各位有志投身cg業的畢業生找到工作未??

CG industries News
在這裡談談你們的CG工作 或 發放一些業界的新資訊及消息

各位有志投身cg業的畢業生找到工作未??

文章255 » 22日 8月 2008年, 08:55

我班上想投身cg業的同學大部分都未找到工作,覺得香港cg的公司實在吾多,一年咁多畢業生有d供過於求,不知大家的情況如何,請發表一下
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Marco » 22日 8月 2008年, 11:46

>我班上想投身cg業的同學大部分都未找到工作

唔奇呀, 我有時撞返自己學校畢業 d 師兄妹, 大家o既話題都系仲有邊班人做緊 Production...

如果系讀o個 d 打底打得唔好o既 Course... 仲死...

>覺得香港cg的公司實在吾多,一年咁多畢業生有d供過於求
>不知大家的情況如何,請發表一下

間間公司都唔想請新人 ga la, 唔想自己 train ma, 除非見到 d 真系好好 ga la :wink:

我十年前為o左入行做過三千蚊 animator, 雖然而家唔會咁低, 但你肯唔肯做先?
最後由 Marco 於 22日 8月 2008年, 11:55 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章philipcheng » 22日 8月 2008年, 11:53

Marco 寫:>我班上想投身cg業的同學大部分都未找到工作

唔奇呀, 我有時撞返自己學校畢業 d 師兄妹, 大家o既話提都系仲有邊班人做緊 Production...

如果系讀o個 d 打底打得唔好o既 Course... 仲死...

>覺得香港cg的公司實在吾多,一年咁多畢業生有d供過於求
>不知大家的情況如何,請發表一下

間間公司都唔想請新人 ga la, 唔想自己 train ma, 除非見到 d 真系好好 ga la :wink:

我都想畢業後入廣告公司做cg,但還沒找到。但我都有報讀degree course ,希望degree 畢業後,會更易找到理想工作
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 22日 8月 2008年, 12:06

>我都想畢業後入廣告公司做cg,但還沒找到。但我都有報讀degreecourse,
>希望degree 畢業後,會更易找到理想工作

唔... 我地班有 Degree o既師兄妹o既話題咪就系... 仲有幾多人做緊 Production lor :mrgreen:

我覺如果系 IVE 畢業, 活存率都幾高呀。反而系讀 Degree 唔系咁 Practical, 初時仲難搵工, Interview 後仲分分鍾俾人笑 "咦~ :lol: 又系大學生喎~~", 我真系聽過好多次。但我都系覺得長遠一定要有 Degree...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章255 » 22日 8月 2008年, 12:20

Marco 寫:>我班上想投身cg業的同學大部分都未找到工作
我十年前為o左入行做過三千蚊 animator, 雖然而家唔會咁低, 但你肯唔肯做先?

做,點解吾做呀,有3000重好過坐系家中零收入
討論區新秀
討論區新秀

文章philipcheng » 22日 8月 2008年, 12:23

Marco 寫:>我都想畢業後入廣告公司做cg,但還沒找到。但我都有報讀degreecourse,
>希望degree 畢業後,會更易找到理想工作

唔... 我地班有 Degree o既師兄妹o既話題咪就系... 仲有幾多人做緊 Production lor :mrgreen:

我覺如果系 IVE 畢業, 活存率都幾高呀。反而系讀 Degree 唔系咁 Practical, 初時仲難搵工, Interview 後仲分分鍾俾人笑 "咦~ :lol: 又系大學生喎~~", 我真系聽過好多次。但我都系覺得長遠一定要有 Degree...

不過通街都系大學生,如果無一個degree 怕好難同人玩
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 22日 8月 2008年, 14:15

其實依家主要有兩間 IVE, BU, city 同 poly 有教 3d.... 其他 short course 唔計

講真 KT IVE 教 3d 比較好, 其他比較一般, 有d 可以用差黎形容, 3d 又唔得, art 底又冇, 好多公司真系請唔落手.

