hihi~~ 初來報到,想問display card 同 ram for drawing問題~

一切有關顯示卡的消息及討論

版主: Cyber Oxygen

hihi~~ 初來報到,想問display card 同 ram for drawing問題~

文章池池 » 12日 7月 2004年, 22:29

大家好,新人來的

我想問,如果我 想砌部新機多數黎用 autocad,solidwork(少用 ) 3d max (初學) photoshop,

ai( not me use )

駛唔駛買貴價display card 呢 ?! 如3D LABS WILDCAT VP560,MATROX P650,QUADRO FX500 ??

定系買張MATROX G550 32MB ?

定系求其買一張display card,將 d 錢買多d ram好呢??

仲有少少問題...買ram 又應該要注意 d 乜呢 ?
cl 值又系乜 來的 ?對郊能大影響嗎 ?

因為我只想用最較平的價錢換取最大的郊能...謝謝 :>
池池
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章CG SEED » 12日 7月 2004年, 23:37

:) 我想, 普通的東西好了. 現在一般家庭電腦的功能都很好. 不用3D Labs 的東西吧?? 倒是加多一點RAM可能更有幫助. 還是在求學吧??
CG SEED
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 13日 7月 2004年, 00:52

普通 display card 可能對 autocad 影響大d, wireframe display 得唔系咁 smooth, 做 heavy 既 scene 時會比貴咭遲鈍d....... 如果初學的話, 唔需要買貴咭 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

回到 Graphic Card News & Talk

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客