[問題]玩唔到game呀~~~~~~~~~~~~

一切有關顯示卡的消息及討論

版主: Cyber Oxygen

[問題]玩唔到game呀~~~~~~~~~~~~

文章choppy » 13日 7月 2003年, 12:08

:) 終於砌左部新機用尼打機.... :roll: 但裝好哂window同drivers,games後,居然玩唔到game呀!! :cry: 一run只game,進入片頭畫面時就什麼畫面也沒有了,只有mouse能動,其他動作都冇反應,最後只有ctrl alt del.
ps.所有game都是這樣!!

大家有經驗嗎?? :(
永遠的巨石3D動畫制作團隊
http://www.longlastingrock.com/phpbb/index.php
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章lich » 13日 7月 2003年, 12:32

我買10 蚊 display card 問題
nine for mortal men doomed to die
17-12-2003
lich
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Cyber Oxygen » 13日 7月 2003年, 13:36

你用什麼咭,有冇安裝Direct X ?
你玩什麼game 呀?
頭像
Cyber Oxygen
討論區主持
討論區主持

文章choppy » 13日 7月 2003年, 15:44

NVIDIA GEFORCE FX 5200
只系安左DIRECT 8

例如NBA LIVE 2003.
http://www.longlastingrock.com/phpbb/index.php
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章lich » 13日 7月 2003年, 23:10

d 鍱是老番的嗎 ???? :(

衰仔d 講...........
lee d 情況通常到最後都系要"ling" 番個腦番"鋪" 頭搞
......住住阿老板就會話個 win or 只game 吾系原裝吾幫你搞......
跟住又"side" 多幾百蚊叫佢裝番個原裝win.........
跟住又可以玩到d game

............我有個friend 試過.......我有份幫他抬個腦............所以記得.........嗚 :cry:

希望not your case lar ........嗚 :cry:
nine for mortal men doomed to die
17-12-2003
lich
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Cyber Oxygen » 14日 7月 2003年, 00:17

我想沒有甘嚴重吧.....

最好安裝Direct X 9,
而display card driver 最好download 番 Nvidia 網站最新的版本.

還有是用什麼版本的windows? xp or 2000?

你講詳細小小先能了解你的情況.......
頭像
討論區主持
討論區主持

文章choppy » 14日 7月 2003年, 12:35

我念唔系果位朋友的情況!!

我琴晚UPDATE左底板BIOS/DISPLAY DRIVER/DIRECT X9.0a.
我用win98 se
情況有好轉......load到入片頭同介面,但開始game大約一兩分鍾就彈句野出尼"咩咩kenal32"要關閉,有時重藍畫面...."a fatal xxxxxxx..xxxxx"

cpu 2.4G 533mhz
daul DDR 2700 256 X2
GIGABYTE板 支援800mhz.....sata......HT.......USB2.0 ...so on.....
geforce fx 5200
seagate ata 80GB

1.會否因為DISPLAY過熱問題??
2.或者硬件之間的BOTTLENECK問題??

PS.試過重新FDISK!
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Cyber Oxygen » 14日 7月 2003年, 13:12

為什麼不使用 windows xp or 2000?
win98 se 不是這樣的穩定
而且你的配備是最新的
用xp/2000的話會對你的cpu 及其他配備有優化作用...
頭像
討論區主持
討論區主持

文章chatho » 14日 7月 2003年, 18:48

無錯!轉用2000 or XP la~
98時代的blue screen惡夢在2000 or XP永不會遇到~
大不了問都唔問你就close o左個program...

p.s:你的情況其實有可能系火牛問題...
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章choppy » 14日 7月 2003年, 19:35

:( 因為還沒有接觸過XP.....安裝容易嗎???
另外,因為主要用尼打機,WIN2000支援的GAME太少了!!
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章keithwmg » 14日 7月 2003年, 20:16

[quote="choppy
另外,因為主要用尼打機,WIN2000支援的GAME太少了!![/quote]

嚇? 有這樣的事嗎?? :?:
keithwmg
討論區新秀
討論區新秀

文章choppy » 14日 7月 2003年, 21:07

keithwmg 寫:[quote="choppy
另外,因為主要用尼打機,WIN2000支援的GAME太少了!!

嚇? 有這樣的事嗎?? :?:[/quote]

:oops: 不是嗎????我以前有些game是不支援的!!
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Cyber Oxygen » 14日 7月 2003年, 22:51

有些舊game 是不支援win 2000的......
頭像
討論區主持
討論區主持

文章choppy » 15日 7月 2003年, 11:28

同埋direct x方面win2000唔系咁好!!

我覺得宜家既電腦系勁....但系唔名穩定.......PII同PIII時代很少出問題,砌好了基本上就用得!!
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Cyber Oxygen » 16日 7月 2003年, 01:35

題外話:
choppy 你現在玩什麼game
我現在玩緊Star Wars Galaxy .......
以你的config 一定好流暢........ :-?

我現在用P!!! 800只是勉強而己......
頭像
討論區主持
討論區主持

下一頁

回到 Graphic Card News & Talk

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客