[新手問題] 點解我換左張gf 7800gs之後, 行maya仲慢左既??

一切有關顯示卡的消息及討論

版主: Cyber Oxygen

[新手問題] 點解我換左張gf 7800gs之後, 行maya仲慢左既??

文章posky » 26日 2月 2006年, 21:59

致各位高人:

小弟本來用梗張fx5700le, 因為系agp底版既關系, 換左張gf 7800gs, 之後行下maya, 發現系modelling 按keyboard"6"後轉鏡頭角度果陣變得慢左, 停下停下咁.......

請問我洗唔洗系maya度update d 野先至會順翻架??

請救救我吧 m(_ _)m 今次真系越換越衰...........

感恩!!!
posky
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: [新手問題] 點解我換左張gf 7800gs之後, 行maya仲慢左既??

文章leeho » 26日 2月 2006年, 22:55

posky 寫:致各位高人:

小弟本來用梗張fx5700le, 因為系agp底版既關系, 換左張gf 7800gs, 之後行下maya, 發現系modelling 按keyboard"6"後轉鏡頭角度果陣變得慢左, 停下停下咁.......

請問我洗唔洗系maya度update d 野先至會順翻架??

請救救我吧 m(_ _)m 今次真系越換越衰...........

感恩!!!

:roll: 本人亦有這情況出現 , 轉變角度是停一下然後跳去視點 :-? 好像怪怪的 ,
但開新一頁放個球試下有無 , 類似情況.....結個很順暢 , 可能和之前個畫面復習左 :-?
本人張顯卡是 麗台GF6800 ..PCI - E

有無高人可以指點一二呢 ? 同時發覺做做下MAYA會 , 有D按鍵失靈是什麼原因呢 ???
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: [新手問題] 點解我換左張gf 7800gs之後, 行maya仲慢左既??

文章posky » 27日 2月 2006年, 01:08

leeho 寫:
:roll: 本人亦有這情況出現 , 轉變角度是停一下然後跳去視點 :-? 好像怪怪的 ,
但開新一頁放個球試下有無 , 類似情況.....結個很順暢 , 可能和之前個畫面復習左 :-?

有無高人可以指點一二呢 ? 同時發覺做做下MAYA會 , 有D按鍵失靈是什麼原因呢 ???

請問你系唔系換左display card之後先出現停下停下既情況架??
posky
討論區新秀
討論區新秀

文章leeho » 27日 2月 2006年, 19:00

posky 寫:
leeho 寫:

請問你系唔系換左display card之後先出現停下停下既情況架??

:roll: 以往都有這樣情況 , 當發覺有問題時候 , 把maya關掉後再開啟 ,問題不會出現 , 但始終都不能理解是什麼原因 ? :roll:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 28日 2月 2006年, 09:21

mode 6 系 hardware texture mode, texture cache 會 store 喺 display card 既 ram 入面, ram 多及快, 當然表現會好d

但系用既時間耐左, ram 會越積越多 data, 用爆左後佢會 delete 之前既 cache, 呢個過程可能會覺得少少窒. 正常依家d display card 用 ddr2 or ddr3, 又有 gpu 的話就應該冇呢個問題. 另外你 quit maya 既時候, 會清哂 display card 既 cache, 所以再開maya 就冇事.

仲有一個原因就系 driver 未做得夠好, 特別系d 新出既 card, 通常都要等一段時間driver 先會 optimize 得好d, 唯有寄望 update driver 之後就冇事啦 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章posky » 28日 2月 2006年, 18:51

感謝位各高人俠義相助, 我已經找到問題了

小弟原本用win2000, 因為換卡之後行maya唔順, 一怒之下format左部機換裝xp, 發現依家行maya真系順左好多, render仲好似快左, 可能系張display card夾唔倒os, 先至咁慢....

anyway, 感謝大家慷慨相助
posky
討論區新秀
討論區新秀

回到 Graphic Card News & Talk

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客