以我地既經驗黎講, degree 畢業既人個底 overall 比較好, 好多時系因為佢地本身有修開 art, 之後去讀 degree. 雖然 degree course 系比較少時間接觸 3d, 但有d supervisor 系睇個底多過用 software 既能力, 當然有 d 公司要求系埋位就做 :roll:

但 IVE 每年百幾人畢業, 有d 學生系因為覺得 animation 冇要求, 又易入, 唔知頭唔知路入左去讀, 所以我地揀人會小心d, 好多時會直接問 tutors 介紹. 呢方面就要睇學校同業界既 connection, 我可以話 KT IVE, BU 都有同業界合作下.... 其他有冇, 或者 connection 多定少, 你地自己應該知.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章sobig » 22日 8月 2008年, 15:05

又系d咁灰既topic...
小弟design出身, 做了幾年cg,
以前有一半或以上既同學都轉左行,唔再做design or production.
原因唔系香港production職位唔夠多, (系cg行業利潤唔夠多就真)
系因為佢地覺得自己唔適合做production.

收生太多又系一個issue,
因為production講既系精, 唔系多
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章255 » 22日 8月 2008年, 17:33

h2o 寫:其實依家主要有兩間 IVE, BU, city 同 poly 有教 3d.... 其他 short course 唔計

講真 KT IVE 教 3d 比較好, 其他比較一般, 有d 可以用差黎形容, 3d 又唔得, art 底又冇, 好多公司真系請唔落手.

以我地既經驗黎講, degree 畢業既人個底 overall 比較好, 好多時系因為佢地本身有修開 art, 之後去讀 degree. 雖然 degree course 系比較少時間接觸 3d, 但有d supervisor 系睇個底多過用 software 既能力, 當然有 d 公司要求系埋位就做 :roll:

但 IVE 每年百幾人畢業, 有d 學生系因為覺得 animation 冇要求, 又易入, 唔知頭唔知路入左去讀, 所以我地揀人會小心d, 好多時會直接問 tutors 介紹. 呢方面就要睇學校同業界既 connection, 我可以話 KT IVE, BU 都有同業界合作下.... 其他有冇, 或者 connection 多定少, 你地自己應該知.

睇來業界吾睇好今年的畢業生-.-
我估冇學生系因為覺得 animation 冇要求, 又易入去讀
果d學生應該系吾清楚個課程會學d咩或者是入到去先知貨不對板
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 22日 8月 2008年, 19:32

如果你地學生之間, 都有睇下大家學校既畢業展, 應該都會睇得出 d projects quality 既分別, 呢樣野就系我地請人最大既考慮
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Re: 各位有志投身cg業的畢業生找到工作未??

文章sana_nuts » 23日 8月 2008年, 00:00

255 寫:我班上想投身cg業的同學大部分都未找到工作,覺得香港cg的公司實在吾多,一年咁多畢業生有d供過於求,不知大家的情況如何,請發表一下

今年kt ive畢業,last day返學已經要返工喇
就過試用期喇^^
sana_nuts
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 23日 8月 2008年, 00:21

我識有幾個ive fresh grad, 好快就搵做game既工....
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章jovifish » 23日 8月 2008年, 03:50

我系今年BU畢業

畢業展果陣同人講, 話捱左三年咁辛苦, 搵工唔差在一時啦, 俾兩個月自己, 做self project 又好, hea 下又好, 九月先搵工...

點知一完左grad show, 同學一個接一個俾唔同公司'召見', 想返工果d 好多都即刻有得做, 我就開始驚, 會唔會好多公司都趁六七月請曬fresh grad, 之後遲搵工果d 咪蝕底?

所以我而家都仲系好驚... 哈
jovifish
討論區新秀
討論區新秀

文章風之谷 » 23日 8月 2008年, 09:39

時間機會都唔等人,HEA 得幾耐?
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章Marco » 23日 8月 2008年, 10:31

>會唔會好多公司都趁六七月請曬fresh grad, 之後遲搵工果d 咪蝕底?

唔好 hea la, 我以前畢業時, 五月已經返緊工 la

等多兩等, 有好o野都俾人執曬 la
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 C G 工作交流 / 業界消息

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot] 和 7 位訪客