 寫:

如果佢只請一個人,幾秒之間又畀佢搵到個巖既人-請左
咁之後佢答請左都系好正常
別被工作牽著鼻子走..
kinsonlau
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息